Pellervon valtuuskunta Brysselissä

Pellervo-Seuran valtuuskunta on 2.-5.12. opintomatkalla Brysselissä tutustumassa osuustoiminnan edunvalvontaan Euroopassa.

Keskiviikko alkoi miniseminaarilla Euroopan talous- ja sosiaalikomitean tiloissa, missä muun muassa Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen esitteli eurooppalaisen maatalouden edunvalvontajärjestön toimintaa. Pesonen korosti puheenvuorossaan viestinnän ja tiedonjaon merkitystä. Tärkeää on tietää mitä jäsenmaissa erityisesti tuottajat tekevät, jotta myös EU-tasolla voidaan keskittyä oikeisiin asioihin. Pesonen muistutti myös yhteistyön merkityksestä erityisesti Cooperatives Europen kanssa, jotta osuuskuntien asiaa saadaan ajettua Euroopassa mahdollisimman vahvasti.

Myös EU komission yritys- ja teollisuustoiminnan pääosaston varapääjohtaja Antti Peltomäki kävi kertomassa Suomen delegaatiolle Euroopan haasteista kilpailukyvyn säilyttämisessä sekä sen miettimisessä mistä kasvun ja työllisyyden ainekset tulevaisuudessa rakennetaan.

Seminaarin kansainvälisestä osuudesta vastasivat Cooperatives Europen johtaja Agnes Mathis, joka esitteli eurooppalaista osuustoimintakenttää ja sen monimuotoisuutta yleisesti sekä Cogecan Prodromos Kalaitzis, joka kertoi tarkemmin Euroopan tuottajaosuuskuntakentästä ja osuuskuntien suuresta merkityksestä maataloustuottajille. Myös eurooppalaisen kuluttajaosuustoiminnan Euro Coopin edustajat Todor Ivanov ja Rosita Zilli toivat viestinsä suomalaisille: tärkeintä on verkostoitua ja miettiä mitä eri osuustoimintajärjestöt ja osuustoimijat voivat oppia toisiltaan.

Lounaalle delegaatio sai kunniavieraakseen vielä EU parlamentaarikko Olli Rehnin, joka kertoi ajankohtaiset terveiset parlamentista.

HANNA MUUKKA, teksti ja kuva

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

Pellervo hakee korkeakouluharjoittelijaa

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo etsii korkeakouluharjoittelijaa määräaikaiseen työsuhteeseen sopimuksen mukaan alkaen maalis-toukokuussa 2024. Harjoittelun kokoaikainen kesto on 2-3 kuukautta, mutta työtunnit voi jakaa haluamallaan tavalla 20-37,5 viikkotunniksi. Harjoittelijan tehtävänä on selvittää lukioissa, ammattioppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa toimivien oppilaitos- ja opiskelijaosuuskuntien nykytilaa ja kehittämistarpeita.