Uusi selvitys yhteisetu-osuuskunnista julkaistu

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti julkaisi raportin Yhteisetu-osuuskunta – Joustava paikallisrakenne muuttuvalle maaseudulle. Manu Rantasen, Tytti Klénin ja Hagen Henrÿn toimittama raportti on tuotettu Yhteisetu – Yhteistyöllä parempaan palvelujen saavutettavuuteen -hankkeen lopputuloksena.

“Hankkeen tarkoituksena oli tutkia, voidaanko haja-asutusalueiden nopeasti heikkeneviin elinolosuhteisiin liittyviä taloudellisia ongelmia ratkaista yhteisetu-mallisen osuuskunnan avulla”, kertoo Hagen Henrÿ raportin esipuheessa.

Tutkimuksessa käsitellään mm. Suomessa vähän hyödynnettyä multi-stakeholder cooperative -mallia, josta käytetään nimitystä yhteisetu-osuuskunta. Yhden määritelmän mukaan yhteisetu-osuuskunnat ovat yrityksiä, jotka tunnustavat kaksi tai useampia jäsenryhmiä, antavat niille edustuksen päättävissä elimissään ja tarjoavat niille osan osuuskunnan tuottamasta ylijäämästä.

Raportti löytyy Helsingin yliopiston kotisivuilta osoitteesta http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja159.pdf.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.