Kannen kuva: Antti Saraja
NUMERO 9 - 2012
Pääkirjoitus
Kääpä metsänhoitajana
Menneen ja olevan poluilla
Marjamiehen mielitietyt
Keskellä Suomea
Pulaa eläintalouden tajusta
Perttilän sillan korvalla
Jalokala naisekseen
PUUTARHA
Yhteistä hyvää ja kaunista
Terhosta tammeksi
Tarhuri istuttaa syksyllä
Aavojen aatosten mies
Kehityksen ohut kerros
TERVEYS
Yksikin juoppo ratissa on liikaa
Lähellä hoitamista
Oivalluksia keittiössä
Aistimatka yhdeksän salin asemalla
RUOKA
Lammasta syksyn pöytään
Voimistelukodin valveutuneet naiset
Sukellus heräämisen hurmaan
KÄSITYÖT
Pienet sievät
Kaunista ja kivaa kotiin
Luova hulluus ja rajallinen avaruus
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.10. ja Maatilan Pellervo 4.10.2012.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Säilyvyytensä vuoksi kuivahiiva on kätevää. Jos käytät tuorehiivaa, tarvitset tähän ohjeeseen puoli paketillista. Murenna hiiva kulhoon, kaada kädenlämpöinen vesi päälle ja sekoita Lisää sekoittaen jauhot ja jatka ohjeen mukaan.
8–10 kpl
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
n. 4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (n. 40 astetta). Sekoita kulhossa kuivahiiva, jauhot ja suola. Valuta mukaan vesi voimakkaasti sekoittaen. Lisää öljy. Vaivaa napakan pehmeäksi taikinaksi.
Peitä kulho liinalla, anna kohota kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 250–275 asteeseen. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa 9–10 palaan.
Pyöritä sileiksi palloiksi ja kauli mahdollisimman ohuiksi leiviksi. Apuna voit käyttää vähän jauhoja. Nosta leivät leivinpaperille, peitä liinalla ja anna kohota noin 15 minuuttia.
Kuumenna tyhjä pelti uunissa. Vetäise pitaleivät leivinpapereineen kuumalle pellille. Nosta uunin keskimmäiselle ritilätasolle.
Kypsennä leipiä noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat kohonneet pallukoiksi ja saaneet hiukan väriä.
Puolukoiden sijasta voit käyttää karpaloita ja korvata kurpitsan kesäkurpitsalla. Hauskan pinnan leipään saat, kun jauhotat vuoan erilaisilla siemenillä, pähkinärouheilla tai leseillä.
6 dl kuutioitua kurpitsan lihaa (n. 5 dl valmista sosetta)
2 dl vettä
0,5 dl siirappia
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,25 tl jauhettua neilikkaa
2 kananmunaa
0,75 dl öljyä
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita
(pinnalle kurpitsansiemeniä)
Laita kurpitsan liha veden kanssa kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kurpitsa soseutuu. Lisää siirappi ja mausteet.
Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Voitele ja jauhota pitkänomainen leipävuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa kurpitsasoseen munat ja öljy. Lisää jauhot, sooda, leivinjauhe ja suola. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääntele sekaan marjat (pakastetut voivat olla jäisinä) ja lusikoi taikina vuokaan. (Ripottele pinnalle siemeniä.)
Kypsennä leipää uunin keskiosassa noin tunti. Ota uunista, anna olla vuoassa noin 10 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta, anna jäähtyä ritilällä.
Leipä säilyy viileässä mehevänä pari kolme päivää.
Reseptit: Marita Suontausta