Poikkeuslakiesitys osuuskunnan kokousten järjestämisestä eduskunnalle

Hallitus antoi 16.4.2020 eduskunnalle esityksen yhteisöjen, mm. osuuskuntien, yhteisökokouksia koskevista poikkeussäännöksistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi (HE 45/2020). Lakiesitys on 17.4.2020 eduskunnassa 1. käsittelyssä ja tavoitteena on saada poikkeuslaki voimaan mahdollisimman pikaisesti.

Osuuskuntien kannalta keskeiset ehdotukset ovat seuraavat:

Osuuskuntalain tai osuuskunnan sääntöjen määräysten estämättä:

  1. Osuuskunnan/edustajiston kokous voidaan pitää viimeistään 30.9.2020
  2. Jäsen voi käyttää asiamiestä, tämä koskee myös edustajiston jäseniä sillä rajoituksella, että edustajiston jäsenen asiamiehenä voi toimia vain toinen edustajiston jäsen. Asiamies voi edustaa enintään 3 jäsentä, ellei säännöissä tai hallituksen päätöksellä sallita enempää
  3. Hallitus voi sallia etäosallistumisen kokoukseen
  4. Hallitus voi edellyttää pakollista ennakkoilmoittautumista kokoukseen

Ehdotuksen mukaan poikkeuslakia sovelletaan kokouksiin, joita koskeva kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan 30.4.2020 ja jotka pidetään viimeistään 30.9.2020. Esitykseen sisältyy myös mm. tilinpäätöstä koskeva poikkeussäännös, jonka mukaa tilinpäätös on laadittava viimeistään 30.6.2020.

Lakiesitystä ja sen vaikutuksia osuuskuntien kokouksiin käsitellään tarkemmin torstaina 23.4. klo 9.00 alkaen pidettävässä Pellervon Aamu -webinaarissa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.