Teemu Pakarinen
Portin
uusi tehdas
valmistui kesäsesonkiin
Järvi-Suomen Portin uusi ruokatehdas on otettu virallisesti
käyttöön Mikkelissä. Noin 15 000 neliön rakennuksessa toimii
lihanleikkaamo, valmistetehdas ja logistiikkakeskus. Investointi
laitteineen maksoi noin 24 miljoonaa euroa. Tehtaan vihki kauppa- ja
teollisuusministeri Mauri Pekkarinen.
Ruokatehtaan rakentaminen Mikkelin Tikkalaan aloitettiin vuoden
2001 kesällä. Toimitusjohtaja Pekka Kaikkosen mukaan tehdas on 1999
alkaneen rakennekehitysohjelman viimeinen vaihe. Sitä edelsi
teurastuksen keskittäminen Lappeenrannan uuteen teurastamoon.
Ruokatehdas on otettu käyttöön vaiheittain tämän vuoden
aikana. Kaikkonen painotti, ettei Järvi-Suomen Portin
velkaantumisaste ole investoinnin aikana kohonnut, vaan entistä
velkaa on maksettu koko ajan pois. Myös tulos on samaan aikaan
parantunut.
Kaikkonen sanoi ruokatehtaan valmistuneen kovan kilpailun keskelle.
- Liha-alalla kilpailu on kiristynyt, ja EU:n laajeneminen tuo vielä
lisää haasteita. Tavoitteena on panostaa edelleen nopeaan ja
helppoon ruuanvalmistukseen. Uusi tehdas kasvattaa kapasiteettia juuri
näillä tuotealueilla, ja niiden kysyntä myös kasvaa voimakkaimmin.
Arvokas koko Itä-Suomelle
Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kalervo Tulokas sanoi ruokatehtaan
olevan tärkeä vaihe Järvi-Suomen Portin kehityksessä
valtakunnalliseksi ruokataloksi. Hankkeella on suuri merkitys Mikkelin
talousalueelle, koko Itä-Suomelle ja omille lihantuottajille.
Tulokas korosti puheessaan osuustoiminnan periaatetta kaikkien
tuottajien tasapuolisesta kohtelusta. - Tältä osin Järvi-Suomen
Portin ei ole tarvinnut strategiaansa muuttaa tai uudistaa.
Tuottajaomistajien vahva usko on siitä selkeä osoitus.
Suomalaisille EU-päättäjiltä Tulokas toivoi ratkaisuja, jotka
kannustavat viljelijöitä jatkamaan ja kehittämään tuotantoaan. -
Suomalaiset viljelijät haluavat, että heillä on tasavertaiset
mahdollisuudet suurten maiden tavoin kannattavaan tuotantoon.
Hygienia huipussaan
Uusi tehdas on saanut kiitosta hygieniaratkaisuistaan, jotka ovat
eurooppalaisenkin mittapuun mukaan ainutlaatuisia. Tuotanto etenee
virtaviivaisesti ja henkilöstö liikkuu vain omilla osastoillaan,
joihin mennään väreillä koodattujen sulkuhuoneiden kautta. Tehtaan
merkittävimmät investoinnit olivat puoliautomaattiset makkaran
kypsytysuunit ja lähettämöjärjestelmä.
Tehtaan logistiikkakeskuksesta voidaan lähettää tuotteita noin
250 000 kiloa vuorokaudessa. Sen leikkaamossa voidaan käsitellä 1500
sikaa päivässä ja lihavalmistekapasiteettia on 25 miljoonan kilon
verran vuodessa. Henkilökuntaa on noin 300.Valio
laajentaa Belgiassa
Valion belgialainen tytäryhtiö Valio-Vache-Bleue vahvistaa
asemiaan juuston pakkauksessa ja tukkukaupassa Belgiassa.
Valio-Vache-Bleue on ostanut International Food&Business-Brussels-Food
Distributionin liiketoiminnan. IFB-BFD on erikoistunut lyhyen ajan
tuorepakkauksiin.
Valio-Vache-Bleue on Belgian suurin juustotukkuyritys, joka myy
Valion tytäryhtiönä suomalaista juustoa. Sillä on oma
juustopakkaamo ja jakelua vähittäiskauppoihin. Lisäksi se omistaa
kokonaan Frigoway-kuljetusliikkeen.
Valio-Vache-Bleuen bruttomyynti oli viime vuonna 93,8 miljoonaa
euroa ja sillä on 120 työntekijää.
HK
Ruokatalo lisää
omistustaan Pouttu Foodsista
HK Ruokatalo -konserni lisää omistustaan Pouttu Foods Oy:stä 50
prosentista 90:een. Outokummussa toimiva Pouttu Foods Oy on HK
Ruokatalon ja Pouttu Oy:n yhteisyritys, joka hankkii, teurastaa ja
leikkaa naudanlihaa itäisessä Suomessa.
HK Ruokatalon ja Pouttu Oy:n tuotantoyhteistyö alkoi vuonna 1996,
kun Pouttu Foods perustettiin ja uuden yhtiön omistukseen siirtyi
Poutun Outokummun tuotantolaitos. HK Ruokatalon tavoitteena oli
vahvistaa kotimaisen naudan saantia vahvalta naudanlihan
tuotantoalueelta.
Pouttu Foodsilla on edelleen tärkeä osa HK Ruokatalon
raaka-ainehuollossa. Pouttu Foodsin tuotantolaitos Outokummussa on
valmistunut vuonna 1989, ja yhtiön palveluksessa on noin 90
henkilöä.
Atriasta
vuoden logistiikkayritys
Atria Yhtymä Oyj on valittu vuoden logistiikkayritykseksi.
Valinnan tekee vuosittain Suomen Logistiikkayhdistys ry, ja Atria sai
palkinnon pitkäjänteisestä ja korkeatasoisesta logistiikan
kehittämisestä.
Atria otti vuoden 2001 alussa käyttöön Nurmon
logistiikkakeskuksen, joka säästää vuodessa noin 200 henkilön
palkkakustannukset. Keskuksesta lähtee päivittäin keskimäärin 400
000 kiloa tuotteita vähittäis- ja suurtalousasiakkaille.
Atria on mukana lihan ja lihajalosteiden sekä muiden
tuore-elintarvikkeiden kierrätettävien kuljetuslaatikoiden
järjestelmässä. Lisäksi se on kehittänyt tuotannon ja toimitusten
ohjausjärjestelmiä.
Viime vuoden alussa Atria yhtiöitti logistiset palvelunsa ja
perusti A-Logistiikka Oy:n. Palkintoperusteluissa todetaan, että
Atria on näin tehostanut logististen palvelujen toimintaa ja
mahdollistanut yhteistyön ulkopuolisten kanssa.
|