uotsivu.gif (3732 bytes)

Onko hallitus tietoinen...
Eduskunnassa kysyttiin osuuskunnan jäsenyydestä

Kansanedustaja Reijo Kallio (sd) kysyi työministeri Sinikka Mönkäreeltä työttömyyspäivärahasta ja osuuskuntaan liittymisestä. Kirjallinen kysymys "Työttömälle osuuskunnan liittymisestä aiheutuvat haitat" ja ministerin vastaus löytyvät kokonaisuudessaan eduskunnan WWW-sivulta.

"---Yritysmuotona osuuskunnan vahvuus on siinä, että se madaltaa kynnystä lähteä yrittäjäksi. Siinä voi kokeilla omien siipiensä kantavuutta ja tutustua mahdolliseen asiakaskuntaan. Myös rahallisesti liittyminen on monesti helpompaa kuin muissa yritysmuodoissa.

Eräs käytännön ongelma, joka nostaa kynnystä osuuskuntaan liittymiseksi, on se, että työttömän liittyessä osuuskunnan jäseneksi ainakin jotkut työvoimatoimistot katkaisevat työttömyyspäivärahan saannin. Tämä tehdään siksi, että työvoimatoimikunta tutkii ensin, säilyykö henkilö työntekijän asemassa vai tulkitaanko hänet päätoimiseksi yrittäjäksi. Ratkaisu määräytyy osuuskunnan jäsenmäärän mukaan, eli jos jäsenen omistusosuus on yli 15 %, jäsen luetaan yrittäjäksi.

Vaikka työtön selvittelyn jälkeen saakin työttömyyspäivärahat takautuvasti, niin käytännössä monelle työttömyyspäivärahalla elävälle päivärahojen menetysriskistä - ja joka tapauksessa ainakin viivästymisestä - muodostuu este osuuskuntaan liittymiselle.

Mielestäni tässä asiassa pitäisikin soveltaa vanhaa kansanviisauttamme siitä, että "ensin tutkitaan ja vasta sitten hutkitaan". Omistusosuuden todistamiseksi pitäisi riittää osuuskunnan antama todistus jäsenmäärästä. Näin menettely yksinkertaistuisi ja olisi omiaan kannustamaan ja lisäämään osuuskuntamuotoista yrittämistä.

Edellä olevan perusteella ja valtiopäiväjärjestyksen 37 §:n 1 momenttiin viitaten esitän kunnioittavasti valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus tietoinen edellä kuvatusta, työttömien osuuskunnan jäseneksi hakeutumiseen liittyvästä ongelmasta, ja mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo kyseisessä asiassa ryhtyä?"

Työministerin vastaus

"---Työvoimatoimikunnasta annetun asetuksen mukaan työvoimatoimikunta antaa työttömyyskassaa tai kansaneläkelaitoksen toimistoa sitovan työvoimapoliittisen lausunnon työttömyysturvan saamisedellytysten täyttymisestä mm. silloin, kun kyse mahdollisesta työllistymisestä yritystoiminnassa. Takaisinperintöjen välttämiseksi työttömyyspäivärahan maksatus tavallisesti katkaistaan kunnes toimikunta on käsitellyt asian.

Jos työnhakija liittyy osuuskuntaan, jossa hänellä ei osuuskunnan jäsenmäärän johdosta selvästikään ole 15 prosentin määräysvaltaa, asiaa ei työministeriön näkemyksen mukaan ole tarpeellista saattaa työvoimatoimikunnan käsiteltäväksi. Kyseessä on varsin kaavamaisen lainkohdan soveltaminen, jonka voi tehdä työvoimatoimiston virkailija. Tällöin ei ole tarvetta myöskään päivärahaoikeuden katkaisemiseen.

Työministeriön tietoon ei ole tullut, että edellä mainitun kaltaisia yksittäistapauksia vietäisiin yleisesti työvoimatoimikuntien käsiteltäviksi.

Yhtenäisen ja tarkoituksenmukaisen menettelytapakäytännön edistämiseksi työministeriö tulee kuitenkin muistuttamaan työvoimatoimistoja ja -toimikuntia sekä työnhakijan että työvoimaviranomaisen kannalta suositeltavasta menettelytavasta."

| Sivun alkuun | Sisältösivu |