uotsivu.gif (3732 bytes)

Euron vaikutus sääntöihin

Miten euroon siirtyminen vaikuttaa osuusmaksuihin ja onko siihen jotenkin etukäteen varauduttava? Voidaanko osuusmaksu korottaa ilmaisannilla europyöristyksen toteuttamiseksi?

Valuutan muuttuminen euroksi ei välttämättä vaadi muutosta osuuskunnan sääntöihin, sillä osuusmaksu ja säännöissä olevat muut markkamäärät muuttuvat euroiksi automaattisesti. Niiden arvo ei kuitenkaan muutu; luvut muuttuvat euroina ilmaistuna likiarvoisiksi desimaaliluvuiksi yhden sentin tarkkuudella ylöspäin pyöristettynä. Koska likiarvot voivat olla käytännössä hankalia, kannattanee pyöristää säännöissä olevat markkamäärät euron kokonaisluvuiksi. Pyöristys edellyttää sääntömuutosta.

Automaattinen euromuutos

Osuuskunnan säännöissä markkoina ilmaistu osuuden nimellisarvo eli osuusmaksu on yleensä pyöreä kokonaisluku. Kun markan virallinen muuntokurssi euroiksi on desimaaliluku (5,94573), se käytännössä johtaa likiarvoon.

Osuuden (osuusmaksun) euromääräinen likiarvo määritellään seuraavasti:

Esim: Osuuskunnan täysin maksettu osuuspääoma on 25 000 markkaa ja osuuden nimellisarvo on 200 mk. Osuuksien kokonaislukumäärä on siten 125 kappaletta. Osuusmaksun nimellisarvo euroina saadaan jakamalla osuuspääoma 25 000 mk virallisella muuntokurssilla 5,94573, jolloin osuuspääomaksi saadaan 4 204,698161 euroa. Luku pyöristetään sentin tarkkuudella eli osuuspääomaksi tulee 4 204,70 euroa. Euromääräinen osuuspääoma jaettuna 125 osuudella antaa yhden osuuden nimellisarvoksi 33,6376 euroa.

Likiarvoinen osuusmaksu

Euro ei periaatteessa vaikuta jäsenen osuusmaksuoikeuksiin. Käytännössä näin kuitenkin tapahtuu, koska täsmällisen arvon sijasta joudutaan toimimaan likiarvolla. Vaikutukset ovat kuitenkin vain penniluokkaa.

Osuusmaksuja koskeva rahaliikenne osuuskunnan ja sen jäsenen välillä liittyy yleensä a) jäsenen osuusmaksun maksamiseen, b) osuusmaksun palauttamiseen jäsenelle ja c) ylijäämän jakoon ts. osuuskoron maksamiseen jäsenelle.

Periaatteena on pidettävä sitä, että osuusmaksua osuuskunnalle maksettaessa osuuden likiarvo pyöristetään tasasentteihin ylöspäin, ja jäsenelle palautettaessa likiarvo pyöristetään tasasentteihin alaspäin. Näin menetellään sen vuoksi, että jäseneltä on perittävä osuusmaksua vähintään saman verran kuin markkoina on peritty; toisaalta jäsenelle ei voida palauttaa osuusmaksua enempää kuin hän on maksanut.

Edellä esitetyn esimerkin mukaan uusilta jäseniltä olisi siten 1.1.2002 alkaen perittävä 33,64 euron suuruinen osuusmaksu (=200,01mk). Vastaavasti eronneelle jäsenelle, joka on maksanut osuusmaksua 200 mk, voidaan palauttaa enintään 33,63 euroa (=199,95 mk).

Osuusmaksun perusteella maksettava korko lasketaan aiemmin maksetun osuusmaksun tarkan arvon perusteella. Käytännössä voitaneen laskenta suorittaa osuusmaksun likiarvon (33,6376 e) perusteella, sillä tarkan arvon käyttäminen voinee yleensä vaikuttaa esim. koron määrään vain siinä tapauksessa, että jäsenellä on hyvin suuri määrä osuuksia.

Muut rahoitusvälineet: osuuskunnalla voi osuusmaksun lisäksi olla muitakin omanpääomanehtoisia rahoitusvälineitä, joista tulee olla säännöissä määräyksiä. Tällaisia rahoitusvälineistä ovat lisäosuusmaksu ja sijoitusosuus, joista varsinkin sijoitusosuudet ovat erittäin harvinaisia. Euroon siirtymisen jälkeen näiden kanssa menetellään soveltuvin osin samoin edellä osuusmaksujen osalta on sanottu.

Kun tehdään laatumuunnos

Jos osuusmaksun arvoa ei euroon siirtymisen vuoksi muuteta, mutta osuusmaksu kuitenkin halutaan ilmaista osuuskunnan säännöissä euromääräisenä, osuuden euromääräinen likiarvo voidaan ilmoittaa rekisteröitäväksi sekä esittää osuuskunnan säännöissä.

Koska osuuskunnan kaikkien osuusmaksujen on oltava samansuuruisia, pyöristäminen on käytännössä aina suoritettava lähimpään ylempään tasasenttiin, jotta uusista osuuksista maksettava määrä vastaa vähintään vanhoista osuuksista maksettua määrää (esimerkin mukaisesti 33,64 euroa). Sääntöihin merkitty pyöristys ei vaikuta jäsenen oikeuteen. Rekisteristä ja asiakirjoista (esim. säännöistä) on käytävä ilmi, että kysymyksessä on osuuden nimellisarvon likiarvo.

Tässä tapauksessa osuusmaksua ei siis koroteta eikä alenneta, vaan tehdään "laatumuunnoksen" sisältävä sääntömuutos. Tällaisen sääntömuutoksen tekemistä on helpotettu siten, että päätös voidaan tehdä yhdessä osuuskunnan/edustajiston kokouksessa yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.

Päätös voidaan tehdä aikaisintaan uutta osuuskuntalakia koskevan hallituksen esityksen antamisen jälkeen ja se on ilmoitettava rekisteröitäväksi viimeistään 31.12.2006 tai se raukeaa (Uuden OKL:n VpL 9 § 1 mom ja 10 § 2 mom).

Osuusmaksun maksamisessa, palauttamisessa ja ylijäämän jaossa toimitaan samoin kuin automaattisessa euromuunnoksessa.

Lisäosuusmaksun ja sijoitusosuuden euromääräinen likiarvo (pyöristettynä ylöspäin tasasenttiin) voitaneen ilmoittaa rekisteriin ja esittää osuuskunnan säännöissä soveltuvin osin samoin kuin on osuusmaksun osalta esitetty.

Vähäinen europyöristys

Sääntömuutoksen tekemistä on helpotettu myös, jos tehdään vähäinen europyöristys ylös- tai alaspäin.

Likiarvoinen osuusmaksu voi olla käytännössä epätarkoituksenmukainen. Tämän vuoksi on järkevää muuttaa osuusmaksun arvoa ylös- tai alaspäin. Tällöin joudutaan aina muuttamaan sääntöjä ts. korottamaan tai alentamaan osuusmaksua.

Vähäisestä europyöristyksestä on kyse silloin, kun osuusmaksua korotetaan tai alennetaan lähimpään ylempänä tai alempana olevaan tasalukuun tai näiden välillä olevaan euron kymmenesosaan tai neljäsosaan tai tasasenttiin. Tällainen sääntömuutospäätös voidaan tehdä yksinkertaisella enemmistöllä yhdessä osuuskunnan/edustajiston kokouksessa. Helpotus on määräaikainen ts. päätös voidaan tehdä aikaisintaan silloin, kun hallitus on antanut esityksen uudeksi osuuskuntalaiksi ja se on ilmoitettava rekisteröitäväksi viimeistään 31.12.2006.

Esimerkiksi: jos osuusmaksun euroiksi muunnettu (liki)arvo on 33,6376 euroa (kuten alun esimerkissä), vähäinen europyöristys tarkoittaa sitä, että osuusmaksu voitaisiin korottaa helpotettua menettelyä käyttäen enintään 34 euroksi tai alentaa enintään 33 euroksi tai näiden lukujen välillä olevaan euron kymmenesosaan (esim. 33,10), neljäsosaan (33,25 tai 33,75) tai tasasenttiin (esim. 33,98).

Osuusmaksun korottaminen merkitsee jäsenelle korotusta vastaavan maksuvelvollisuuden lisääntymistä ja alentaminen vastaavasti oikeutta saada osuusmaksun alentamista vastaava palautus. Osuusmaksun alentamista voidaan käyttää europyöristyksen tekemiseen vain, jos edellytykset osuusmaksun palauttamiseen lain mukaan ovat olemassa.

Lisäosuusmaksu ja sijoitusosuus

Vanha laki ei sovellu lisäosuusmaksun arvon muuttamiseen, koska (vanhassa) osuuskuntalaissa ei ole maksun korottamista tai alentamista koskevia säännöksiä. Sitä ei voitaneen soveltaa osuuskunnassa olevien ("vanhojen") lisäosuusmaksujen nimellisarvon muuttamiseen.

Uusi osuuskuntalaki antaa mahdollisuuksia vanhankin lisäosuusmaksun korottamiseen tai alentamiseen, siis myös vähäisen europyöristyksen tekemiseen. Ns. ilmaisannilla korottaminenkin on mahdollinen. Näiden mahdollisuuksien käyttäminen edellyttää kuitenkin vaativaa sääntömuutosmenettelyä.

Lisäosuusmaksun ja sijoitusosuuden europyöristyksen tekemistä nimellisarvoa alentamalla on määräaikaisesti helpotettu. Päätös voidaan tehdä yksinkertaisella enemmistöllä yhdessä kokouksessa (Uuden OKL:n 10 § 4 mom). Aikarajoituksia koskevat samat määräykset kuin vähäistä pyöristystä: hallituksen lakiesityksen jälkeen, rekisteröinti-ilmoitus viimeistään 31.12.2006.

Sijoitusosuuden vähäinen europyöristys ylös- tai alaspäin on lisäksi aina mahdollista tehdä lain yleisten sijoitusosuuden korottamista tai alentamista koskevien säädösten mukaan.

Suuremmat muutokset

Osuusmaksua voidaan euroon siirtymisen yhteydessä tai myöhemmin korottaa tai alentaa enemmänkin kuin "vähäisen pyöristyksen" verran. Silloin on kysymyksessä normaali sääntömuutos, joka tehdään yleisten korottamista tai alentamista koskevien sääntöjen mukaan.

Voimassa olevan (vanhan) osuuskuntalain mukaan osuusmaksun korottaminen edellyttää päätöksen tekemistä kahdessa osuuskunnan/edustajiston kokouksessa ja niistä jälkimmäisessä vähintään 2/3 enemmistöä. Lisäksi asiasta on annettava ns. ennakkotieto jäsenille vähintään 30 päivää ennen ensimmäistä kokousta.

Osuusmaksun alentamista koskeva sääntömuutos voidaan tehdä yhdessä osuuskunnan /edustajiston kokouksessa 2/3 enemmistöllä. Päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön eli palauttaa osuusmaksun alentamista vastaava määrä jäsenille vasta vuoden kuluttua alentamista koskevan sääntömuutoksen rekisteröimisestä. Osuusmaksun alentamisen edellytyksenä on, että osuusmaksun palautus jäsenille on lain mukaan mahdollinen.

Uuden lain mukaan osuusmaksun korotuksestakin voidaan päättää yhdessä kokouksessa:

Uuden osuuskuntalain mukaan kaikki sääntömuutokset, myös osuusmaksun korottamista koskeva, voidaan tehdä yhdessä kokouksessa, ellei säännöissä toisin määrätä. Osuuskuntien säännöissähän on usein määräys siitä, että osuusmaksun korottamisesta on päätettävä kahdessa kokouksessa.

Jos korottamispäätös halutaan tehdä yhdessä kokouksessa, säännöistä on poistettava kahden kokouksen pitämistä koskeva määräys viimeistään samanaikaisesti kuin osuusmaksun korottamista koskevasta sääntömuutoksesta päätetään. Sääntömuutospäätös on tehtävä 2/3 enemmistöllä ja kokouskutsu on annettava vähintään 30 päivää ennen kokousta. Sääntömuutosta koskevien asiakirjojen nähtävänä pitämisessä on noudatettava uuden lain säännöksiä (OKL 4:15 §). Edellä kuvattua uuden lain mukaista muutosmenettelyä voidaan soveltaa jo ennen uuden lain voimaantuloa ts. aikaisintaan uutta osuuskuntalakia koskevan hallituksen esityksen antamisen jälkeen (OKL:n VpL 9 § 1 mom). Vanhan lain aikana uuden lain mukaisesti tehty sääntömuutos voidaan kuitenkin rekisteröidä voimaan tulevaksi aikaisintaan uuden lain voimaantulopäivänä.

Muut rahoitusvälineet

Osuuskunnan säännöissä voi olla muitakin markkoina ilmaistuja asioita kuin oman pääoman ehtoisia rahoitusvälineitä koskevia, joita edellä on käsitelty. Näillä on yleensä se yhteinen piirre, että niihin euron Vuoksi tehtävät sääntömuutokset eivät yleensä aiheuta lisävelvoitteita jo jäseninä oleville eikä rahaliikennettä osuuskunnan ja jäsenen välillä.

Ryhmään kuuluvat sääntömuutokset ovat luonteeltaan kosmeettisia ja toteutettavissa yleensä ns. tavallisina sääntömuutoksina. Näihin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota sen vuoksi, että kaupparekisterikäytäntö saattaa olla, että sääntöjen kaikki euromuutokset on ilmoitettava rekisteröitäväksi yhtä aikaa.

Ryhmään kuuluvat liittymis- tai pääsymaksu sekä ylimääräinen maksu; käyttömaksu; lisämaksuvelvollisuus ja vararahasto.

Euro ei katkaise siirtymäaikaa

Osuuskuntien säännöissä lienee useimmiten vain yksi markkoina ilmaistu luku: osuusmaksu. Käsitykseni mukaan tällaisissa osuuskunnissa pelkästään euroon siirtyminen ei anna aihetta ainakaan kiireelliseen sääntöjen muuttamiseen.

Sääntöjen muuttamisessa uuden lain mukaiseksi annetaan pitkä siirtymäaika eli vuoden 2006 loppuun. Tätä muuttamista ei voi kuitenkaan tehdä "pätkittäin".

Kun muuttamiseen ryhdytään, on muutettava kerralla kaikki sääntömääräykset uuden lain mukaiseksi. Voimaanpanolaissa on kuitenkin poikkeus tästä pääsäännöstä: rahoitusvälineitä koskeva euromuutos ei katkaise siirtymäaikaa (Uuden OKL:n VpL 4 §) ts. osuusmaksua, lisäosuusmaksua ja sijoitusosuusmaksua koskeva euromuutos ei pakota samalla muuttamaan muita sääntömääräyksiä, jotka mahdollisesti ovat uuden lain vastaisia.

Lopuksi vielä pieni varaus edellä olevan esitykseni sisällön suhteen: Tätä kirjoitettaessa (syyskuun lopulla) hallituksen esitystä uudesta osuuskuntalaista ei vielä ole saatu. On siten mahdollista, että lain sisältö saattaa joissakin yksityiskohdissa vielä elää.

OLAVI LEPPÄNEN
lakiasiainjohtaja, Pellervo-Seura ry
olavi.leppanen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |