Kannen kuva:
Marja Seppälä
NUMERO 8 - 2013
Pääkirjoitus
Itsetuntoista väkeä
Kainuun merestä kala ja leipä
Kahville Kaivoon
Kesäkeidas Jänisselän rannalla
Kaupungin kauneuden näkijä
TERVEYS
Kiertue alkaa, herra Parkinson!
Psori ei vähällä päästä
Erilainen oppiminen ei ole häpeä
Kun kotikunta katosi
Haanpää/Salminen
PUUTARHA
Kuulaan aamun kuningattaret
Silmäniloa syötävistä
Makua vaikka millä mittarilla
RUOKA
Hyvää nyt ja myöhemmin
Kokkausta ja korpifilosofiaa
Sattuma puuttuu muuttoon
Ometan orsien alla
ILOKSI
Valoa elokuun iltoihin
KÄSITYÖT
Kullanmuruja kalliolla
Hieman hienostelua
Eetulta ei näkökulmaa puutu
Tämä on heinäveteläistä nyt
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.9. ja Maatilan Pellervo 5.9.2013.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Sienipiiraset
Parsakaalisalaatti
Kuva Ullamaija Hänninen
Itse tehdyn taikinan voi korvata paketillisella (500 g) pakastettua ruis-perunataikinaa.
n. 10 kpl
Taikina:
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl ruishiutaleita
100 g voita
1 keitetty peruna
(kylmää vettä)
Täyte:
1 l tuoreita sieniä
2 porkkanaa
2 rkl öljyä
1 purjo
0,5 tl suolaa
1 tl kuivattua meiramia tai rakuunaa
0,5 tl mustapippurirouhetta)
100 g maustamatonta tai yrttituorejuustoa
1 kananmuna
2 dl juustoraastetta
Ota taikina sulamaan ja valmista sillä aikaa täyte. Jos valmistat taikinan itse, mittaa ainekset kulhoon. Kuori ja raasta peruna hienoksi. Nypi ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi (lisää vettä ruokalusikallinen tai pari) ja nosta hetkeksi jääkaappiin.
Valmista täyte. Raasta porkkana, suikaloi purjo, silppua sienet. Kuullota ainekset öljyssä, anna hiukan jäähtyä ja sekoita mukaan ainekset.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen levyksi, painele voideltuihin muffinipellin koloihin ja lusikoi täyte. Kauli lopputaikina kansiksi.
Pistele kansiin haarukalla muutama reikä.
Paista piirasia 200 asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut hiukan väriä.
Kuva Ullamaija Hänninen
Vaihtelua salaattiin saa korvaamalla keitetyt kananmunat piimäjuustolla tai vastaavalla pehmeällä juustolla. Pekonin voi korvata ilmakuivatulla kinkulla.
n. 600 g parsakaalia
2–3 pientä sipulia
reilu pala esim. hiivaleipää
1 pkt (n. 140 g) pekonia tai ilmakuivattua kinkkua
kourallinen pähkinöitä
4 pehmeäksi keitettyä kananmunaa
Kastike:
2 rkl sitruunamehua
(1 tl raastettua sitruunankuorta)
0,75 dl hyvää öljyä (oliivi, rypsi tai avokado)
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(1 tl sinappia)
Valmista ensin kastike. Mittaa ainekset pieneen kannuun tai kannelliseen purkkiin ja sekoita vatkaimella tai ravista tasaiseksi.
Tarkista maku ja makeuta halutessasi hunajatilkalla.
Paloittele parsakaali suupaloiksi. Kuori varsiosa ja suikaloi se.
Kuori sipulit tarvittaessa ja silppua tai leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi leipä.
Paahda pekoni tai kinkku pannulla ilman rasvaa rapeaksi. Nosta parin talouspaperipalan päälle hetkeksi, jotta ylimääräinen rasva imeytyisi paperiin.
Jos et halua käyttää raakaa parsakaalia ja sipulia, paista niitä pekonin jälkeen pannulla hetken. Paahda pannulla lopuksi leipäkuutiot.
Levitä ainekset salaattivadille.
Murskaa pähkinöitä kevyesti kourassasi (pähkinöitäkin voi paahtaa pannulla) ja ripottele salaatille.
Kuori ja puolita kananmunat. Nosta salaatille. Valuta päälle kastiketta, tarjoa loppukastike erikseen.