Kannen kuva:
Elmiira Ruutiaisen kuvasi Jarmo Vainionpää.
NUMERO 4 - 2013
Pääkirjoitus
Voi elämän kevät!
Kiveen hakattu kotivakuutus
Veneen veistäjien sukua
Meriltä maakravuksi
Yhtä aikaa täyttä ja tyhjää
TERVEYS
Vapaaksi pakosta
Ikääntyminen näkyy silmissä
Arjen apulaisia
PUUTARHA
Työn tulos
Tuomipihjalasta on moneksi
Avomaan antia
Ooppera kylän sydämessä
40 kullan ja timantin vuotta
Lihakauppias luontojaan
RUOKA
Laarit ja pakastimet tyhjiksi
Vähän ennen valtamerta
ILOKSI
Reipasta raitaa
KÄSITYÖT
Huivi on hyvä asuste
Kiva ja kätevä kori
Kirjovirkattu matto
Sukkasilla
Syötävän söpö
Aarrekammion isäntä
JOKA KUUKAUSI
Pikkupojan elämää
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.5. ja Maatilan Pellervo 2.5.2013.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Hernerouheen voit korvata 200 g pakastettuja herneitä. Kiehauta 1 dl vettä ja kuumenna jäiset herneet siinä. Survo ja sekoita punajuuriraasteeseen. Siemenien sijaan pihveihin sopii myös mantelirouhe, jos sitä sattuu kaapissa olemaan.
n. 24 kpl
2 dl vettä
1 dl hernerouhetta
(0,5 dl kuivattuja sieniä)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
6 kpl (500 g) punajuuria
2 kananmuna
0,5 dl seesamin- tai kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
Paistamiseen: voita ja öljyä
Kuumenna vesi kattilassa, sekoita siihen hernerouhe. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Varmista, että seoksessa on vettä. (Murenna kuivatut sienet kattilaan keittämisen loppuvaiheessa.) Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Kuori sipulit ja punajuuret. Silppua sipulit, raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Sekoita silppu ja raaste munien, seesaminsiemenien, kaurahiutaleiden, jauhojen, timjamin, suolan ja pippurirouheen kanssa tasaiseksi taikinaksi.
Kuumenna lettupannu ja laita koloihin pieni voinokare öljytilkan kanssa. Nosta raasteseoksesta parin ruokalusikallisen verran joka koloon ja paina lastalla tai lusikanpesällä ohuemmiksi pihveiksi.
Paista pihvit miedolla lämmöllä ruskeiksi ja rapeiksi molemmilta puolilta. Pidä pihvit lämpiminä folion alla tai uunissa.
Tarjoa pihvit sellaisenaan paistetun sipulin, peruna- tai juuressoseen ja esimerkiksi sienikastikkeen kanssa tai perunan sijaan uunimakkaran seurana.
Resepti: Marita Suontausta
Huhtikuun painetussa Kodin Pellervossa rutkasti lisää reseptejä!