Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Sophie Fiskarsin kuvasivat Anna-Liisa Huhtala-Fiskars ja Tapani Lepistö.

NUMERO 12
10.12.2009


Pääkirjoitus

YHDESSÄ: Hyvän mielen paikka

HAASTETTA KYLLIN: Suvun naisten kantava voima

YRITTÄJÄT: Peritty työmaa pistää yrittämään

AJATTELEMINEN: Ikuisen filosofi

MUUTTUVA SUOMI: Kun sähkövirta Lintumaan valaisi

TALOUS: Raha pesimään ja poikimaan

KOTISEUTU: Museotalon topakka emäntä

MUSIIKKI: Ihmelapsen myöhemmät vaiheet

LUKIJAMATKA: Varaslähtö kesään

LUKEMINEN: Linjuri tarinoita tulvillaan

MUISTAMINEN: Aineeton lahja on iloa ja valoa

KASVIT: Näistä on joulu tehty

RUOKA: Hyvää syötävää ja levollista elämää

KÄSITYÖT: Tyttö museossa
Vielä puikot kilkkaa
Kodikasta ja valoisaa

KILPAILU: Äänestä vuoden kansi

JOULUN ELÄIMET: Sielunlinnut ja vuohipukit

TAITEILIJA: Mäyryn outo lintu ja muu maailma

JOKA KUUKAUSI Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.1. ja Maatilan Pellervo 7.1.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Hyvää syötävää ja hiljaista elämää


Ihmisen ei pidä joulun tähden häärimän keittiössä uuvuksiin asti. Valmiit kasvissoseet, keitetyt, kuutioidut juurekset sekä valmistaikinat keventävät kokkaajan taakkaa. Valmiita ruokia voi muunnella ja maustella omanlaisiksi. Ohjeistamme saat osviittaa myös yllätysvieraiden varalle sekä ruokalahjoiksi.


Rosollihyytelö ja sillikerma
8–10 annosta
Valmista vaihteeksi rosollihyytelöä, tai virkistä aaton rosolli joulupäivänä hyytelöimällä se. Rosollia ei tarvitse välttämättä valmistaa alusta asti itse. Kiireisiin tuo helpotusta vakuumiin pakatut, valmiiksi keitetyt porkkana- ja punajuurikuutiot. Voit myös valmistaa hyytelön noin 600 grammasta valmista rosollia, silppuat vain omenan ja teet hyytelöliemen. Annosrosollit hyytyvät tuorekelmulla vuoratuissa kahvikupeissa. Kuva rosolli on hyydytetty pikkuvuoassa puolikkaasta annoksesta.
Rosolli
4 dl keitettyjä porkkanakuutioita
4 dl keitettyjä tai etikkapunajuurikuutioita
1–2 herkkukurkkua
1 pieni sipuli
1 omena
Hyytelöliemi:
4 liivatelehteä
4 dl omenatäysmehua
(0,5 dl etikkapunajuurien lientä)
1 rkl etikkaa
2 tl sokeria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
Levitä punajuuri- ja porkkanakuutiot vedellä huuhdeltuun rengasvuokaan. Leikkaa herkkukurkku, kuorittu sipuli sekä puhdistettu omena pieniksi kuutioiksi ja levitä kerroksittain punajuurien ja porkkanoiden päälle.
Liota liivatteita kylmässä vedessä muutama minuutti. Kuumenna noin 1 dl omenamehua ja sekoita siihen kevyesti puristellut liivatteet.
Sekoita joukkoon loppumehu sekä muut hyytelöliemen ainekset ja valuta rosollin sekaan vuokaan.
Anna hyytyä jääkaapissa 4 tuntia tai seuraavaan päivään.
Kasta vuoka varovasti ja nopeasti kuuman veteen. Varo ettei vuoka hörppää vettä! Irrottele hyytelö vuoan reunoilta terävällä veitsellä ja kumoa tarjoiluvadille.

Sillikerma
1 pieni sipuli
1 (n. 100 g) kevytsuolattu tai matjessillifilee
0,25 tl rouhittua pippuria
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 rkl etikkaa tai punajuurien säilöntälientä
Silppua kuorittu sipuli ja sillifilee hyvin pieneksi. Mausta silppu pippurilla.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele sekaan silliseos. Mausta etikalla tai punajuurien säilöntäliemellä, jos haluat seoksesta punertavaa.
Lusikoi seos rosollihyytelön keskelle, laita lusikallinen annoshyytelöiden päälle tai tarjoa sillikerma erikseen.

Joulusilakat
Näitä silakoita pitää malttaa marinoida vähintään neljä päivää! Silakat säilyvät reilun viikon verran jääkaapissa, kun otat kerrallaan tarjolle vain osan. Astian muodosta riippuen saatat joutua sekoittamaan marinadia hiukan lisää.
500 g silakkafileitä
1 dl etikkaa
2 dl vettä
1 rkl suolaa
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni punainen paprika
1 pieni vihreä paprika
Marinadi:
1 dl hunaja- tai valkoviinietikkaa
1,5 dl rypsiöljyä
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
Lisäksi:
2 tl kuivattua rakuunaa
1 tl kokonaisia rosépippureita
1 tl kokonaisia viherpippureita
0,5 tl kokonaisia mustapippureita
2 tl sinapinsiemeniä
Sekoita etikka, vesi ja suola keskenään. Poista silakkafileistä nahka ja puolita fileet vielä pitkittäin. Laita fileet liemeen noin kahdeksi tunniksi huoneenlämpöön tai yön yli jääkaappiin, kunnes kala on muuttuneet vaaleaksi.
Kuori punasipuli sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa viipaleiksi. Puhdista paprikat ja leikkaa kuutioiksi.
Sekoita marinadi. Lado valutetut fileet, sipulirenkaat, paprikasilppu ja mausteet kerroksittain lasitölkkiin ja kaada päälle marinadi. Anna maustua jääkaapissa vähintään 4 päivää.

Sinappisilli
Silli on parhaimmillaan vasta muutaman päivän kuluttua, mutta jos tarvitset nopeasti lisää kalaherkkuja pöytään, voit tarjota tämän saman tien.
1 pkt (n. 200 g) kevytsuolattuja sillifileitä
1 pieni punasipuli
0,5 dl sinappia
1 rkl sokeria
1 rkl viinietikkaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl kermaviiliä, ranskankermaa tai maustamatonta jogurttia
0,5 dl silputtua tuoretta tilliä
Kuori sipuli ja silppua pieneksi.
Valuta sillifileet ja leikkaa noin 2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Sekoita sinappiin sokeri ja viinietikka. Lisää sitten öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele sekaan sipuli, kermaviili ja tilli sekä lopuksi sillipalat.
Silli maistuu parhaiten maustuttuaan liemessä vähintään vuorokauden, mutta kiireessä voit asetella sillit vadille viipaloituna ja valuttaa kastikkeen päälle.


Kikhernemureke
Kasvisyöjälle sopiva joulupöydän herkku. Maidoton versio syntyy soija- tai kaurapohjaisesta kerman kaltaisesta tuotteesta. Gluteenittomassa murekkeessa käytä sopivia korppujauhoja Kananmuna ei ole välttämätön, mutta kiinteyttää seosta. Lihaa kaipaaville voit valmistaa syyskuun lehdessä olleen maksapateen.
8:lle joulupöydässä, annosvuoissa 6:lle
1 tlk (400 g) kikherneitä
1 pieni purjo
2 valkosipulinkynttä
1/2 punainen tai vihreä paprika
muutama oksa tuoteta persiljaa
2 rkl kauraleseitä
1 rkl (makeaa) soijakastiketta
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
(ripaus chiliä)
(1 kananmuna)
n. 1 dl kermaa
Valuta ja huuhdo kikherneet. Halkaise purjo, huuhtele hyvin ja viipaloi se. Kuori valkosipulit. Puhdista paprikanpuolikas siemenistä, poista kanta. Paloittele paprika hiukan pienemmäksi.
Voitele ja jauhota kauraleseillä tai pähkinärouheella noin litran vetoinen vuoka ja ripottele puolet purjosuikaleista pohjalle.
Kumoa kikherneet, loput purjosta, valkosipulinkynnet ja paprikapalat monitoimikoneeseen. Lisää persilja ja mittaa päälle leseet, soija, pyree, mausteet. Käynnistä kone ja jauha ainekset hienoksi. Lisää koneen käydessä muna ja kermaa sen verran, että seos on pehmeää ja hiukan juoksevaa. Tarkista maku ja levitä seos purjojen päälle vuokaan.
Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vesihauteessa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes mureke on hyytynyt. Annosvuoissa kypsennysaika on noin 25 minuuttia.
Nosta uunista ja anna jäähtyä hetki. Kumoa vuoasta ja tarjoa kylmänä tai kuumana.


Joulupossu
Kinkun tilalle voit valmistaa esimerkiksi kasslerista joulupossun. Myös lapa on herkullista näin valmistettuna. Pieni rasvaisuus lihassa on hyvästä, mutta hätätilassa ohjeeseen käy myös ulkofilee. Jos käytät suolattua kinkkupalaa, jätä ohjeen suola pois.
10 annosta
n. 1,5 kg porsaan niskaa (kasleria), lapaa, ulkofileetä
Marinadi:
5 valkosipulinkynttä
10 kuivattua luumua
1 dl makeaa sinappia
0,5 dl ketsuppia
2 rkl kuivattua rakuunaa
1 tl suolaa
2 tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
6 pientä sipulia
300 g lanttua
3 porkkanaa
Murskaa valkosipulinkynnet ja suikaloi luumut. Sekoita marinadin ainekset. Viiltele lihan pintaa ympäriinsä terävällä veitsellä ja sivele marinadi. Nosta liha paistopussiin, levitä marinadikulhoon jääneet luumusuikaleet päälle ja anna marinoitua vähintään vuorokausi jääkaapissa. Älä leikkaa vielä paistopussin kulmaa auki tai sulje pussia tiukasti sulkimella. Kääntele pussia marinoinnin aikana, jos muistat.
Laita seuraavana päivänä uuni kuumemaan 200 asteeseen. Kuori ja paloittele sipulit ja juurekset isoiksi lohkoiksi, laita paistopussiin lihan viereen. Sulje pussi ja leikkaa kulma auki. Paista kuumassa uunissa noin 15 minuuttia. Pienennä lämpö 125 asteeseen ja anna lihan kypsyä vähintään pari tuntia. Se saa olla uunissa pitempäänkin, jos haluat lihasta hyvin pehmeän (itse olen kypsyttänyt jopa 5 tuntia).
Anna makujen tasaantua hetki uunista ottamisen jälkeen ja asettele liha kasvisten kanssa tarjoiluvadille. Kaada paistoliemi kastikekannuun. Voit pyöristää makua kermalla ja myös suurustaa kastikkeen.


Helppo joululaatikko
Yhdessä laatikossa kaikki joululaatikoiden maut. Askareet helpottuvat, kun käytät valmista vakuumissa tai pakasteena myytävää lanttusosetta.
8–10 annosta
500 g jauhoista perunaa (tai bataattia)
1–2 rkl siirappia
2 porkkanaa
n. 2 dl vettä
0,25 tl suolaa
1 kananmuna
n. 1 dl kermaa
0,5 tl kanelia
500 g lanttusosetta
1 kananmuna
0,25 tl suolaa
n. 1 dl kermaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
Pinnalle:
2–3 rkl korppujauhoja
2–3 rkl margariinia tai voita
Kuori perunat (bataatit) ja porkkanat. Leikkaa lohkoiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Vettä tulee olla sen verran, että lohkot juuri ja juuri peittyvät.
Soseuta kasvikset keitinveteen ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Mausta siirapilla (bataatti ei tarvitse lisämakeutta). Sekoita soseeseen kananmuna ja kermaa sen verran että seos on löysä. Mausta kanelilla ja levitä voidellun uunivuoan pohjalle.
Sekoita lanttusoseeseen kananmuna ja suola. Ohenna kermalla sopivan pehmeäksi ja mausta inkiväärillä.
Levitä lanttusose peruna-porkkanasoseen päälle. Painele lusikan pesällä pintaan aaltokuvioita, ripottele päälle korppujauhoja ja tipauttele lopuksi pinnalle rasva nokareina. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea.
Tarjoa kinkun tai paistin seurana.

Joulunäkkileipä
Ohut, rapea ja maukas leipä kalapöytään tai juustojen seuraksi. Onnistuu myös gluteenittomilla jauhoilla (esimerkiksi jytte ja tattarijauho), mutta silloin ovat hyvin murenevia.
16–24 kpl
50 g voita tai margariinia
1 tl kuminaa
0,5 tl anista tai fenkolinsiemeniä
0,5 tl suolaa
1,5 dl ohra- tai hiivaleipäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 kananmuna
1 dl kermaviiliä, piimää tai maustamatonta jogurttia
Mittaa rasva kuminan, aniksen, suolan ja jauhojen kanssa kulhoon. Nypi sormin hiekkamaiseksi seokseksi. Lisää muna ja kermaviili. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikina on pehmeää, anna jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia.
Kumoa taikina leivinpaperille ja kaaviloi pellin kokoiseksi, hyvin ohueksi levyksi. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna. Leikkaa levy 16–24 osaan, pistele haarukalla ja paista 200 asteessa uunin keskimmäisellä tasolla noin 10 minuuttia eli kunnes palat alkavat saada ruskeaa väriä pinnalle ja reunoille.
Ota pelti uunista ja vedä näkkärit heti leivinpaperilla pelliltä ritilälle ja irrota mahdollisesti kiinnitarttuneet palat. Anna jäähtyä. Säilytä ilmatiiviisti.

Joulunamit
Melko helpot namuset pieneksi makeaksi palaksi kahvin kanssa tai lahjaksi ystävälle. Täytteenä on Maraboun Pigalle ja Nougat-patukoita. Kokeile myös Fazerin Nordic Berries täytesuklaalevyistä otettuja rivejä kaksi päällekkäin. Kovin pehmeätäytteiset suklaat eivät käy, sillä niitä on hankala viipaloida.
n 20 palaa
200–300 g marsipaania tai mantelimassaa
(rommia tai punssia)
(2 tl kaakaojauhetta)
(2 rkl silputtuja rusinoita, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja)
n. 100 g suklaapatukoita tai täytesuklaata
n. 50 g tummaa suklaata
n. 50 g vaalea tai valkoista suklaata
strösseliä, pähkinärouhetta tms.
Jos käytät yhden ison pötkön (200 g) mantelimassaa, leikkaa pötkö puoliksi. Mausta massat esim. kaakaojauheella tai kaikilla ohjeen mausteilla. Voit myös käyttää kahta eri väristä marsipaania.
Muotoile mantelimassasoista kaulimen avulla täytteeksi tulevaa suklaapatukkaa hiukan pidempi ja noin kaksi kertaa leveämmät levyt. Halutessasi voit ripotella hedelmiä tai pähkinää levylle.
Nosta suklaapötköt levyille ja painele sekä pyörittele marsipaani ympärille.
Sulata suklaat ja levitä marsipaanitangoille. Ripottele koristeet pinnalle ja anna jähmettyä. Leikkaa terävällä veitsellä viipaleiksi.
Vinkki: Jos et halua kuorruttaa suklaalla, pyörittele tankoja vain nonparelleissa, strösselissä tai pähkinärouheessa.


Jouluinen juustokakku
Kakku kahvipöytään tai jälkiruoaksi. Kakun voi tehdä pakastimeen ilman omenahyytelöpintaa jo hyvissä ajoin. Jos tarjoat leivonnaisen jälkiruokana, tee pakastetuista sokeriliemessä kiehauttamalla ja siivilän läpi pusertamalla kaunis kastike.
Pohja:
200 g piparkakkuja
75 g pehmeää margariinia
Täyte:
6 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 tlk (a 250 g) maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1–2 omenaa
4 dl puolukoita
2 rkl hunajaa
Pinnalle:
4 omenaa
2 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 kanelitanko
1–2 dl puolukoita
1 dl hyytelösokeria
Murskaa piparit ja sekoita joukkoon pehmeä rasva.
Vuoraa halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtoreunavuoan pohja leivinpaperipalalla ja painele muruseos vuoan pohjalle.
Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa rahka ja tuorejuusto keskenään. Mausta sokereilla, kanelilla ja inkiväärillä. Sekoita kermavaahto rahka-juustoseokseen.
Kuumenna höyryäväksi noin 0,5 dl vettä tai sitruunamehua ja sekoita siihen kevyesti puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Kuori omena, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkota. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi tai raasta. Survo puolukoita kevyesti, makeuta hunajalla. Kääntele omenat ja puolukat huolimattomasti täytteeseen ja kaada piparipohjan päälle. Tasoita pinta, peitä vuoka kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vaikka seuraavaan päivään.
Tee pinnalle tuleva omenakoriste. Kuori omenat, lohko ja poista siemenet. Leikkaa lohkot viipaleiksi.
Mittaa vesi ja sitruunamehu kattilaan kanelitangon kanssa ja keitä omenia varovasti pari minuuttia, kunnes lohkot hiukan pehmenevät. Nosta reikäkauhalla lautaselle. Huuhtaise kanelitanko, sen voit vielä käyttää vaikka glögiin.
Asettele omenalohkot kakun pinnalle ja ripottele puolukoita sekaan.
Sekoita kattilassa olevan liemen sekaan hyytelösokeri ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi liemi omenalohkojen ja puolukoiden päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vielä tunti, irrota vuoka ja nosta kakku tarjolle.

Kuusipulla
Mehevät, täytetyt kuusipullat tuovat mieleen englantilaisen hedelmäkakun, sillä täytteessä on samoja aineksia. Taikinan voit tehdä myös ilman kananmunaa ja voidella kuuset maidolla tai kahvilla ennen paistamista. Jos pullataikinan tekeminen syystä tai toisesta tuntuu hankalalta, taikinaa myydään myös pakasteena.
2 pullapitkoa, noin 25 viipaletta
3 dl maitoa
1 pala (50 g) tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 kananmuna
n. 10 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Täyte:
150 g mantelimassaa tai marsipaania
50 g voita tai margariinia
2 tl vaniljasokeria
1 rasia (n. 100 g) sukaattia tai hedelmäsekoitusta
1 dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
Voiteluun: 1/2 kananmuna
Pinnalle:
sokerikuorrutetta, koristelugeeliä, vihreitä ja punaisia sokeroituja kirsikoita, hopeapalloja tai muita koristerakeita
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää sokeri ja kardemumma ja sekoita, kunnes hiiva ja sokeri ovat liuenneet. Riko muna lasiin ja vatkaa rakenne kevyesti rikki. Valuta puolet munasta taikinaan. Sekoita joukkoon osa vehnäjauhoista, ja alusta taikinaan pehmeä rasva. Lisää jauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan. Peitä liinalla ja anna taikina kohota kaksinkertaiseksi.
Valmista täyte. Raasta mantelimassa ja sekoita rasva sekä vaniljasokeri mukaan.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle, jaa neljään osaan. Kauli kaksi palaa pitkän ja laihan kolmion mallisiksi levyiksi, nosta leivinpaperoidulle pellille. (Tee kuusen jalka pienestä taikinapalasta.)
Levitä mantelimassaseos, jätä tyhjää reunoille n. 3 cm. Ripottele mantelimassan päälle sukaatti, rusinat ja mantelirouhe.
Kauli jäljellä olevat palat saman mallisiksi ja kokoisiksi levyiksi ja nosta täytettyjen päälle. Nipistele saumat kiinni. Leikkaa kolmion reunoille saksilla viillot kuusen oksiksi. Taivuttele niitä hiukan eri suuntiin. Peitä liinalla ja anna kohota vartin verran. Voitele munalla ja paista 200-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla 20–30 minuuttia.
Anna jäähtyä ja koristele kuuset haluamallasi tavalla.


Vikkelät porkkanapiparit
Taikina maustetaan valmiilla piparkakkumausteseoksella, mutta voit korvata sen käyttämällä 1 tl kanelia, 0,5 tl jauhettua neilikkaa, 0,5 tl inkivääriä ja 0,5 tl kardemummaa. Jos et tee taikinaa monitoimikoneella, vaahdota rasva ja sokerit kulhossa kuohkeaksi, vatkaa sekaan kananmuna ja sekoita vaahtoon hienoksi raastettu porkkana. Jatka sitten ohjeen mukaan.
noin 40 kpl
100 g margariinia
1 dl sokeria
0,5 dl fariininsokeria
2 tl vaniljasokeria
1 pieni porkkana
1 pieni kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
2–3 tl piparkakkumausteseosta
Mittaa rasva, sokerit ja kuorittu, paloiteltu porkkana monitoimikoneen kulhoon. Vaahdota kunnes porkkana on jauhautunut hienoksi. Lisää muna ja vatkaa hyvin. Lisää jauhot, sooda ja piparkakkumauste. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään uunin kuumenemisen ajaksi.
Tipauta reilu teelusikallinen taikinaa leivinpaperoidulle pellille. Laita noin 12–16 kokkaretta peltiä kohti. Jätä hiukan leviämisvaraa. Kasta haarukka jauhoihin ja paina kevyesti kokkareita kasaan.
Paista pipareita noin 8 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Vedä leivinpaperi heti pelliltä, sillä kuuma pelti jatkaa pipareiden kuumentamista ja ne voivat palaa.


Karpalonmakuinen Viktorian kiisseli
Kun keität aattoaamuna riisipuuroa reilummin, helpotat jälkiruoan valmistusta. Jos haluat, voit jättää liivatteet pois. Riisivanukkaan rakenne on silloin vähän löysempää.
8 annosta
n. 8 dl riisipuuroa
1–2 dl kuivattuja karpaloita
0,5-1 dl sokeria
2 liivatelehteä
2–3 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 sitruunan mehu
2 tl sitruunan kuoriraastetta
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
200 g (n. 4 dl) pakastettuja karpaloita tai puolukoita
4 dl vettä
2,5 dl hyytelösokeria
Sekoita kuivatut karpalot mieluiten jo lämpimän puuron sekaan ja mausta puuro sokerilla. Anna jäähtyä.
Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Vaahdota kerma. Purista pehmenneet liivatteet vedestä ja sekoita höyryävän kuumaan sitruunamehuun. Lisää hieman jäähtynyt liivateliemi riisipuuron sekaan.
Kääntele kermavaahto, hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori sekä vaniljasokeri puuroon. Lusikoi tarjoiluastiaan ja nosta kylmään.
Valmista pinnalle tuleva karpaloseos keittämällä marjoja ja vettä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Siivilöi mehu ja kaada takaisin kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita hyytelösokeri. Keitä minuutin verran, että liemi kirkastuu. Anna jäähtyä kunnes sen rakenne alkaa muistuttaa kananmunan valkuaista. Lusikoi hyytelö riisivanukkaan pinnalle ja anna hyytyä jääkaapissa vielä hetki.
Koristele pinta karpaloilla ja nosta tarjolle.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta