Tilaa myös jättiläiselle
Teksti: Teemu Pakarinen
Säännöt, määräykset ja erilaiset ohjeet rajoittavat maatilayrittäjän mahdollisuuksia tuotantonsa kehittämiseen ja etenkin laajentamiseen. Monesti näin onkin, mutta löytyy Suomesta tilaa myös rohkeille ratkaisuille – ainakin suunnitelmille.
Varsinaissuomalainen Nummelan yrittäjäpariskunta on vienyt suunnitelma-asteelle vertaansa vailla olevan lihantuotantohankkeen. Tarkemmin sanottuna heillä on viisi vaihtoehtoa tuotantonsa kehittämiseen; niistä suurinta yrittäjät itse kutsuvat ekologiseksi suuryksiköksi.
Tässä Maatilan Pellervossa Nummelat kertovat, miten heidän suunnitelmansa on jalostuneet nykyisiin mittoihin. Yhtenä mahdollisuutena on edelleen pitää tuotanto nykyisellään; joka sekään ei ole pienuudella pilattu. Vaikka yrittäjät lopulta päätyisivät jatkamaan entisellään, he ovat tuoneet kokonaan uudenlaisen ajattelutavan maatalousyrittämiseen. Hankkeet ovat myös perusteltuja sekä kannattavuuden että ympäristön kannalta, ja markkinoita etsitään kotimaan lisäksi viennistä.
Hankkeen valtaisan kokoluokan lisäksi uutta ajattelua on avoimuus. Vaatii rohkeutta asettaa suunnitelmansa kaiken kansan ruodittavaksi. ”Kyyti on kovaa, mutta niin ollaan mekin”, he toteavat. Ja aikovat pysyä mukana.
Näille yrittäjille suuret suunnitelmat ja laajat kuviot näyttävät istuvan hyvin. Kaikille ne eivät sovellu ja tuskin ovat mahdollisiakaan kaikkialla Suomessa. Onneksi, koska jokaisen yrittäjän tulee voida rakentaa itsensä näköinen yritys omista lähtökohdistaan. Pääasia on, että tuotanto on kannattavaa ja yrittäjä itse viihtyy työssään. Ihannetilanteessa joukkoon mahtuu sekä suuria että pieniä yksiköitä.
KOKO SISÄLTÖ 4 /2011
- Lihantuotanto: Farmi Nummela Oy tavoittelee ekologista suuryksikköä
Tutkimus: Rehuntuotantoon useita malleja
Viljamarkkinat: Hintaheilahdusta ei näkyvissä
Hyvä Sato -kilpailu: Viljelysuunnitelmat hahmottumassa
Verotus: Käännetty alv uudistaa rakentamisen laskut
Maataloustuet: Sähköisessä tukihaussa voi nyt korjata lohkokarttoja
Kasvinsuojelu: Kaupassa rajuja muutoksia
Viljavuus: Maanäytteiden otto koneaikaan
Lihantuotanto: Oma välikasvattamo säästää kustannuksia
Kasvinviljely: Vehnään lisää valkuaista
Viljojen hivenlannoitus kannattaa harvoin
Vahingot: Lumikuorma murtaa kattorakenteet
Maidontuotanto: Aluksi kaksi robottia
Kasvihuoneviljely: Biolämpö lihottaa Närpiön tomaatit
Metsätalous: Metsäliiton savotassa iskukyky vahvistui
Terve Eläin: Aperuokinta tukee lehmien terveyttä
Toistuvat:
Uutisia
Vähätalo
Verkossa
Antinpoika
Väinö Vältti
Vaaran paikka
Nollarajalla
- Kannen kuvat Helena Anttila-Lindeman ja Vesa Haapala.
- Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.5. ja Kodin Pellervo 21.4.2011.
Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.