Kannen kuva: Jaakko Kilpiäinen
NUMERO 8 - 2012
Pääkirjoitus
Kiviaitaa ja koreita kuisteja
Vie mennessäs, tuo tullessa
Yrittäjättäret elämää luomassa
TERVEYS
Pikaisesti hoitoon
Eroon uniapneasta
Hyvinvointivaltion häpeä
PUUTARHA
Tarhurin työn jälki näkyy
Pihalla hehkuu keltainen
Salonkikelpoinen salottisipuli
Aikamatka yrttitarhaan
Tahtoo Türiin
Koivu, tähti ja Kari
Kolme yötä Höytiäisen helmassa
Sielultaan saaristolaiset
RUOKA
Vielä on kesää jäljellä
ASUMINEN
Nainen, vasara ja taltta
Samassa loimessa pienet ja suuret
KÄSITYÖT
Lempeitten sävyjen matto
Huivi heilahtaa
10 XL:n paita ynnä muuta tavaraa
Rapakon takaa takaisin
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.9. ja Maatilan Pellervo 6.9.2012.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Sienipikkelssi
Mainiot etikkakurkut
Anna sienien maustua ainakin viikko, ennen kuin nautit niitä esimerkiksi pateen tai paistin seurana. Rouskut pitää ryöpätä ja valuttaa ennen keitinliemeen lisäämistä. Jos sienisaalis jää heikoksi, voi pikkelssin tehdä vaikkapa siitakesienistä.
2 purkillista (vetoisuus n. 3 dl)
200 g sieniä (kantarelleja, pieniä tatteja, haperoita)
Liemi:
2 dl omena- tai marjaviinietikkaa
1 dl vettä
2 dl sokeria
6 mausteneilikkaa
(2 tähtianista)
8 maustepippuria
2 tl sinapinsiemeniä
1 kanelitanko
1 tl suolaa
Valmistusohje:
Puhdista sienet, leikkaa tarvittaessa pienemmiksi.
Mittaa mausteliemen ainekset suolaa lukuun ottamatta kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 10–15 minuuttia.
Lisää sienet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi. Painele lusikalla sieniä liemeen. Keitä 2–3 minuuttia.
Lusikoi sienet puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Poista kanelitanko ja tähtianikset tai jätä maustamaan lientä.
Kaada kuuma liemi sienille, sulje kansi, anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa; säilyvät ainakin pari kuukautta.
Ystävältä saatu ohje on ilo laittaa eteenpäin. Maukkaimman tuloksen saat kuorimattomista avomaankurkuista. Myös kasvihuonekurkut käyvät, niitä tarvitaan kaksi. Käytä väkiviinaetikkaa.
6 avomaankurkkua
1 sipuli
Mausteliemi:
3 dl vettä
0,5 dl etikkaa
0,5 dl sokeria
2 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1–2 dl silputtua tilliä
Pese kurkut hyvin. Leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi tai viipaloi myös sipuli.
Sekoita mausteliemen ainekset tilliä lukuun ottamatta reilunkokoisessa lasipurkissa tai kannellisessa astiassa. Kun sokeri ja hunaja ovat liuenneet, lisää kurkut ja tilli. Sekoittele varoen, jotta kaikki viipaleet pääsevät kosketuksiin liemen kanssa. Sulje kansi (suojaa metallikansi muovilla tai voipaperipalalla, ettei etikka syövytä kantta). Anna maustua jääkaapissa pari päivää. Nauti esimerkiksi ruisleivän kanssa tai savukalan lisäkkeenä.
Reseptit: Marita Suontausta