Elintarviketeollisuus
sai vain lupauksia
Kilpailupolitiikan korjaaminen ja elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen
jäivät vain periaatteellisten lausumien varaan Elintarviketeollisuus 2000
-työryhmässä, joka jätti mietintönsä kauppa- ja teollisuusministeri Erkki
Tuomiojalle 5. tammikuuta. Raportti on otettu alalla vastaan selvänä pettymyksenä.
Työryhmän puheenjohtaja, KTM:n kansliapäällikkö Erkki Virtasen johdolla
työskennellyt työryhmä esitti vain lyhyesti, ettei kilpailulakien tulkinta saa Suomessa
olla tiukempaa kuin muissa EU-maissa. Samantyylinen on myös toteamus ruuan verotuksen
keventämisestä. Valtiontalouden sallimissa puitteissa tulee elintarvikkeiden
verotuksessa pyrkiä kohti yleistä eurooppalaista tasoa.
Puheenjohtaja Erkki Virtanen otti kuitenkin raportin luovuttamisen jälkeen
työryhmää selvästi tiukemman tulkinnan keskeiseen kiistakysymykseen
kilpailulainsäädännöstä. Kauppalehden haastattelussa 7.1. hän totesi, että
"kilpailulainsäädäntöä pitää Suomessa tulkita niin joustavasti kuin
mahdollista. Relevantiksi markkina-alueeksi pitää katsoa koko se markkina-alue, jolla
suomalaisten yritysten kanssa kilpailevat yritykset toimivat. Muuten suomalaiset yritykset
eivät tule koskaan pärjäämään kansainvälisessä kilpailussa."
Kilpailuviraston kanta relevantin markkina-alueen tulkintaan testataan lähiaikoina,
kun se ottaa kantaa Valion, Kainuun Osuusmeijerin ja Maito-Pirkan yhteistyösopimukseen.
Kauppaketjut kilpailuttivat Kainuun ja Maito-Pirkan yhteisyritystä liian raskaasti - ja
näin ne joutuvat nyt palaamaan takaisin valiolaiseen leiriin.
KTM sivuutti
Pellervon ja kaupan
KTM asetti työryhmän viime kesänä selvittämään, kuinka suomalaisen
elintarviketeollisuuden toimintaedellytyksiä voidaan parantaa ja valmistella ehdotuksia
tarvittaviksi toimenpiteiksi. Työryhmä nimitettiin, kun Elintarviketeollisuusliitto ja
Suomen Elintarviketyöläisten liitto esittivät vakvan huolensa alan
kannattavuusongelmista ja tulevaisuuden näkymistä.
Erkki Virtasen työryhmään kuuluivat Pekka Hämäläinen, Lea
Lastikka ja Maija Peltola Elintarviketeollisuusliitosta, Ritva
Savschenko Suomen Elintarviketyöläisten Liitosta, Reija Lilja Palkansaajien
tutkimuslaitoksesta, Risto Paaermaa ja Matti Hiltunen KTM:stä,
Ilkka Ruska maa- ja metsätalousministeriöstä, Elina Selinheimo valtiovarainministeriöstä
ja Markku Suojanen MTK:sta.
Pellervoa ei kutsuttu työryhmään mukaan, mutta ryhmä tilasi yhden keskeisen
selvityksen elintarvikealan yritysten kannattavuudesta PTT:ltä. Toimitusjohtaja Samuli
Skurnik ja tutkimusjohtaja Raija Volk kävivät työryhmän
kuultavina yhdessä 13 muun asiantuntijan kanssa. Skurnik esitti nykyisen
kilpailupolitiikan tasapuolistamista ja kansallisen elintarvikestrategian luomista (ks.
OT 6/99, s. 41), mutta ehdotukset eivät meneet työryhmän raporttiin toimenpiteiksi
asti.
Myöskään päivittäistavarakauppa ei ollut työryhmässä suoraan edustettuna, vaan
ainoastaan kuultuna asiantuntijana.
Suomi ankara
ruuan verottaja
Ruuan arvonlisäverotusta puolestaan haluttiin alentaa asteittain kohti eurooppalaista
tasoa, jos valtiontalous sen sallii. Mitään konkreettisia toimia ei siitäkään
esitetty. Suomessa elintarvikkeista maksetaan veroa 17 %. Eurooppalainen taso olisi
kymmenkunta prosenttia sitä alhaisempi.
Valtio lupasi jo EU-jäsenyyden kynnyksellä siirtyä elintarvikkeissa myöhemmin 12
%:n verokantaan vuonna 1998, mutta riittävästi poliittista tahtoa siihen ei sitten
löytynytkään. Tämän jälkeen sekä elintarviketeollisuus, elintarviketyöläiset
että myös päivittäistavarakauppa ovat ryhtyneet vaatimaan pikaista lupausten
täyttämistä. Vieläkään siitä ei saatu valtiolta varmuutta.
Verotason alentaminen viidellä prosenttiyksiköllä vähentäisi valtion verotuottoa
arvioiden mukaan noin kaksi miljardia markkaa vuodessa.
Markkinointinäkymät
jäivät pimentoon
Viime kesäkuun jälkeen kotimaisen elintarviketeollisuuden tilanne on jonkin verran
parantunut, joten työryhmän mietintöä luovutettaessa ei enää puhuttu kriisistä,
vaan vain tiukentuneesta kilpailutilanteesta, joka vaatisi myös valtiovallan
toimenpiteitä.
Käytännön toimenpide-ehdotuksiin työryhmä ei kuitenkaan laajemmin päässyt.
Suomalaisten elintarvikealan yritysten on pärjättävä tiukentuneessa tilanteessa ilman
mainittavaa julkista tukea.
Toinen työryhmän työtä koskeva kritiikki koskee sitä, ettei työssä osattu ottaa
huomioon elintarvikkeiden markkinoinnin kehitysnäkymiä. Seuraavilla sivuilla esimerkiksi
PTT:n Kalle Laaksonen kiinnittää tähän keskeiseen kehityskuvaan
huomiota. Myös Suomen elintarviketurvallisuuteen ja huoltovarmuuteen keskeisesti
liittyvät vakavat asiat olisivat ansainneet paremman paneutumisen.
Kaupan ja teollisuuden
markkinatasapaino
Työryhmän muistion myötä tuli viimein todistetuksi se havainto, josta tässä
lehdessä on viime vuosien varrella muutamia kertoja kirjoitettu. Kaupan osuus ruuan
hinnasta on kohisten kasvanut. Näin on käynyt erityisesti maidon ja maitotuotteiden
mutta osin myös lihan hinnoissa naudan palalihaa lukuunottamatta.
Asian selvitti työryhmälle kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Aulikki
Pohjonen. Kaupan palkkiot ovat kuitenkin alhaisemmalla tasolla kuin
EU-jäsenyyttä edeltäneen suljetun talouden aikana.
Kaupan palkkiot ovat nousseet kevytmaidossa 12,6 prosenttiyksikköä vuodesta 1997: ne
olivat viime vuonna 16,8 % verollisesta vähittäismyyntihinnasta. Rasvattomassa maidossa
kaupan siivu on tukevoitunut 9,2 prosenttiyksikköä ollen 15,8 %. Leivissä ja
lihatuotteissa kaupan palkkiot ovat jo aiemmin olleet suurempia. Nyt ne vaihtelivat
välillä 17 - 28 %.
Kaupan neuvotteluasemien vahvistuminen selittyvät Suomen EU-jäsenyydellä,
elintarvikealan ylikapasiteetilla ja kaupan ketjuuntumisen voimistumisella. Teollisuus
kiinnittää nyt huomiota siihen, että markkinatasapainon saavuttaminen kaupan ja
teollisuuden välillä olisi terveellistä. Työryhmäkin huomasi tämän, kun
johtopäätöksissä todettiin viranomaisten ryhtyvän seuraamaan markkinatasapainon
kehittymistä.
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi
Pieniä ja halpoja myönnytyksiä |
|
* Maataloustuotteita jalostaville ensi asteen
elintarvikeyrityksille 15 mmk investointitukena vuoteen 2006 asti * Julkisten tutkimus-
ja tuotekehityspanostusten jatkuvuus on turvattava
* Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tutkimus- ja kehitystyö nostetaan keskeiseksi
tulevaisuuden kysymykseksi, samoin luomu, jolle pitäisi luoda myös vientistrategia
* Terveysväittämien käytöstä markkinoinnissa lähdetään tekemään uutta
säännöstöä
* Kun merkittävin osa elintarviketeollisuudesta on riippuvaista kotimaisen maatalouden
tuottamista raaka-aineista, niin tämän tuotannon jatkuvuus on turvattava
* Pienten elintarvikeyritysten markkinoille eli kauppaan pääsyä helpotetaan |
|