Kansainvälinen Osuustoimintapäivä 5. heinäkuuta 2014: Osuuskunnat luovat kestävää kehitystä kaikille

Vastuu toimintaympäristöstä on yksi osuustoimintaliikkeen perusarvoista. Kaiken toiminnan taustalla on halu kestävästi turvata suotuisat elinolosuhteet eri yhteisöille.
Kestävä kehitys tarkoittaa ympäristö- sekä taloudellisten ja sosiaalisten kysymysten liittämistä toisiinsa. Osuuskunnat ovat olleet edelläkävijöinä tämän lähestymistavan edistämisessä. Asettamalla ihmisen toimintansa keskukseen, osuuskunnat vastaavat nykypäivän kestävyyskriisiin tarjoamalla mallin, joka rakentuu jaetulle arvolle, ei voittojen kasaamiseen harvoille.

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on julkaissut Ohjelman osuustoiminnan kehityksen vuosikymmentä varten. Yksi sen tavoitteista on edistää osuuskuntien asemaa kestävän kehityksen rakentajina. YK on juuri asettamassa uusia Kestävän Kehityksen Tavoitteita vuodesta 2015 alkavalle ajanjaksolle. Kestävä kehitys on sisäänrakennettuna osuuskuntien toimintatapoihin ja arvoihin, joten ne ovat avainasemassa tavoitteiden saavuttamisessa.

Kansainvälisenä osuustoimintapäivänä 5. heinäkuuta ICA haluaa kannustaa osuuskuntia näyttämään miten osuustoiminnallinen yritysmalli rakentaa kestävää kehitystä uudella vuosituhannella.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.