Opiksi suurista suuntariidoistaPitääkö osuuskauppaliikkeen sitoutua? Silloin syntynyttä repeämää on yhteiskunnan kehittyessä tasa-arvoisemmaksi yritetty eri tavoin myöhemmin paikata, mutta ainakin toistaiseksi laihoin tuloksin. Nykyisin yhteinen hankinta- ja jakeluyhtiö Inex Partners kuitenkin toimii tehokkaasti. Veljessodat ovat kaikkein pahimpia Pohjimmiltaan kysymys oli näkemyserosta, pitäisikö teuraskarjakauppa keskittää pelkästään tuottajien intresseistä lähtevään yritykseen eli TLK:hon vai sellaiseen yritykseen, jossa mukana on myös kuluttajaintressi eli Karjakuntaan. Viimeksi jäsenkenttää on pahasti repinyt Hankkijan ja SOK:n välinen kilpa 1960-luvun puolivälistä aina vuoteen 1988. Kiista verotti pahasti molempien tulosta ja repi pitkään jäsenkenttää.
Sampsa Mantere sanoi 1949 suoraan, että keskenään kilpailevat osuusteurastamot eivät erikseen toimien tule tehtävässään onnistumaan. MTK:n järjestöllinen painostus, etteivät viljelijät olisi myyneet teuraitaan Karjakunnalle, ei tuottanut tulosta. Monilla alueilla viljelijät luottivat omiin osuuskauppoihinsa tuotteidensa ostajina. Järjestöpäätökset johtivat moniin ristiriitatilanteisiin kentällä. Järjestöillä ei ollut silloinkaan vaikutusmahdollisuuksia Tilanne on samanlainen kuin 1990-luvun pienemmissä kiistoissa osuuspankeissa ja osuusmeijereissä, kun entinen keskusliikevalta on käytännössä purkautunut. Pellervo ei ole voinut vaikuttaa kiistojen laukaisemiseksi. Sitä paitsi vanhassa säännellyssä järjestelmässä vielä 1990-luvun alussa keskusliikeyhteistyö toi osuuskunnille sellaisia etuja, joita ei enää ole. Näitä etuja olivat esimerkiksi vientijärjestelyt ja edunvalvonta, kuten taloushistorioitsija Sami Karhu Osuustoiminta-lehdessä 2/99 totesi. Siksi kuuluminen valtakunnalliseen osuuspankkiryhmään ja Valioon ei enää houkutellut kaikkia osuuskuntia, ja niin ne lähtivät omille teilleen. Tulevaisuudessa kenttä saattaa kuitenkin osittain eheytyäkin, jos ryhmään kuuluminen muodostuu aiempaa houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi itsenäisille osuuskunnille. Luottamusmiehet ratkaisevat pelin
Eikä toiselta puolelta TLK:n silloinen pääjohtaja Gustav Sandelin alkuun ollut mikään innokas ostaja, päinvastoin. TLK:n ensimmäinen tarjous olikin lähinnä vain vitsi. Mutta niin Sampsa Mantereen mainitsemat kaksi pässinpäätä viimeinkin saatiin järkevällä tavalla yhteen. Liikkeenjohdon voimin se ei olisi missään nimessä kummaltakaan puolelta onnistunut, vaan luottamusmiehet ratkaisivat pelin. Vuorineuvosten turhaa kunnianhimoisuutta "Vuorineuvosten kunnianhimoisuutta se riita kai oli", arveli välirikosta valtimolainen maanviljelijä Pentti Korhonen Jukolan Osuuskaupan 75-vuotishistoriikissa Jaakko Pikkaraisen haastattelussa. Korhonen oli kriittisenä vuonna 1968 vaikuttamassa siihen, että Jukola pystyi koko ajan säilyttämään toimivat liikesuhteet molempiin keskusliikkeisiin. Molemmilta puolilta itsenäistä osuuskauppaa painostettiin. Paikallinen tuottajayhdistys ja MTK junttasivat Hankkijan puolesta, mutta järki kuitenkin lopulta ratkaisi äänin 8 - 6. "Rintamien syntyessä jokaista vaadittiin valitsemaan puolensa… Eikä Jukolan valitsemassa välimaastossa ollut helppoa. Aina kun ammuttiin, tuli kohti… Jukola kykeni pysyttäytymään valitsemallaan linjalla hyvän taloutensa ansiosta. Taloudellinen painostus ei tehonnut", Pentti Korhonen kertoi. Hän arvioi silloisen toimitusjohtaja Jussi Masalinin joutuneen ristitulessa kovimmille. Päätöksen ansiosta pieni Jukola ei tuhlannut omia voimiaan keskusliikkeiden väliseen kilpaan. Myös osuuskaupan jäsenistö säilyi yhtenäisenä eikä revennyt kahteen leiriin, vaan antoi tukensa hallintoelinten päätöksille. Sekä Hankkijalle että SOK:lle keskinäinen kilpa muodostui vuosikymmenten mittaan hyvin uuvuttavaksi. Vuonna 1988 viimein löytyi sopu niiden välille, kun Hankkija-Maatalous Oy syntyi. Sovun jälkeen kaikki muutkin ovat näin tulleet itsenäisen Jukolan linjoille. Laiha kompromissi päihittää aina lihavan riidan Kovin fundamentalistiset lähtökohdat eivät käytännön liiketoiminnassa yleensä tahdo kauaa kestää ja toisen osapuolen nujertamisyritykset ovat yleensä valuneet hiekkaan. Järjestöpäätöksin ei markkinoita ole koskaan oikein onnistuttu johtamaan. EU-Suomessa se on jo ajatuksenakin kuollut. Ristikkäiset intressit kannattaa välttää Näinhän tapahtui karjariidassa ja Hankkijan ja SOK:n välirikossa. Toinen tuli samaan "markkinaputkeen" tuottajien ja toinen kuluttajien päästä. Kun ne sitten aikanaan kohtasivat, niin kohtaaminen muodostui vihamieliseksi. Sovinnollisille ratkaisuille ei jäänyt tilaa, kun luottamus toiseen oli mennyt ja bensa sytyttänyt sodan. Nykyisin esimerkiksi uusia päivähoito-osuuskuntia perustettaessa olisi selkeintä, jos niistä tulisi joko työntekijöiden omistama tai sitten vanhempien perustama osuuskuntia. Jos useampia intressejä on osuuskunnissa sisällä, niin se korostaa pelisääntöjen selkeyttä ja pitävyyttä sekä tavoitteisiin sitoutumista.
Tulevaisuudessa hallintojohdon - eli luottamusmiesten - oma osaaminen korostuu. Sen kehittymistä tukevat mm. hyvin hoidettu koulutus ja tiedotus. Pellervolaisuutta on siunattu paremmalla herraonnella kuin esimerkiksi työväenliikkeen osuustoimintaa, joka on lähin luonnollinen vertailukohta. Tällä ei tarkoiteta sitä, etteikö Ekan Eero Rantala olisi ollut hyvä ja rehellinen mies. Hänen toteuttamansa strategia laittaa kaikki munat samaan koriin vain oli työväenliikkeen osuustoiminnalle hyvin tuhoisa. Vahvoja luottamusmiehiä puheenjohtajatasolta ei noussut esiin. Mauno Koivistokin oli kriittisinä vuosina "liikkeeltä lainassa" presidentin tehtävissä. Aina itse kunkin kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen itsetyytyväisyys olisi 100-vuotisjuhlissakin hyvin vaarallista.
|
|||||||||
| Sivun alkuun | |