Kannen kuva: Jarmo Vainionpää
NUMERO 6
21.6.2012
Pääkirjoitus
Tuhanten rantain partahilla
Juhannussalko hipoo taivaannapaa
Ikä tekee rohkeaksi
Voimaevästä elämän polulle
Naapurisopua etsimässä
TERVEYS
Kun elämä pani polvilleen
Arvotavaraa ojan penkalla
PUUTARHA
Metsäpuiston hyvät haltiat
Arboretumissa ihminen oppii
Aita kaipaa siistimistä
Elämää kotiniityllä
ASUMINEN
Tupa tupsahti pihaan
Paluu menneeseen
LUKIJAMATKA
Ammuu, kutsuu kuuluu
RUOKA
Alkukesän helpot ja herkulliset
KÄSITYÖT
Kesäkassi joustaa
Kuin kukkasilla kulkisi
Soma pipo ja sievä hilkka
Musiikissa on kaikki
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 12.7. ja Maatilan Pellervo 2.8.2012.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Kiuruvedellä villivihanneksista on tullut yritystoimintaa. Vuonna 2009 alkunsa saaneet hankkeet ovat poikineet yläsavolaisille villikasviksille vientiä.
Koulutetut poimijat tuovat puhtaasta luonnosta keräämänsä kasvit vastaanottopisteisiin, joista ne toimitetaan eteenpäin ravintoloihin ja maalaistoreille salaateiksi, vihanneksiksi ja mausteiksi Etelä-Suomeen, Savoon ja Lappiin. Tuoreiden villikasvisten lisäksi kiuruvetiset ryhtyvät jalostamaan villejä nautintoja, jotta ne olisivat saatavissa lyhyen kevätsesongin ulkopuolellakin.
Hankkeen puuhanaiset, Soile Valta, Pirjo Aro ja Toini Kumpulainen ovat vierailleet pääkaupungin keittiömestareiden kanssa neuvoa pitämässä. Näin tuoreimmasta retkestä kertoo Herba Centria II -hankkeen koulutussuunnittelija Toini:
”Astuessamme sisään huippuravintolan hienostuneeseen ilmapiiriin meidän rikkaruohomme muuttuivat yhtäkkiä eksoottisiksi ja vaikeasti saataviksi raaka-aineiksi. Michelintähdillä palkituissa ravintoloissa keittiömestarit loihtivat voikukasta ja pihatähtimöstä gourmetruoka-annoksia, jotka maistuvat sekä tavalliselle kansalle että valtiovierailuja tekeville valtionpäämiehillekin.”
Villiyrttioppia on omaksuttu niin Kiuruvedellä kuin Helsingissäkin. Kiuruvedellä ja Pielavedellä on koulutettu poimijoita. Mutta myös herkkujen kokkaukseen on paneuduttu. Toukokuussa helsinkiläisen ravintola Kämp Signén keittiömestari Sami Tallberg tuli jakamaan villejä neuvojaan Jokivarren kievariin.
Kesäkuun alussa jatkettiin ravintola Iltalypsyssä ravintola Juuren keittiömestareiden, Antti Ahokkaan ja Jukka Nykäsen johdolla. Pääkaupunkiseudulla kokataan villiyrteistä jo monessa merkkiravintolassa. Miksipä me kotikokit epäröisimme: otetaan villit nautinnot pihalta, metsästä ja pellonpientareelta lautaselle!
Teksti: Johanna Westersund
Sähköposti: