Kannen kuva:
Ullamaija Hänninen
NUMERO 1 - 2013
Pääkirjoitus
LUKIJAMATKA
Rakkaudesta pioneihein
Luomu-unelmasta tuli totta
Rohkeasti uutta päin
ASUMINEN
NUORET
Nuoren naisen vanha koti
Että tämmöistä susirajan taustaa
PUUTARHA
Siellä ne uinuvat vielä
Talven taikaa
Jäinen peili auringolle
TERVEYS
Onks pakko liikkua
Hiki tekee hyvää
Kun työstä kuolee ilo
Maltti, Valtti, Etu ja Enne
Koirakko löytää kadonneen
On ilo auttaa ja tehdä yhdessä
RUOKA
Puurossa on puhtia
Luolamiesten keittiössä
KÄSITYÖT
Saali kuin aurinko
Näpsäkkä neuletyyny
Raikas raitahuivi
Napakka nauhatyyny
Kansanaarteet esille
Tervetuloa puhumaan
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.2. ja Maatilan Pellervo 7.2.2013.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Rukiin terveysvaikutusten tutkimuksessa Suomi on tiennäyttäjä. Rukiilla on osoitettu edullisia vaikutuksia kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä suoliston toimintaan ja hyvinvointiin. Myös syöpäriskiä alentavista vaikutuksista on viitteitä. Rukiissa, eniten jyvän kuorikerroksessa, on paljon sekä liukenematonta että liukoista ravintokuitua, joiden ominaisuuksista on haettu selitystä terveysvaikutuksille. Ruisrouheen lisäksi tuorepuuron voi valmistaa muista jyvärouheista, esimerkiksi vehnästä, speltistä tai kaurasta.
1 annos
0,5 dl rouhittua ruista
1 rkl pellavansiemeniä tai pellavarouhetta
1 pieni omena
2 dl maustamatonta jogurttia tai mehukeittoa
Lisäksi: 1 dl sulatettuja vadelmia tai muita marjoja
(2 rkl rouhittuja pähkinöitä tai siemeniä)
juoksevaa hunajaa, vaahterasiirappia tai 1/2 banaani
Sekoita ruisrouhe ja pellavansiemenet jogurttiin tai mehukeittoon. Lohko omena, poista siemenkota ja raasta lohkot karkeaksi raasteeksi. Sekoita raaste jogurttiin. Peitä kulho kelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna tekeytyä yön yli.
Lisää puuroon aamulla marjat (ja pähkinät). Makeuttaa puuroon saat sekoittamalla siihen hiukan hunajaa tai kuutioitu banaanin puolikas.
Vinkki: Jos käytät kuivattuja marjoja, laita ne jo illalla jogurttiseokseen. Niitä tarvitaan vain pari ruokalusikallista.
Ruispuolukkapuuro, marjamämmi, on varsinaista terveysruokaa. Kaikki marjat sisältävät flavonoideja, mutta mm. puolukassa niitä on runsaasti. Flavonoidit ovat kasvien aineenvaihduntatuotteita, joilla on solujen hapettumista estävä vaikutus. Solujen hapettumisen uskotaan olevan yhteydessä useiden kroonisten sairauksien syntyyn. Puolukka sisältää runsaasti kuituja ja kivennäisaineita kuten kalsiumia ja magnesiumia. Puuron voi keittää liedellä, mutta vaivattominta on kypsentäminen uunissa. Mitä kauemmin malttaa hauduttaa, sitä makeampi on tulos.
1 l vettä
3 dl (puuro)ruisjauhoja
200 g puolukoita
n. 0,5 dl sokeria
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vatkaa siihen ruisjauhot, puolukat ja sokeri.
Kaada seos reunoilta voideltuun 1,5 litran uunivuokaan tai annoskulhoihin. Jätä reilusti kiehumisvaraa. Kypsennä 175-asteisessa uunissa tunti. Vähennä uunin lämpötilaa alle 100 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä toinen tunti. Annospuurot kannattaa ottaa tässä vaiheessa uunista, etteivät ne kuivu. Ison vuoan voi jättää uuniin 50 asteeseen hautumaan kannen alle vaikka yön yli. Ripottele pinnalle hiukan sokeria ja puolukoita. Tarjoa haaleana tai kylmänä.
Tämä puuro pistää vatsan toimimaan. Kun hiutaleita ja leseitä liottaa kuivattujen hedelmien kanssa yön yli, kypsyy puuro aamulla nopeasti. Neljän viljan hiutaleseoksen sijasta voit annostella puolet ruis-, puolet kaurahiutaleita. Valmis leseseos tai oma sekoituksesi, yhtä tai useampaa lajia, sopii puuroon.
4 annosta
1 l vettä
6 kuivattua luumua
6 kuivattua aprikoosia
6 kuivattua viikunaa tai taatelia
2 rkl pellavansiemeniä tai -rouhetta
0,75 dl leseitä
2,5 dl neljän viljan hiutaleita
(0,5 tl suolaa)
Kaada vesi tilavaan kattilaan. Suikaloi kuivatut hedelmät saksilla ja sekoita ne pellavansiementen, leseiden ja hiutaleiden kanssa veteen. Peitä kannella, anna pehmentyä aamuun. Kattila saa olla huoneenlämmössä.
Kuumenna seos aamulla kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Keitä pari minuuttia, sammuta liesi, peitä kattila kannella. Anna hautua pari minuuttia. Jos lisäät leseet ja hiutaleet vasta aamulla, kuumenna hedelmä-pellavansiemenseos ensin kiehuvaksi ja sekoita siihen leseet sekä hiutaleet. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, välillä sekoittaen. (Mausta suolalla.)
Vinkki: Puuron syntyy myös grahamjauhoista. Liota hedelmiä, siemeniä ja leseitä yön yli. Kuumenna seos kiehuvaksi. Vatkaa sekaan 2 dl grahamjauhoja. Keitä 15 minuuttia välillä sekoittaen.