ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

teem.jpg (7655 bytes)

Pellervon strategia etenee

Pellervon johtokunta käynnisti tammikuussa Seuran strategiatyön nimellä "Pellervo 2005, Pellervon strategiatarkistus vuosille 2002-2005".

Strategiatyö seurasi viime vuonna toteutettua järjestökampanjaa ja siihen kuulunutta jäsenkuuntelua. Strategiaprosessi on pohjustettu näin tavanomaista laajemmin: lähes kaikkien yli 400 jäsenyrityksen mielipide kuultiin. Tänä vuonna Pellervon toimistosta on lähestytty järjestöjäseniä, joten heidänkin mielipitennsä ehtii mukaan.

Johtokunta asetti käytännön työtä varten strategian valmistelutyöryhmän, joka kokoontui kevään aikana viisi kertaa. Maaliskuussa strategia oli käsittelyssä valtuuskunnan kokouksessa ja seminaarissa.

Viimeisin vaihe on se, että strategialuonnos oli esillä toukokuun johtokunnan kokouksessa.

Johtokunta päätti lähettää valmistelutyöryhmässä laaditun asiakirjan valtuuskunnan jäsenille kommentteja ja näkemyksiä varten. Johtokunta toivoo valtuuskunnan jäsenten kannanottoja elokuun puoliväliin mennessä. Strategia on uudestaan esillä johtokunnan kesäkokouksessa elokuun lopulla. Lopullisesti Pellervon strategiatarkistus valmistuu loppuvuodesta. Siitä muodostuu pohja vuoden 2002 toiminnan suunnittelulle.

Strategiatyön lähtökohtana oli se, että kaikki pitää kyseenalaistaa. Vain osuustoimintaa voi pitää itseisarvona. Tältä pohjalta päädyttiin tulokseen, että Pellervoa tarvitaan edelleen. Seuran perustehtävään osuustoiminnan järjestönä ei esitetä merkittäviä muutoksia, ellei sellaisena pidetä luopumista keskusjärjestö-sanasta. Sanaan liittyy sellaisia mielikuvaongelmia, että se on syytä muuttaa Pellervon nykyluonnetta paremmin kuvaavaksi asiantuntija-, edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestöksi.

Pellervon tahtotila, jota kohti on tarkoitus ponnistella, lähtee siitä, että osuustoiminnan tulee olla moderni, tunnustettu ja kehittyvä yritysmuoto. Tähän pyritään mm. sitä kautta, että suomalainen osuustoiminta on järjestöllisesti eheytynyt. Tavoite on vaativa. Voi sanoa, että tällaista tilaa ei ole historiasta aiemmin löydettävissä. Uuden alkuna Pellervossa nähdään tuore Osuustoiminnan neuvottelukunta.

Laaja yhteistoimintafoorumi

Tahtotilaan kuuluu, että verkostomaisesti toimivan Pellervon (tai jos tarpeen, uuden järjestön) toiminta on kohdennettu entistä selkeämmin osuustoiminnalliseen ja muuhun jäsenomisteiseen yritysmuotoon ja sen olennaisiin kysymyksiin. Tässä asiantuntijaroolissaan Pellervo haluaa olla tunnettu ja tunnustettu yhteistoimintafoorumi osuuskuntien hallintohenkilöille, toimihenkilöille ja muille yhteiskunnan vaikuttajille. Pellervo haluaa, että toiminnassa on laajasti mukana suomalainen osuustoiminta. Jäsenistön mahdollinen keskinäinen kilpailu markkinoilla ei estä yhteistoimintaa Pellervon piirissä.

Kuinka tähän päästään? Tällä hetkellä yhteiskunnassa vallitseva ajattelutapa on osakeyhtiölogiikka. Pellervon tehtävänä on painottaa, että myös osuuskunta-muoto on järkevä yritysmalli. Strategia-asiakirjan ytimenä on se, että pyritään laajentamaan niiden yritysten piiriä, jossa yritysmallin yhteistä pohdintaa ja kehittämistä tehdään. Linjaukseen liittyy, että samalla kavennetaan ja terävöitetään Pellervon toiminnan kärkeä, huolehditaan mm. verkottumalla, että Pellervon palvelut ovat hinta- ja laatusuhteeltaan kilpailukykyisiä jäsenistölle. Olennaista on, että yhteydenpitoa jäsenistöön parannetaan; jäsenten tulee tuntea järjestönsä ja sen mahdollisuudet. Eli Pellervo ns. jalkautuu aiempaa ahkerammin.

Pellervon jäsenistön odotukset ovat moninaiset ja osin käyvät ristiin. Strategiatyö on kauaskantoinen ja monella tavalla vaikea asia. On tärkeää, että jäsenistö aidosti sitoutuu valittuihin linjauksiin. Siksi johtokunnalla on tarve laittaa strategia-asiakirja valtuuskunnan jäsenille kommentteja ja näkemyksiä varten. Nykyisen muistion kannat eivät siis ole välttämättä lopullisia. Niihin voi tulla muutoksia, kun otetaan valtuuskunnan näkemykset huomioon.

Pellervon strategian valmistelutyöryhmään kuuluvat johtokunnan puheenjohtaja Marcus H. Borgström (pj.) ja jäseninä valtuuskunnan puheenjohtaja Esa Härmälä, varapuheenjohtaja Erkki Vähämaa, johtokunnan varapuheenjohtaja Reino Penttilä sekä toimitusjohtajat Ensio Hytönen ja Samuli Skurnik. Sihteerinä toimii tiedotus- ja järjestöpäällikkö Sami Karhu.

Sami Karhu
sami.karhu@pellervo.fi

| Sivun alkuun |