ammlehti.gif (1906 bytes)
siniot1.gif (15198 bytes)

90v.gif (6337 bytes)

Uusi osuuskuntalaki lausuntokierrokselle

Kesäkuun 15. luovutettiin oikeusministerille ehdotus uudeksi osuuskuntalaiksi, joka lähtee nyt lausuntokierrokselle. Lain valmistelu on venynyt aiemmista aikatauluista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että uusi laki saataneen voimaan aikaisintaan vasta ensi vuoden syksyllä.

Kysymyksessä on ehdotus lain kokonaisuudistuksesta, jota on valmisteltu oikeusministeriössä tähän mennessä noin kaksi vuotta. Ehdotuksen laatija on lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen. Valmistelutyössä

oklakies.jpg (21032 bytes)

Työryhmä luovutti osuuskuntalain uudistusesityksen oikeusministeri Johannes Koskiselle (toinen oikealta) keskiviikkona. Työryhmästä kuvassa lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen (oikealla),Juha Laisaari Tradekasta ja Olavi Leppänen Pellervosta. Kuva Tapani Lepistö

hänen apunaan on ollut viisihenkinen asiantuntijatyöryhmä, johon ovat  kuuluneet edustajat keskeisistä osuustoimintaryhmistä sekä Pellervo-Seurasta.

Keskustelu vauhtiin
Oikeusministeriö lähettää lakiehdotuksen nyt ns. viralliselle lausuntokierrokselle, jolloin jakelun piiriin kuuluvat lain kannalta keskeiset viranomaiset ja järjestöt, joita ovat mm. valtiovarainministeriö, patentti- ja rekisterihallitus, yliopistot, asianajajaliitto, osuuskuntien järjestöt jne.

- Virallisen jakelun lisäksi Pellervo-Seura ja arvattavasti myös keskeiset osuustoimintaryhmät laajentavat jakelua omassa piirissään, kertoo lakiasiainjohtaja Olavi Leppänen Pellervo-Seurasta. - Tällä tietoa lausuntoaikaa olisi ensi syyskuun loppuun saakka. Hallituksen esitys pyritään antamaan eduskunnalle ensi vuoden alussa.

- Mikäli kaavaillussa aikataulussa pysytään, uusi laki voidaan aikaisintaan saada voimaan ensi vuoden syksyllä. Suomen EU-puheenjohtajuuskausi saattaa kuitenkin aiheuttaa työruuhkaa sekä oikeusministeriössä että eduskunnassa, joten aikatauluun on syytä suhtautua varauksellisesti.

Lakiasiainjohtaja Olavi Leppänen selostaa uuden lakiehdotuksen taustan, sisällön ja vaikutukset tämän lehden seuraavilla sivuilla.

Mittava lakipaketti
Nyt oikeusministerille luovutettu ehdotus sisältää luovutuskirjelmän ohella hallituksen ehdotuksen muotoon kirjoitetut lain yleisperustelut, yksityiskohtaiset perustelut sekä lakitekstin.

Osuuskuntalaki (OKL) sisältää tällä hetkellä noin 250 pykälää. Mutta siitä puuttuvat vielä osuuskunnan selvitystilaa ja purkamista koskevat säännökset, jotka kirjoitetaan jatkovalmistelun aikana ensi syksynä. Uudistuksen yhteydessä tehdään tarvittavat muutokset myös toiminimilakiin, kaupparekisterilakiin ja osakeyhtiölakiin. Kysymyksessä on siis varsin mittava lakipaketti.

Ehdotukseen liittyvässä luovutuskirjelmässä on mm. esitelty edellä mainitun asiantuntijaryhmän jäsenten ja heidän taustaryhmiensä eriäviä kannanottoja ja niiden arviointia. Nämä ovat luettavissa internetistä Pellervon kotisivulta (http://www.pellervo.fi).
Eriävät kannanotot koskevat yhden perustajan ja jäsenen osuuskunnan sallimista, äänimäärän porrastusta perusosuuskunnassa ja lisäosuusmaksun oikeudesta purkautuvan osuuskunnan säästöön ja rahastokorotukseen. Mielipiteiden jonkinmoinen hajonta jo tässä vaiheessa kuvaa osaltaan osuustoiminnan moninaisuutta: jäsenet ovat perustaneet itselleen osuuskuntia hyvin moniin erilaisiin tarpeisiin. Sana osuustoiminta merkitseekin eri ihmisille eri asioita. Lakiuudistuksen päälinjoista on kuitenkin saavutettu yksimielisyys niin, että lakiuudistus voidaan nyt joka tapauksessa hyvin tehdä.

Osuuskunta
= jäsenyhteisö
Osuuskunnan ja osakeyhtiön ero voidaan pelkistää kahteen käsitteeseen: osuuskunta on jäsenyhteisö ja osakeyhtiö on pääomayhteisö. Tämä ero tulee näkyviin painotuseroina yritysten päätöksiä tehtäessä, esim. henkilöitä johtotehtäviin valittaessa ja liiketoiminnan tulosta jaettaessa. Tähän peruseroon kytkeytyy myös kansainvälisen osuustoiminnan periaatteissa korostettu osuuskuntien demokraattinen ja tasa-arvoinen luonne.

Osuustoiminnan omaleimaisuus on uudessakin lakiesityksessä säilynyt. Oikeusministeriö on kuitenkin väljentämässä nykyistä pakottavaa sääntelyä hieman, kun suhteellinen ääniosuus ollaan ottamassa osuuskuntalakiin mukaan, jos esitys menee läpi. Vanhan lain mukaan kaikki ovat mukana aina yhtäsuurin ääniosuuksin.

Jos vanha osuuskunta lähtisi käyttämään suhteellista ääniosuutta, niin se edellyttäisi kaikkien jäsenten hyväksymää sääntömuutosta. Mutta uusissa osuuskunnissa sääntöihin voitaisiin suoraan ottaa oikeusministeriön ehdotuksen mukaan äänimäärän ja päätösvallan sitominen esimerkiksi osuuskunnalle toimitettaviin tuotantomääriin, jos osuuskunnan perustajat olisivat siitä yksimielisiä.

Näin lähtee uusi osuuskuntalakiehdotus loppusuoralle. Osuustoiminta-lehti tulee tiiviisti seuraamaan asiaa; myös keskustelua tästä mittavasta ja historiallisesta uudistuksesta toivomme lehtemme palstoille. (OT-lehti 4/99)

| Sivun alkuun |