ammlehti.gif (1906 bytes)
siniot1.gif (15198 bytes)

90v.gif (6337 bytes)

Osuustoiminnan kehittämisen uudet haasteet

Pellervon uusi puheenjohtaja, vuorineuvos Matti Kavetvuo nostaa esille kuusi keskeisintä lähitulevaisuuden haastetta osuustoiminnan kehittämiselle.
Niihin kuuluvat mm. osuustoiminnallisuuden arvoon syventyminen, omistajaohjauksen ja omistajavalvonnan kehittäminen sekä osuuskuntalain uudistaminen ja sen käytäntöön soveltaminen. Näiden lisäksi Pellervon tehtäviin kuuluvat järjestökampanja, yritysten toimintaympäristön muutosten luotaaminen sekä yhteistyön kehittäminen.

Tänä vuonna Pellervon toimintasuunnitelman keskeisin hanke on järjestökampanja ”Arvoa osuustoiminnasta”. Kartoitamme jäsenyritystemme tarpeita ja esittelemme jäsenillemme Pellervon palveluja. Tältä pohjalta pyrimme seuran toiminnan kehittämiseen.

Jäsensuhteet on saatava vuorovaikutteisemmiksi samalla kun järjestöä tuodaan lähemmäksi jäseniä. Pellervo on avannut myös keskustelua muiden osuustoiminnallisten järjestöjen suuntaan. Tunnustelemme mahdollisuuksia rakentaa kattavampaa yhteistoimintaa kuluttajaosuustoiminnan kanssa.

Omistajaohjaus ja -valvonta

Tärkeänä alkaneen vuoden teemana on jo viime vuonna Pellervossa käynnistetyn Corporate Governance -hankkeen tulosten käsittely. Tämän hankkeen tarkoituksena on valaista osuustoiminnallisten yritysten omistajaohjauksen ja omistajavalvonnan kysymyksiä.

Tehdyn ryhmätyön tulosten hyödyntäminen osuuskunnissamme on toivottavaa ja tärkeää. Meidän on jatkuvasti etsittävä uusia hyviä keinoja, jotka auttavat osuustoiminnallisessa yritysmallissa muodostamaan jäsenten tiedostaman ja strategisesti jäntevän omistajatahdon.

Uusimmat liikkeenjohdollisen tutkimuksen tulokset ja kokemukset omistajaohjauksen ja omistajavalvonnan alalta on Pellervon tuotava talonpoikaisjärjellä ymmärrettävässä muodossa luottamushenkilöittemme keskinäiseen keskusteluun. Myös palkitsemisjärjestelmien kartoittaminen ja vertailu pellervolaisessa yrityskentässä saattaa olla hanke, joka voisi antaa hyviä eväitä rakennettaessa malleja, joilla toimivaa johtoa kannustetaan toteuttamaan omistajatahtoa.

Onko aatteellinen tausta
uusiutuva voimavara?

Pellervo on aloittamassa uutta vuosituhatta satavuotisjuhliensa jälkimainingeissa. Seuran historia velvoittaa meidät nykypolven pellervolaiset osuustoiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Maailma on tänä päivänä taas suurten muutosten pyörteissä. Globalisoituminen, informaatioteknologia ja jatkuvasti kasvavat uudenlaiset osaamispaineet ovat talouden vahvoja ajovoimia. On ruvettu puhumaan uudesta taloudesta, joka saattaa noudattaa vanhasta taloudesta poikkeavia lainalaisuuksia.

Pitkään länsimaissa jatkunut vahva talouskasvu on voimakkaasti nojannut markkinavoimien varsin vapaaseen toimintaan. Nopea kehitys on kuitenkin tuonut uusia haasteita sekä yrityksille että yhteiskunnalle. Yhä selkeämpi jako osaajiin ja syrjäytyviin askarruttaa ihmisten mieliä. Kun taloudellisen hyvinvoinnin uusi jakautuminen on nopeasti asettamassa nämä ryhmät jyrkästi eriarvoiseen asemaan, kysyy itseltään, onko jälleen tulossa aika, jolloin osuustoiminta voisi omalta osaltaan olla yhteiskuntaa yhdistävä ja aiempaa selvemmin rakentava voima.

Osuustoiminnan arvomaailma kannattaa perinteisesti yhteistoimintaa, demokraattista päätöksentekoa, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Ovatko osuustoiminnan arvot nyt mahdollisesti syntymässä olevan uuden talouden oloissa nousemassa merkittäviksi kilpailueduiksi?

Tuoko lakiuudistus
uutta potkua ot-yrityksiin?

Osuustoiminnalliset yritykset ovat viime vuosikymmeninä parantaneet toimintansa tehokkuutta etsimällä muista yritysmuodoista dynaamisia muutos- ja kehitysvoimia. Osuustoiminnallisen perusluonteen omaavat yritykset ovat saattaneet käyttää liiketoimintansa pyörittämisessä osakeyhtiömuotoa saadakseen toimintaansa tuloshakuista muutosvoimaa.

Nyt on viimein myös osuuskuntalaki muutostyön alla. Antaako lain uudistaminen osuuskuntamuodon omaaville yrityksille tehokkaat mahdollisuudet hyödyntää nykyaikaisia rahoitusmuotoja ja nykyaikaisen corporete governancen mukaisesti omistajaohjausta, omistajavalvontaa ja henkilöstön kannustusjärjestelmiä?

Pellervo luotaa
tulevaisuutta

Edellä olen tuonut esille muutamia osuustoimintaa tänä päivänä puhuttelevia teemoja. Pellervo on niissä pyrkinyt etsimään näköaloja tulevaisuuteen päin. Viime vuonna Pellervon juhlaseminaari käsitteli monia tulevaisuuden haasteita koskettelevia aiheita vankan kansainvälisen tiedetaustan ja osuustoimintakokemuksen voimalla.

Tänäkin vuonna Pellervo panostaa osuustoiminnan tutkimuksen alueelle. Etsimme ratkaisuja, joilla korkeakoulutasoista osuustoimintatutkimusta voitaisiin merkittävästi vauhdittaa yliopistojen ja kauppakorkeakoulun yhteishankkeella.

Viime vuonna kahdenkymmenen vuoden ikään ehtinyt PTT tekee hyvää työtä, jota osuustoiminnalliset yrityksemme voivat hyödyntää. Sen taloudelliset ja toimialasuuntautuneet tutkimukset ja selvitykset ovat korkealaatuisia ja laajalti arvostettuja eri tahojen päättäjien työkaluina.

Yhteistoiminnalla
eteenpäin!

Pellervo suuntaa uudelle vuosituhannelle mielenkiintoisessa tilanteessa. Pellervon osuustoiminnallinen osaaminen on monipuolista ja sen henkilöstöllä on valmiuksia ja voimavaroja olla mukana kehittämässä seuran jäsenyritysten osuustoiminnallisia vahvuuksia. Tämä edellyttää avointa ja yhteistyökykyistä asennetta.

Vuorovaikutuksen jäsenyrityksiin tulee olla palvelualtista yhteistoimintaa. Toivon, että me Pellervossa onnistumme suuntaamaan osaamisemme jäsentemme eduksi ja hyödyksi.

kavetv.gif (16660 bytes)

MATTI KAVETVUO
matti.kavetvuo@pohjola.fi

Pellervon näköaloja on palsta, jossa Suomen keskeisimmät osuustoiminnan vaikuttajat jatkossa kirjoittavat omista, ajankohtaisista näkemyksistään. Kirjoittaja vaihtuu lehtemme numerosta toiseen.

| Sivun alkuun |