Kannen kuva: Antti Saraja
NUMERO 9 - 2012
Pääkirjoitus
Kääpä metsänhoitajana
Menneen ja olevan poluilla
Marjamiehen mielitietyt
Keskellä Suomea
Pulaa eläintalouden tajusta
Perttilän sillan korvalla
Jalokala naisekseen
PUUTARHA
Yhteistä hyvää ja kaunista
Terhosta tammeksi
Tarhuri istuttaa syksyllä
Aavojen aatosten mies
Kehityksen ohut kerros
TERVEYS
Yksikin juoppo ratissa on liikaa
Lähellä hoitamista
Oivalluksia keittiössä
Aistimatka yhdeksän salin asemalla
RUOKA
Lammasta syksyn pöytään
Voimistelukodin valveutuneet naiset
Sukellus heräämisen hurmaan
KÄSITYÖT
Pienet sievät
Kaunista ja kivaa kotiin
Luova hulluus ja rajallinen avaruus
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.10. ja Maatilan Pellervo 4.10.2012.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Näyttävässä kakussa solmitaan suklaan ja tyrnimarjojen maukas liitto. Pehmeä mousse kietoo tyrnivaahdon sisäänsä. (Jos haluat tarjota paremmin koossa pysyvän kakun, käytä suklaamousseenkin liivatetta.)
Kakkupohjan voi valmistaa myös gluteenittomasta jauhoseoksesta ja kakun maitotuotteet korvata ruokavalioon sopivilla maidonkaltaisilla tuotteilla.
12–15 palaa
50 g tummaa suklaata
50 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl huoneenlämpöistä maitoa
0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
Kostutus: n. 0,5 dl sokeroitua kahvia
Tyrnivaahto:
4 liivatelehteä
2 dl tyrnimarjoja (tai reilu 1 dl sosetta)
1 dl sokeria
1 munan valkuainen
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
2 dl rahkaa tai maustamatonta paksua jogurttia
Suklaamousse:
(2 liivatelehteä)
200 g tummaa suklaata
0,5 dl vahvaa kahvijuomaa
1 munankeltuainen
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
Pinnalle: sokeroituja tyrnimarjoja tai tyrnisosetta ja rouhittua suklaata
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota mieluiten irtoreunainen vuoka (halkaisija 24 cm) vain puoleenväliin.
Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna, vatkaa kuohkeaksi. Sekoita suklaa mukaan.
Mittaa kuivat aineet pieneen kulhoon, kaada suurin osa seoksesta siivilän läpi taikinalle. Sekoita. Lisää maito sekä siivilöi loput jauhoseoksesta. Sekoita tasaiseksi. Levitä kakkuvuoan pohjalle.
Kypsennä kakkupohjaa noin 30 minuuttia uunin keskiosassa. Kokeile kypsyyttä tikulla, mutta kakku saa jäädä meheväksi keskeltä. Anna jäähtyä vuoassa.
Irrota kakku vuoasta. Pese ja kuivaa vuoka. Nosta kakkupohja takaisin vuokaan, kostuta kahvilla.
Valmista kakun jäähtyessä tyrnivaahto. Laita liivatteet likoamaan kylmään runsaaseen veteen 10 minuutiksi.
Soseuta tyrnit ja siivilöi sose, jos isot siemenet häiritsevät makunautintoa. Lisää puolet sokerista. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää loput sokerista koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Sulata liivatteet pieneen vesitilkkaan, lisää tyrniseokseen. Sekoita mukaan jogurtti. Kääntele sekaan ensin kerma-, sitten valkuaisvaahto. Lusikoi seos kostutetun kakkupohjan päälle. Jos pohja ei ole vielä jäähtynyt, nosta tyrnivaahto hetkeksi jääkaappiin ja levitä puoliksi hyytynyt seos kakkupohjalle. Anna hyytyä jääkaapissa.
Valmista suklaamousse. (Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.) Paloittele suklaa ja laita kattilaan kahvin kanssa. Sulata suklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. (Purista liivatteista enin vesi pois, sekoita kuumaan suklaaseokseen.) Jäähdytä seos ja vatkaa mukaan keltuainen. Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele suklaaseokseen. Kun sekoitat kerman huolimattomasti suklaaseen, tulos on raidallinen.
Levitä vaahto hyytyneen tyrnimoussen päälle. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään yön yli.
Koristele pinta suklaarouheella ja tyrnisoseella tai tomusokerissa pyöräytetyillä tyrnimarjoilla.
Resepti: Marita Suontausta