Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen
NUMERO 8 - 2012
Pääkirjoitus
Kiviaitaa ja koreita kuisteja
Vie mennessäs, tuo tullessa
Yrittäjättäret elämää luomassa
TERVEYS
Pikaisesti hoitoon
Eroon uniapneasta
Hyvinvointivaltion häpeä
PUUTARHA
Tarhurin työn jälki näkyy
Pihalla hehkuu keltainen
Salonkikelpoinen salottisipuli
Aikamatka yrttitarhaan
Tahtoo Türiin
Koivu, tähti ja Kari
Kolme yötä Höytiäisen helmassa
Sielultaan saaristolaiset
RUOKA
Vielä on kesää jäljellä
ASUMINEN
Nainen, vasara ja taltta
Samassa loimessa pienet ja suuret
KÄSITYÖT
Lempeitten sävyjen matto
Huivi heilahtaa
10 XL:n paita ynnä muuta tavaraa
Rapakon takaa takaisin
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.9. ja Maatilan Pellervo 6.9.2012.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Jälkiruokanyytit grillistä
Kinuskinen vadelmaunelma
Helppo omenaherkku
Kuivahtaneet herkut saavat uuden elämän folionyytissä, seuranaan meheviä hedelmiä ja tuorejuustoa. Nyytit voi kuumentaa uunissa tai grillissä. Tuorejuuston voi jättää myös pois ja tarjota nyytit jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
4 viipaletta kuivahtanutta pullaa tai kuivakakkua
n. 8 dl marjoja ja hedelmäpaloja
n. 1,5 rkl hunajaa tai siirappia
2 tl kanelia
(ripaus inkivääriä)
n. 100 g maustamatonta tuorejuustoa
Valmistusohje:
Grillaa pulla- tai kakkuviipaleita halutessasi hetki grillissä.
Ota neljä foliopalaa, nosta viipaleet niille. Jaa marjat ja hedelmät päälle.
Valuta hedelmille hunajaa tai siirappia, tupsauta päälle kanelia (sekä ripaus inkivääriä). Laita lopuksi reilu nokare tuorejuustoa ja sulje nyytit.
Nosta miedolle lämmölle grilliin noin 10 minuutiksi. Avattaessa nyyteistä pöllähtää kuuma höyry.
Vadelmaunelmasta yli jäävän keltuaisen voit käyttää omenaherkun rahka-mascarponeseokseen. Muitakin marjoja voit käyttää, mutta esim. viinimarjat tarvitsevat hiukan enemmän makeutta.
1 kananmunan valkuainen
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kauraleseitä
1 dl kinuskikastiketta
Lisäksi:
n. 8 dl vadelmia
kinuskikastiketta
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Kääntele kermavaahdon sekaan ensin kaurahiutaleet, sitten kinuskikastike.
Lusikoi seosta hiukan annosmaljojen pohjalle, ripottele päälle vadelmia. Kerrostele ainekset ja koristele pinta vadelmilla sekä kinuskikastikkeella. Tarjoa mieluiten heti.
Vinkki: Jos haluat seisottaa annoksia, liota 2 liivatelehteä pehmeiksi kylmässä vedessä, kuumenna 2 rkl sitruuna- tai vadelmamehua höyryäväksi ja sekoita kevyesti puristellut liivatelehdet mehuun. Valuta liivateliemi ohuena nauhana kermavaahtoon koko ajan vatkaten.
4 omenaa
0,5 dl vettä
1 tl kanelia
2 rkl sokeria
8 kaurakeksiä
8–10 lehteä sitruunamelissaa tai (kaneli)basilikaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 prk mascarponea tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
1–2 rkl hunajaa
kanelia
Valmistusohje:
Kuutioi omenat, joista on siemenkota poistettu. Mittaa vesi, kaneli ja sokeri kattilaan, kiehauta ja lisää omenakuutiot. Hauduta puolikypsäksi. Anna jäähtyä.
Murskaa kaurakeksit käsin. Silppua yrtit.
Sekoita rahka ja mascarpone keskenään. Mausta vaniljasokerilla ja hunajalla.
Lusikoi annoskulhojen pohjalle puolet rahkaseoksesta. Lusikoi päälle puolet omenaseoksesta, keksimurskasta ja yrttisilpusta. Laita loput rahkasta ja keksimuruista päälle. Koristele pinta omenaseoksella, yrttisilpulla ja kanelitupsauksella. Nosta noin puoleksi tunniksi viileään tai tarjoa heti.
Vinkki: Korvaa omenat noin 5 desilitralla karviaismarjoja. Perkaa marjat ja pehmennä ne sokeri-kaneliliemessä.
Reseptit: Marita Suontausta