Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Sophie Fiskarsin kuvasivat Anna-Liisa Huhtala-Fiskars ja Tapani Lepistö.

NUMERO 12
10.12.2009


Pääkirjoitus

YHDESSÄ: Hyvän mielen paikka

HAASTETTA KYLLIN: Suvun naisten kantava voima

YRITTÄJÄT: Peritty työmaa pistää yrittämään

AJATTELEMINEN: Ikuisen filosofi

MUUTTUVA SUOMI: Kun sähkövirta Lintumaan valaisi

TALOUS: Raha pesimään ja poikimaan

KOTISEUTU: Museotalon topakka emäntä

MUSIIKKI: Ihmelapsen myöhemmät vaiheet

LUKIJAMATKA: Varaslähtö kesään

LUKEMINEN: Linjuri tarinoita tulvillaan

MUISTAMINEN: Aineeton lahja on iloa ja valoa

KASVIT: Näistä on joulu tehty

RUOKA: Hyvää syötävää ja levollista elämää

KÄSITYÖT: Tyttö museossa
Vielä puikot kilkkaa
Kodikasta ja valoisaa

KILPAILU: Äänestä vuoden kansi

JOULUN ELÄIMET: Sielunlinnut ja vuohipukit

TAITEILIJA: Mäyryn outo lintu ja muu maailma

JOKA KUUKAUSI Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.1. ja Maatilan Pellervo 7.1.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Huijaa termostaattia ja laihdu!


”Ihminen voi onnistua huijaamaan säätelymittariaan niin, että se luulee alkuihmisen aikaisen huonon ravintokauden olevan ohi. Kalorien poltto nopeutuu ja ihminen alkaa laihtua. Kyse on siis termostaatin huijaamisesta.”

Kauan sitten ihmiset elivät luontaistaloutta keräilyasteella. He söivät, mitä luonnosta löysivät ja metsästivät eläimiä valkuaisaineen lähteeksi. Ihmisen oli sopeuduttava näihin ehtoihin. Keho oppi säätelemään polttoainevarojaan sillä luonnossa vaihtelivat jo tuolloin hyvät ja huonot ajat. Toisinaan ruokaa oli yllin kyllin, toisinaan sitä oli niukasti.
Pitkinä huonoina aikoina osa silloisista veljistämme ja siskoistamme jäi eloon, sillä heidän kehonsa oli oppinut varastoimaan energiaa rasvaksi ja elämään säästöliekillä kun luonnon ehtyessä ateriointikerrat vähenivät. Ne, joilla tämä säätelyjärjestelmä, sisäinen termostaatti, ei toiminut, menehtyivät nälkään.
Kehittyi valittu kansa. Kansa jonka selviytymiseen kuului muuttaa ravinto nopeasti rasvaksi pahempien päivien varalle ja selvitä huonoina aikoina sitä säästeliäästi poltellen. Hyvien aikojen koettaessa, ateriointien tihetessä, termostaatti uskalsi polttaa energiaa taas hövelimmin. Ateriointikertojen määrä ratkaisi.
Valittu kansa säilyi, koska se oli neuvokas, tulevia ennakoiva ja ylipainoon taipuvainen. Tulos on nähtävissä tilastoista, sillä neuvokkuutemme ja ylipainotaipumuksemme on kääntynyt meitä vastaan.
Laiskottelua helpottavien koneiden ja laitteiden nykymaailmassa elää fyysisesti väljähtynyt, ylipainoinen ihmiskunta, jonka sokeritaudin ja verisuonisairauksien hoidossa kaikilla yhteiskunnilla on enemmän kuin tarpeeksi huolta kannettavanaan.


Pian joulu ja uusi vuosi ovat taaksejäänyttä elämää. On hyvien päätösten aika, sillä runsaiden ja tirisevien juhlapöytien haasteiden jälkeen jo ennestäänkin kovilla ollut vaakamme rukoilee allamme armoa 1.1. 2010 viisarin vapistessa kohti uusia ennätyksiä.
Mutta kuten totesin, ihminen on neuvokas. Ei mitään sellaista pahaa, ettei jotain hyvääkin. Voimme halutessamme kääntää ikävät taipumuksemme voitoksemme.
Ihminen voi onnistua huijaamaan säätelymittariaan niin, että se luulee alkuihmisen aikaisen huonon ravintokauden olevan ohi. Kalorien poltto nopeutuu ja ihminen alkaa laihtua. Kyse on siis termostaatin huijaamisesta.
Löysin netistä erään tavan toteuttaa tätä periaatetta. David Smith -niminen nuorimies laihdutti tällä tavalla lähes 200 kiloa neljässä vuodessa. Lähtöpaino oli 290 kg. Muutama vuosi sitten eräs potilaani laihdutti samalla menetelmällä 50 kg.


Idea on yksinkertainen ja, tarkemmin ajatellen, tutulta kuulostava. Pitää syödä usein mutta vähän kerrallaan. David söi viisi ateriaa päivässä parin kolmen tunnin välein. Jokainen ateria sisälsi aina valkuaisainetta ja rasvaa sekä lisäksi joko hiilihydraatteja tai kasviksia.
Valkuaisaineeksi dieetti suosittaa munanvalkuaista, lihaa, kanaa ja kalaa. Rasvan lähteeksi se ehdottaa mm. voita, öljyä, juustoa, avokadoa ja pähkinöitä. Hiilihydraattien lähteitä ovat esimerkiksi hedelmät ja marjat, ruskea riisi, villiriisi, pavut ja palkovihannekset, peruna ja juurekset, vihannekset, täysjyväpasta ja -leipä.
Järjestelmä etenee kolmessa vaiheessa, joista kukin kestää yleensä pari kolme viikkoa. Ensimmäisessä vaiheessa valkuaisen ja rasvan lisänä on hiilihydraatteja. Kun muutaman viikon kuluttua tullaan tilanteeseen missä paino ei laske, siirrytään toiseen vaiheeseen. Tässä päivittäin kaksi viimeistä ateriaa sisältää hiilihydraattien sijaan puhtaasti vihanneksia.


Kolmanteen vaiheeseen siirrytään, kun vaihe kaksi ei enää laske painoa. Tällöin neljän päiväaterian yhteydessä syödään vihanneksia valkuaisen ja rasvan rinnalla. Kun tämäkin vaihe jälleen kohtaa muurin, siirrytään taas ensimmäiseen ja aloitetaan vaihekierto uudelleen.
Ruokajuomat ovat kalorittomia, mutta minun mielestäni maito toimisi hyvinkin osittaisena valkuaislähteenä. Alkoholia järjestelmässä käytetään kohtuullisesti.
Mielenkiintoiseksi systeemin tekee, että jokaisessa vaiheessa kahtena päivänä viikossa voi syödä vapaammin, jolloin syödään enemmän valkuaista, hiilihydraatteja ja rasvaa, kun pyritään huijaamaan sisäistä termostaattia. Näiden päivien välissä on oltava vähintään kaksi normaalia päivää.
David Smith laihtui turvallisesti näin neljässä vuodessa lähes 200 kiloa. Onnistuisiko sinulta sen murto-osa paljon nopeammin?

Teksti: Leif Lindberg
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta