Luomubrändillä rajan yli
Teksti: Teemu Pakarinen
Suomesta suuri luomumaa? Jorma Ollilan johdolla istunut maabrändivaltuuskunta esittää loppuraportissaan, että vähintään puolet Suomen maataloustuotannosta tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä. Raportissa on noin sata muutakin ehdotusta, mutta luonto, ympäristö ja sen mukana luomu nousevat vahvasti esille.
Ehdotus luomutuotannon kasvattamisesta ja sen hyödyntämisestä kotimaisen ruuan markkinoinnissa ei ole ollenkaan uusi. Sitä on viljelty yhtä pitkään kuin luomu-sana on kuulunut suomalaisten sanavarastoon. Mutta ei valmiinkaan idean lämmittäminen huono keksintö ole. Päinvastoin.
Luomutuotanto ei ole kuitenkaan saanut riittävästi kantoa siipiensä alle. Tällä hetkellä luomutuotteiden osuus elintarvikkeiden kulutuksesta on Suomessa yksi prosentti ja viljelyalasta luomulla on noin kuusi prosenttia. Pieniä lukuja verrattuna siihen optimismin määrään, mitä luomusta on vuosien varrella kuultu.
Vaatimattomat tuotantomäärät eivät johdu tuottajista. Kuluttajat eivät edelleenkään tungeksi luomutiskeillä, ja kaupallakin on heikon kysynnän takia melko suppeat luomuvalikoimat. Yksi syy suomalaisten hitaaseen luomusyttyvyyteen lienee se, että täällä myös tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet ovat puhtaita. Taitavat olla luonnonmukaisempia kuin esimerkiksi hollantilainen luomu. Viime aikoina luomun kysyntä on tosin lisääntynyt ja osa viljelijöistä löytänyt tuotannolleen kasvavat markkinat.
Jos brändäys onnistuu ja luomuruualle syntyy kysyntää, on syytä olla tyytyväinen. Toimivien markkinoiden imussa uusia tuottajia löytyy varmasti. Edellytyksenä tietysti on, että luomusta saadaan tuotantokustannuksia vastaava hinta. Tehokkaasti hyödynnettynä luomumaan maineen pitäisi kantaa myös ulkomaille. Onko tulevaisuutemme luomuviennissä?
KOKO SISÄLTÖ 12 /2010
- Tutkimus: Maito ja liha tulevat yhä suuremmilta tiloila
Ilmakuvat: Pieninkin työvirhe paljastuu
Hyvä sato -kilpailu: Yllätykset jatkuvat
Elintarvikkeet: EU:ssa kirjavat hinnat
Lannoitus: Valmisteiden väliset erot merkityksettömiä
Suomalaiset suositukset eivät pärjää ruotsalaisille
Maidontuotanto: Laadun takeena korkea hygienia
Näyttely: Elmia keskittyi koneisiin
Tietotekniikka: Netti ulottuu tilan joka kolkkaan
Kotieläintalous: Elektroninen korvamerkki helpottaa eläinvalvontaa
Yhteinen hankinta: Tuhat kuutiota lietettä päivässä
Rypsi ja rapsi: Galera-kokemukset keskipisteessä
Öljykasvit: Termiinien täyttämisessä tiukka linja
Viro: Maitomarkkinat elpymässä
Maidontuotanto: Aperuokinta ei aina takaa pötsin tasapainoa
Maaseutuyrittäjä: Joulukuusia vuosikymmenten kokemuksella
Työturvallisuus: Maataloudessa sattuu vuodessa 5 000 tapaturmaa
Ratsutila: Yritys kasvaa hevosten ympärille
Terve Eläin: 16-sivuinen liite
Elämää vasikan silmin
Toistuvat:
Uutiset
Vähätalo
Verkossa
Antinpoika
Väinö Vältti
Vaaran paikka
Terveenä työssä
Nollarajalla
- Kannen kuvat Markku Ruottinen ja Vesa Haapala.
- Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.1.2011 ja Kodin Pellervo 16.12.2010.
Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.