Kannen kuva: Mirjam Tupaselan kuvasi Tapani Lepistö.
NUMERO 4
21.4.2011
PÄÄKIRJOITUS
JOKAPÄIVÄINEN
LEIPÄ:
Ruis on aina ruista
Rukiissa kansan turva
Missä leipä leivottu, siellä koti
VALINTA: Aivan omanlaista elämää
PERINTEINEN: Tankki täyteen!
MAAILMALLA: Saunaa ja sielunhoitoa
TEHTÄVÄ: Kriisinhallinta kellon ympäri
RAKENTAMINEN
Naulantarkkaa hommaa
Paljon vartija
Tarkastajan sana painaa
Vanhan korjaus voi yllättää
Talo valmiina tontille
Missä on pisteen paikka?
KUNNOSTUS: Entistä ehompi sohvasänky
PERUSKORJAUS: Härkälän uusi alku
PUUTARHA:
Erikoisemmat
Kukkatarha Kainuun korvessa
Nyt lanttua ja naurista puutarhaan
RUOKA: Kevätkevennys
TERVEYS: Vastuun ottamisen vaikea taito
KÄSITYÖT: Kaunista kullannupulle
HARRASTUS: Käsityökissojen taikayö
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Uuden edessä
Ristikko
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.5. ja Maatilan Pellervo 5.5.2011.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Unelmoida voi vapaasti, ja halpaakin se on. Unelmat voivat olla myös suunnitelmia, ilmenee päätoimittajan mietteistä.
Tässä lehdessä on esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat toteuttaneet suuria unelmiaan.
Kunnostetut paikat. © Tapani Lepistö
Kuvassa on yksi lehden kohteista (Härkälän kartano Forssassa), joissa ihmiset ovat toteuttaneet unelmansa. Yksi rakentaa talon, toinen kunnostaa sohvan, joku muuttaa perheineen keskelle ei mitään. Huhtikuun Kodin Pellervo innostaa tekemään.
« Katso sisällys vieressä
Lantun istutusta. © Leena Nurmi
Mitä saadaan, kun kaali ja nauris risteytetään? Kuulemma lanttu. Sopii syötäväksi raakana tai kypsennettynä. Vihje: harson käyttö viljelyssä vähentää kirppojen vioituksia.
Hyvää lantun ja nauriin viljelytietoa »
Kuva Pellervon arkisto
Lehden kansikuvassa Sortavalassa leivänteon taidot nuorena oppinut Mirjan Tupasela Orimattilasta pitelee vuonna 1838 tehtyä taikinatiinua.
Ruista on viljelty Suomessa tuhansia vuosia, kerrotaan lehden sivuilla suomalaisesta ruiskulttuurista.
Perheen pienin saa Kodin Pellervon käsityösivuilla hempeitä tamineita. On eri värein myssyä, bodymekkoa, jakkua, tossua.
Savukalasalaatti. Iltapala tai lounas.
© Ullamaija Hänninen
Merimiespataa, broileripannua, makaronilaatikkoa, mutta hieman kevennettynä ja muunneltuna. Myös leivonnaiset kevenivät ja sisältävät runsaasti kuituisia jauhoja.