Kannen kuva:
Merja Alastalon kuvasi Tapani Lepistö
NUMERO 9 - 2013
Pääkirjoitus
Kipin kapin Kauhavalle
Rehevä rajapitäjä
TERVEYS
Terveyskeskusten hurskas kurjuus
Voimaa laumasta
Riski periytyä
Aikuinen nauttii opiskelusta
Niin kuin hyvältä tuntuu
PUUTARHA
Hiekkaan hurmaantunut
Kauden viimeiset
ASUMINEN
Kotona taas
Käsivarren peukalossa
Papin poika taivaanmaalarina
RUOKA
Makujen runsasta satoa
KÄSITYÖT
Syksy hehkuu
Vienoa, hienoa huovasta
Kavereista parhaat
Levollista lattialle
Oiva pari pöytään
ILOKSI
Paikka sievälle syksylle
Orsilla tavataan
Ne lähtevät nyt
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Koti maalla
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.10. ja Maatilan Pellervo 3.10.2013
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Kuva Ullamaija Hänninen
Pataruoka ei lämmitystä pelästy, joten valmista kerralla suurempi satsi. Paprikasuikaleet voit jättää pois tai korvata tuoreella.
6–8 annosta
1 kg lampaan niskaa, lapaa tms. luutonta lihaa
4–6 valkosipulinkynttä
1 rkl silputtua tuoretta tai 1 tl kuivattua rosmariinia
2 isoa sipulia
200 g lanttua tai palsternakkaa
100 g juuriselleriä (tai 2 lehtisellerin vartta)
3 porkkanaa
2 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl silputtua persiljaa
3 1/2 dl lihalientä tai täyteläistä punaviiniä
1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa
(suolaa)
1 prk säilöttyjä, paahdettuja paprikoita
(2 dl esikeitettyjä leikko- tai härkäpapuja)
Pinnalle:
silputtua tuoretta persiljaa tai minttua
Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Silppua kuoritut valkosipulinkynnet, sekoita ne rosmariinin ja lampaanlihan kanssa. Anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Silppua tai suikaloi kuorittu sipuli, kuutioi kuoritut juurekset. Kuumenna 1 rkl öljyä padassa, ruskista lihat parissa erässä.
Kaada padan pohjalle loput öljystä, ripota paprikajauhettakin. Kuullota sipuleita juureskuutioiden kanssa öljyssä noin 5 minuuttia.
Lisää lihat, laakerinlehdet, mustapippuri ja persilja. Kaada päälle lihaliemi ja keitä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Kumoa sekaan tomaattimurska, peitä pata kannella ja anna hautua liedellä tai uunissa miedolla lämmöllä 2–3 tuntia. Lisää lihalientä tarvittaessa.
Suikaloi säilykepaprika ja pane sekin pataan (papujen kera). Jatka kypsentämistä 20–30 minuuttia. Tarkista maku. Ripottele pinnalle persiljaa. Padan seurana maistuvat jauhoiset uuniperunat, hyvä muusi tai vaikkapa sienillä maustetut keitetyt ohrahelmet.
Resepti: Marita Suontausta