Etusivu YKICAToimenpiteet Suomessa Osuustoiminta Suomessa Linkit

Kansainvälinen osuustoimintavuosi on suuri mahdollisuuus
”YK:n julistama kansainvälinen osuustoimintavuosi on osuustoiminnalle suuri mahdollisuus”, Anne Santamäki aloittaa. Hän on paitsi SOK:n kansainvälisiä osuustoimintasuhteita hoitava yhteysjohtaja myös ICA:n maailmanhallituksen jäsen. Tämä lisäksi Santamäki toimii sekä kuluttajaosuustoiminnan maailmanjärjestön CCW:n (Consumer Co-operatives Worldwide) että Euroopan kuluttajaosuustoiminnan etujärjestön Euro Coopin puheenjohtaja. Santamäki on siis eturivin paikalla seuraamassa osuustoiminnan kehitystä maailmanlaajuisesti sekä myös itse aktiivisesti vaikuttamassa siihen.


Anne Santamäki (oikealla) ICA Euroopan kokouksessa Prahassa 2007. Hänen vieressään vasemmalle ovat Jorma Koistinen, Katriina Kähönen ja Juhani Koistinen.
Kuva Sami Karhu

”Maailman osuuskunnilla on yli miljardi jäsentä, muuta suuri osa jäsenistä ei edes tiedä kuuluvansa osuuskuntaan”, Santamäki jatkaa ”vuoden ideana olisikin saattaa ihmiset paremmin tietoisiksi osuustoiminnasta sekä saada heidät tajuamaan sen mahdollisuudet.”
Santamäen mukaan nyt tulisi antaa tietoa uudella tavalla uusille ihmisille ja keskittyä nimenomaan nuoriin. Hän muistuttaa, että kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ”face-lifting”, vaan uudenlaista ja selkeämpää viestintää.

Osuustoiminnalliset yritykset tärkeimmässä asemassa
Santamäki muistuttaa, että osuustoiminnallisten yritysten tulisi nyt katsoa tulevaisuuteen ja kysyä itseltään mitä tarkoittaa olla osuustoiminnallinen yritys: ”esimerkiksi voiton jako jäsenille, mikä on tärkeimpiä osuustoiminnallisen yrityksen piirteitä, ei usein avaudu osuuskunnan jäsenille. Heidät pitäisi saada ymmärtämään miten merkittävää on, että he itse hyötyvät osuustoiminnallisen yrityksen menestyksestä. Kun yrityksellä menee hyvin, jäsenetkin hyötyvät siitä ja tietysti osuustoiminnallisten yritysten menestys kehittää myös ympärillä olevaa yhteiskuntaa laajemmin.”

Osuustoiminnalliset yritykset haluavat nykyään selvästi enemmän tuoda esiin osuustoiminnallisuuttaan ja näkevät sen jopa menestystekijänä. Suomi on Santamäen mukaan osuustoimintayrityksille kuitenkin haaste: ”niiden pitää todella miettiä, miten erota muusta liiketoiminnasta ja miten osuustoiminnallisuutta halutaan viestiä. Vastuullisuusnäkökulma on erittäin oleellinen juuri osuustoiminnallisissa yrityksissä ja monet korostavatkin esimerkiksi paikallisuutta.”
Santamäki haluaa vielä muistuttaa, että ei voi olla sattumaa, että osuustoiminnalliset pankit ja yritykset selvisivät huomattavasti paremmin pari vuotta sitten alkaneesta talous- ja rahoituskriisistä verrattuna muihin yrityksiin. Niiden jäsen- ja talletusmäärät ovat itse asiassa peräti kasvussa. Tätä asiaa on Santamäen mukaan hyvä pitää esillä ja mainostaa ennen juhlavuotta ja erityisesti sen aikana.

Santamäki kertoo, että ulkomailla käsite ”coop” on selkeä ja näkyvä merkki siitä, että jokin yritys on osuustoiminnallinen. Hän harmittelee, että Suomessa vastaavaa ei valitettavasti ole, minkä takia osuustoiminnallisuus ei näy esimerkiksi katukuvassa, vaikka osuuskuntia löytyy täältä melkein joka nurkasta.
Santamäki haluaa vielä muistuttaa, että osuustoiminnallisten yritysten tulee elää tässä ajassa ja olla tietoisia siitä mitä kuluttajat haluavat ja tarvitsevat. Esimerkiksi kaupankäynti verkossa sekä sosiaalinen media ovat asioita, joihin tulee ennemmin tai myöhemmin ottaa kantaa ja päättää miten varsinkin sosiaalisessa mediassa aikoo olla esillä.

ICA luotsaa kansainvälistä osuustoimintavuotta
ICA on luonnollisesti vahvasti mukana juhlavuoden valmistelussa ja juhlistamisessa. Santamäen mukaan sen uusi puheenjohtaja Charles Gould sekä presidentti Dame Pauline Green ovat juuri oikeita ihmisiä viemään osuustoimintaa eteenpäin: ”he ovat voimakkaita ihmisiä, joilla on hyviä näkemyksiä ja he katsovat rohkeasti eteenpäin.”
Euroopan tasolla järjestetään vuoden 2012 aikana paljon tapahtumia. Santamäki kertoo, että Euroopan osuustoiminnalliset järjestöt kuten Europe Coop ja COGECA pitävät vuonna 2012 kokonaisen osuustoimintaviikon, jonka ohjelmasta tosin ei ole vielä tietoa.
Lopuksi Santamäki muistuttaa vielä, että kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 avataan virallisesti marraskuussa 2011 YK:n päämajassa New Yorkissa.