OP perustaa pääkaupunkiseudulle osuuspankin

OP Ryhmän keskusyhteisön OP osuuskunnan hallintoneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen, jonka mukaan osakeyhtiöpohjainen Helsingin OP Pankki Oyj muutetaan osuuspankiksi vuoden 2016 aikana. Uusi OP tavoittaa pääkaupunkiseudulla yli miljoonaa asiakasta.

”Tuoreen päätöksemme myötä asiakasomisteisuus on OP Ryhmässä mahdollista kaikkialla Suomessa. Tämä on merkittävä ja hyvin periaatteellinen linjaus.  Viimeisen 20 vuoden aikana emme ole pystyneet tarjoamaan yhdenvertaista osallistumismahdollisuutta kaikille asiakkaillemme ympäri Suomen. Puuttuva palanen on ollut pääkaupunkiseutu. Tämän eriarvoisuuden haluamme nyt poistaa ryhmän asiakkaiden keskuudesta”, OPn pääjohtaja Reijo Karhinen sanoo.

Taloudellisten etujen lisäksi asiakkailla on keskeinen rooli OPn uudistamisessa. Uuden OP Helsingin asiakkaat pääsevät mukaan OPn toiminnan kehittämiseen pankin edustajiston ja hallituksen kautta. Lisäksi OP Helsingille perustetaan myös erillinen asiakasfoorumi, jolla mahdollistetaan asiakasomistajien äänen kuuluminen palveluiden kehittämisessä. Nykyiset Helsingin OP Pankin bonusasiakkaat tullaan kutsumaan uuden pankin asiakasomistajiksi rahastoannin kautta.

”Uuden asiakasomisteisen OPn myötä haluamme tuoda jotain uutta ja erilaista pääkaupunkiseudulle”, Karhinen toteaa.

Uuden pankin – OP Helsinki – myötä OP Ryhmän asiakasomisteinen vähittäispankkitoiminta palaa pääkaupunkiseudulle. Ennen 1990-luvun pankkikriisiä alueella toimi ryhmään kuuluvia osuuspankkeja, kuten Suur-Helsingin Osuuspankki. Pankkikriisin selvittelyvaiheessa sekä OP Ryhmä että koko toimiala rakennettiin osittain uudelleen. Tuolloin pääkaupunkiseudulla toimivat osuuspankit yhdistettiin sen aikaisen OKOn vähittäispankkitoimintojen kanssa osakeyhtiömuotoiseksi Okopankki Oyj:ksi, josta tuli myöhemmin Helsingin OP Pankki Oyj.

OP-ryhmä kertoi, että OP Helsinki tulee suunnitelman mukaan kuulumaan tytäryhtiönä OP Ryhmän keskusyhteisökonserniin. Koska keskusyhteisöllä on jatkossakin merkittävä rooli uuden pankin pääomittamisessa pankin säännöt on tarkoitus rakentaa siten, että 2/3 määräysvallasta on OP Ryhmällä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.