Kannen kuva:
Jarmo Vainionpää
NUMERO 2 - 2013
Pääkirjoitus
Maailma pienoiskoossa
Kauton klaani kaipaa kotiin
TERVEYS
Täsmälääkkeet tulevat
Vaikeasti tunnistettava Parkinson
Lupaus kantaa ja antaa voimaa
Sieltä se tulee,
Ukko-Pekka
Maa vetää kotiin päin
PERUSKORJAUS
Kohtalon kello lyö
Tästä se lähtee
Vanhaa pitää ymmärtää
Viisas päätös toteutuu taiten
ASUMINEN
Koti taideteoksena
PUUTARHA
Harras tarhuri ei tunteja laske
Runsaasti kukkivat auliot
Ankarissa olosuhteissa kasvit karaistuvat
Kevät kukkaikkunalla
ILOKSI
Virtaa vihreästä
RUOKA
Säästäjän suuhunpantavat
KÄSITYÖT
Somasti lehtipitsiä
Laatikoittain lapasia
Aakkosia, informaatikko Järn!
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.3. ja Maatilan Pellervo 7.3.2013.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Edullisista ruhonosista syntyy hyvää ja tuhtia ruokaa. Juureksilla jatketaan patoja ja keittoja. Tähteistä taiotaan herkkuja.
Muhkea liha-papupata
Nasi goreng broilerista
Puurorieskaset
Muunnos brasilialaisesta liha-papupadasta feijoadasta. Myös muualla Etelä-Amerikassa tunnettuun pataan käytetään mustapapuja, mutta kotimaiset härkäpavut sopivat mainiosti niiden sijaan. Papuja kannattaa liottaa ja keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa sopivina annoksina myöhemmin käytettäväksi.
6–8 annosta
2 dl kuivattuja härkäpapuja (n. 4 dl keitettyjä)
1 kg luullista porsaan tai naudanlapaa
vettä
1 tl suolaa
8 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 sipuli
Lisäksi:
1 pkt (n. 140 g) pekonia
2 sipulia
(4–5 valkosipulinkynttä)
100 g juuriselleriä
3 porkkanaa
(reilu pala lanttua tai palsternakkaa)
1 tlk (n 400 g) tomaattimurskaa
(200 g mausteista makkaraa)
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 laakerinlehteä
(suolaa)
Pinnalle: silputtua persiljaa
Liota härkäpapuja muiden kuivattujen papujen tapaan runsaassa vedessä kymmenisen tuntia. Valuta ja huuhtele pavut, keitä uudessa vedessä noin tunti. Älä lisää suolaa keitinveteen, se sitkistää papujen kuorta. Kaada keitinvesi pavuista ja laita pavut odottamaan.
Kypsennä liha papujen liotessa ja kypsyessä. Pyyhi lihapaloista tarvittaessa luunsirut kostealla paperilla. Laita liha kattilaan, kaada vettä päälle sen verran, että liha peittyy. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori syntynyt vaahto pinnalta. Lisää mausteet. Ota sipulista uloin kuori ja mahdollinen multainen kanta pois. Halkaise sipuli, laita lihan keitinveteen. Keitä lihaa miedolla lämmöllä 2–3 tuntia, kunnes se on pehmeää ja mureaa.
Leikkaa lihan kypsyessä pekoni suikaleiksi. Kuori sipulit, selleri ja porkkanat (sekä lanttu). Silppua sipulit. Leikkaa juurekset reiluiksi kuutioiksi.
Siivilöi liha. Ota keitinliemi talteen.
Kuumenna lihan keitinkattilan pohjalla pekonia, kunnes siitä alkaa irrota rasvaa. Ruskista sipulisilppu ja kasvikset kevyesti pekonirasvassa. Kaada päälle keitinlientä sen verran, että kasvikset peittyvät.
Puhdista ja paloittele liha, laita kasvisten sekaan. Lisää tarvittaessa lientä. Kaada kattilaan pavut, tomaattimurska ja mausteet. Hauduta kannen alla puolisen tuntia. Sekoita välillä pohjaa myöten.
Paloittele makkarat, lisää kattilaan. Jatka hauduttamista vielä vartin verran.
Tarkista padan maku. Ripottele pinnalle persiljasilppua. Tarjoa keitettyjen perunoiden, ohran tai muun viljariisin kanssa.
Käytä ylijääneen uunibroilerin rippeitä tai keitetyn kanan pikkupaloja indonesialaiseen herkkuun. Riisin sijaan sopivat erilaiset keitetyt viljariisit. Jos käytät raakaa broileria, ruskista suikaleet kasvisten kanssa.
4 annosta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
100 g valko- tai kiinankaalia
2 rkl öljyä
1–2 tl currya
0,25 tl rouhittua mustapippuria
(0,5 tl jauhettua jeeraa tai kuminaa)
1–2 dl pakastettuja sieniä
n. 3 dl perattua kypsää broileria
3–4 dl keitettyä riisiä
(2 rkl makeaa soijakastiketta, ketjap manis
2 tl makeaa chilikastiketta, sweet chilli sauce)
(Pinnalle: 3 kananmunaa, ripaus chiliä, silputtua persiljaa tai korianteria)
Kuori sipulit ja porkkana. Silppua sipulit ja leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi kaali.
Ruskista kasviksia isolla pannulla öljyssä noin 5 minuuttia. Mausta currylla, pippurilla (ja jeeralla).
Lisää pannulle kohmeiset sienet, broileri ja riisi. Jatka paistamista muutama minuutti. (Mausta makealla soija- ja chilikastikkeella, voit myös sekoittaa tavalliseen soijakastikkeeseen 2 tl sokeria ja maustaa kastikkeen varovasti chilillä sekä paprikajauheella.)
Riko munat kulhoon, vatkaa rakenne rikki. Paista erillisellä pannulla munaseoksesta ohut lettu, leikkaa se suikaleiksi. Ripottele suikaleet persiljasilpun kanssa nasi gorengin päälle. Nosta tarjolle.
Keiton tai salaatin seuraksi, iltateelle, yllätysvieraalle. Puuron sijaan voi käyttää peruna- tai muuta kasvissosetta.
4 dl puuroa
2 kananmunaa
(0,5 tl suolaa)
2 dl sämpylä- tai täysjyvävehnäjauhoja
n. 1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita munat puuron joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.
Lisää jauhot ja leivinjauhe taikinaan. Jauhoja vain sen verran, että saat löysän taikina.
Nosta taikinasta haluamasi kokoisia nokareita leivinpaperoidulle pellille, taputtele jauhojen avulla kasat pyöreiksi, ohuiksi rieskoiksi.
Pistele haarukalla. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes rieskojen pinta ja reunat saavat väriä.