uotsivu.gif (3732 bytes)


KIRJA 

Periaatteet ja kilpailuetu

Osuustoiminnan periaatteet kilpailueduksi. Pekka Pättiniemi & Jukka Tainio: Osuustoiminnan periaatteet kilpailueduiksi. Helsingin yliopiston Osuustoimintainstituutin julkaisuja nro 26, Helsinki 2000.

Pekka Pättiniemi ja Jukka Tainio ovat kirjoittaneet teoksen osuustoiminnan asiantuntijoille syventäväksi opintoaineistoksi. Kirjassa on paneuduttu suureen haasteeseen; kuinka osuustoiminnan periaatteet voitaisiin hyödyntää kilpailuetuna. Kirjoittajien tarkoituksena on ollut pohtia, kuinka kehittää toimivia työosuuskuntia siten, että ne voivat säilyttää ja kehittää demokraattista ja osallistuvaa luonnettaan.

Kirjan taustalla ja innoituksen lähteenä on EU:n SEPTIMUS-Leonardo –projekti, johon aloite syntyi Espanjan Valenciassa. Alueella on erittäin pitkä työosuuskuntien perinne. Tekijöiden mukaan espanjalaisaineistoa ei voitu suoraan soveltaa meille, koska Suomen ja Espanjan työosuuskuntien toimintaympäristö, perinne, lainsäädäntö ja osittain myös tasa-arvokäsitykset poikkeavat toisistaan. Kirja on Pättiniemen ja Tainion tulkinta projektin tulosten soveltamisesta Suomen oloihin.

Tekijät katsovat osuustoiminnan periaatteiden tuottavan kilpailuetua kahta kautta: vastavoimana ja sisäisenä voimavarana. Vastavoimaisuus perustuu ajatukselle osuustoiminnan vaihtoehtoisuudesta kovenevassa liike-elämässä. Työosuuskunnan kilpailuetu rakentuu taloudellisen pääoman sijaan inhimilliselle pääomalle.

Työosuuskunnalle osuustoimintaperiaatteet ovat sisäinen voimavara. Kirjoittajien mukaan esimerkiksi demokraattinen hallinto ja päätöksenteko ovat osaamisyrityksen tai tietointensiivisen yrityksen toiminnan perusedellytys. Tekijät uskovat, että erikoisosaamista vaativissa yrityksissä toiminta ei voi perustua vanhoihin johtajavaltaisiin menetelmiin.

Kirjassa pohditaan maanläheisesti osuustoiminnan periaatteita ja soveltuvuutta työosuuskunnan toimintaan. Tekijät ovat kirjoittaneet kiinnostavan teoksen osuustoiminta-aloittelijoille; alan asiantuntijoille kirja ei tuo syventävää tietoa monipuolisista näkökulmista huolimatta.

JOHANNA LAHTINEN

| Sivun alkuunSisältösivu |