Eläin-liite: Pääkirjoitus
Keskikarjakoko jatkaa kasvuaan
Suomen kotieläintalous on käynyt läpi voimakasta rakennemuutosta parin viime vuosikymmenen aikana. Tilojen määrä on laskenut nopeasti, mutta samalla tilakoko on kasvanut. Gallup Elintarviketiedon mukaan viime vuoden lopussa maitoa tuotettiin enää 9 315 tilalla, mutta keskikarjakoko kasvoi 29,5 lypsylehmään. Tänä vuonna keskikarjakoon arvioidaan kasvavan 31,3 lehmään.
Tästä eteenpäin rakennekehityksen arvellaan jatkuvan entistä voimakkaampana. Kun nyt yli 50 lehmän karjat tuottavat vuosittaisesta noin 2 188 miljoonasta maitolitrasta 13 prosenttia, niiden osuuden ennustetaan kasvavan vuoteen 2016 mennessä jo 23 prosenttiin. Tällöin yli 50 lehmän karjat tuottavat jo puolet meillä tuotettavasta maidosta.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa tulee pitkään olemaan edelleen puolet alle 30 lehmän karjoja. Vertailun vuoksi keskikarjakoko on Ruotsissa tuplasti suurempi ja Tanskassakin jo 169. Keskilehmäluvulla painimme samassa sarjassa Puolan ja Latvian kanssa, joissa rakennekehitys on ollut vielä voimakkaammassa murroksessa kuin meillä.
Keskimääräinen lehmäluku kuitenkin kertoo siitä muutoksesta, että lypsykarjanavetoita laajennetaan ja rakennetaan jatkuvasti lisää, jotta voimme vastata kasvavaan kulutuskysyntään. Ilmiö on samansuuntainen myös Keski-Euroopassa, jossa maidontuotantoa lisätään koko ajan. Tätä tukevat myös ennakkotiedot Tiken ravintotaseesta, jonka mukaan maidon, juuston ja voin kulutus kasvoi viime vuonna. Tilastojen mukaan maitoa juotiin viime vuonna keskimäärin 130 litraa henkeä kohti. Juustoa syötiin 22 kiloa ja voita runsaat neljä kiloa henkeä kohti. Rajuin muutos tapahtui kananmunissa, joiden kulutus kasvoi kuusi prosenttia 10,6 kiloon henkeä kohti.
Lihan kokonaiskulutus pysyi Tiken ravintotaseen mukaan viime vuonna suunnilleen edellisvuoden tasolla 77,5 kilossa. Suurimmat positiiviset muutokset tapahtuivat siipikarjan ja naudanlihan kulutuksessa. Siipikarjanlihan kulutus kasvoi kolme prosenttia ja naudanlihan vajaan prosentin verran edellisvuodesta, kumpikin 18,7 kiloon. Sianlihan kulutus laski viime vuonna reilun prosentin 36 kiloon.
Suomen Gallup Elintarviketiedon mukaan lihan kokonaiskulutus on kasvanut kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa kaksi prosenttia lähes 78 kiloon. Kuluvan vuoden synkät talousnäkymät ovat laskeneet naudanlihan syöntiä kulutuksen suuntautuessa jälleen edullisempiin siipikarja- ja sianlihatuotteisiin.
Vesa Jääskeläinen
SISÄLLYS 10 / 2013
- MAIDONTUOTANTO
- ELÄINTERVEYS
- RUOKINTA
- NAUDANLIHANTUOTANTO
- ULKOMAAT
- SIKATALOUS
- LAMMASTALOUS
- KANANMUNATUOTANTO
- Kannen kuva: Kari Lindholm
Seuraava Eläin-liite ilmestyy 05.12.2013
Pääkirjoitus
Ajankohtaista
Automaattilypsy vapauttaa aikaa perheelle
Frantin lypsykarjatila laajennuksella Lapin suurimmaksi
Tuotosta hyvillä pitoisuuksilla rakennetta unohtamatta
Karjapäivä näytti lehmiä navetoissaan
Kestävä lehmä ei ole kiinni geeneistä vaan ympäristötekijöistä
AMR-karusellilypsyasema erittäin suurille karjoille
Suurtila automatisoi lypsytyön
Vedinhoidostakin tuli robotin työtä
Sorkkasairaudet hankkeella kuriin
Leikkaus kahden reiän kautta
Rypsiöljylisä ruokinnassa leikkaa päästöjä
Hyvät eväät myös luomusonneille
Perivätkö jälkeläiset enemmän kuin geenejä?
Argentiinalainen pihviliha ei uhkaa suomalaista
Poutakesä hyvä lihan kulutukselle
Viljapossu vetää väkeä Merosten puotiin
Jarmo Kylmämaa vaihtoi muusikosta lampuriksi
Olisiko nyt luomusiipikarjan aika?
Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.