Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen
NUMERO 8 - 2012
Pääkirjoitus
Kiviaitaa ja koreita kuisteja
Vie mennessäs, tuo tullessa
Yrittäjättäret elämää luomassa
TERVEYS
Pikaisesti hoitoon
Eroon uniapneasta
Hyvinvointivaltion häpeä
PUUTARHA
Tarhurin työn jälki näkyy
Pihalla hehkuu keltainen
Salonkikelpoinen salottisipuli
Aikamatka yrttitarhaan
Tahtoo Türiin
Koivu, tähti ja Kari
Kolme yötä Höytiäisen helmassa
Sielultaan saaristolaiset
RUOKA
Vielä on kesää jäljellä
ASUMINEN
Nainen, vasara ja taltta
Samassa loimessa pienet ja suuret
KÄSITYÖT
Lempeitten sävyjen matto
Huivi heilahtaa
10 XL:n paita ynnä muuta tavaraa
Rapakon takaa takaisin
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.9. ja Maatilan Pellervo 6.9.2012.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Parhaan tuloksen saat, jos viitsit erotella keltuaiset valkuaisista ja vatkata kummatkin erikseen. Täyteseoksen voit toki valmistaa vatkaamalla sokerin ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Gluteeniton versio syntyy helposti käyttämällä gluteenittomia keksejä. Maidottomassa ruokavaliossa voi korvataan maidottomalla margariinilla. Keksien maidottomuus pitää varmistaa.
8 palaa
Pohja:
100 voita
150 g keksejä (esim. kaura)
Täyte:
0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
n. 1 l perattuja viini- tai muita marjoja
3 kananmunaa
1 dl sokeria
100 g (n. 2,5 dl) jauhettua mantelia tai pähkinää
Valmistusohje:
Murskaa keksit, sekoita pehmeään rasvaan. Painele seos voidellun irtoreunavuoan pohjalle ja vähän reunoille. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita sokeri, perunajauhot ja marjat keskenään, kaada keksipohjan päälle.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja loput sokerista kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauhe, sekoita tasaiseksi.
Kääntele sekaan valkuaisvaahto ja lusikoi taikina marjoille.
Paista uunin keskimmäisellä tasolla noin 40 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kullanruskea. Tarjoa haaleana sopivan kermavaahdon tai jäätelön kanssa.
Resepti: Marita Suontausta
Kuva Ullamaija Hänninen