uotsivu.gif (3732 bytes)


Aputoiminimi yksilöi palveluita

Osuuskunnan on mahdollista rekisteröidä itselleen aputoiminimi kaupparekisteriin. Tällainen tarve voi ilmetä mm. seuraavissa tapauksissa:

- Jäsen haluaa ryhtyä harjoittamaan sellaista liiketoimintaa, jota on vaikea yhdistää markkinoinnillisesti osuuskunnan toiminimeen. Esimerkiksi koulutuspalveluita myyvän osuuskunnan jäsen haluaakin tarjota myös hierontapalvelua.

- Osuuskuntaan liittyy jo yritystoimintaa harjoittanut henkilö, joka haluaa lakkauttaa esim. toiminimensä ja siirtää sen nimen osuuskunnalle. Näin säilytetään jo toiminimelle hankittu markkina-arvo.

- Osuuskunnan jäsenen tavoitteena on osuuskunnan kautta päätyä esim. toiminimiyrittäjäksi. Jäsenen kannattaa tällöin rakentaa markkinointia aputoiminimelle, joka voidaan jäsenen erotessa siirtää jäsenen perustaman uuden yrityksen nimeksi.

- Osuuskunnan toimialassa on jo valmiiksi selkeät osa-alueet, jotka kannattaa eritellä aputoiminimiksi ja rakentaa eri aputoiminimille oma selkeä markkinointinsa. Varsinainen osuuskunnan nimi ei tällöin välttämättä näy paljon markkinoinnissa.

Aputoiminimi ei siis ole juridisesti itsenäinen oikeushenkilö eli aputoiminimi ei ole esim. kirjanpito tai verovelvollinen itsessään. Aputoiminimi on ensisijaisesti apuväline markkinoinnin toteuttamisessa. Aputoiminimi rekisteröidään osuuskunnalle eli se ei varsinaisesti ole kenenkään jäsenen "omaisuutta". Sisäisesti jäsenet voivat toki sopia, kuka nimeä käyttää ja mihin tarkoitukseen. Aputoiminimien lukumäärää ei ole rajoitettu, mutta nimi käy saman nimitarkistuksen kuin kaikki rekisteröitävät toiminimet. Aputoiminimessä ei saa olla yritysmuototunnusta (osuuskunta, osuus, osk).

Osuuskunnan kirjanpidossa aputoiminimen liikevaihto voidaan haluttaessa kirjata erilliselle "projektitilille" ja näin seurata toimintaa tarkasti. Osuuskunnan tilikauden päätyttyä aputoiminimen kirjanpito yhdistetään koko osuuskunnan kirjanpitoon. Mahdollisessa konkurssitilanteessa osuuskuntaa ja sen aputoiminimeä ei erotella velkojien näkökulmasta.

Aputoiminimen rekisteröimisen vaihtoehdot

1) Mikäli aputoiminimellä harjoitettava toimiala löytyy osuuskunnan sääntöjen toimialapykälästä, asiasta päättää osuuskunnan hallitus. Aputoiminimi ja sillä harjoitettava toimialan osa on ilmoitettava selkeästi hallituksen pöytäkirjassa. Rekisteröinti tapahtuu PRH:n lomakkeella Y4 ja liitteellä 14 (liitteeksi pöytäkirjakopio). PRH perii rekisteröinnistä maksua 60,00 euroa.

2) Mikäli aputoiminimellä harjoitettavaa toimialaa ei ole osuuskunnan säännöissä, tarvitaan sekä osuuskunnan kokouksen että hallituksen kokouksen päätös. Osuuskunnan kokous voi 2/3 enemmistöllä päättää toimiala pykälän muutoksesta eli siitä lisäyksestä, jonka aputoiminimi vaatii. Lisäksi tarvitaan hallituksen pöytäkirja, jossa ilmoitetaan rekisteröitävä aputoiminimi ja sillä harjoitettava toimialan osa. Myös tässä tapauksessa rekisteröinti tapahtuu PRH:n lomakkeilla Y4 ja liitteellä 14 sekä pöytäkirjakopiot liitteiksi. Maksua PRH perii 285,00 euroa sääntömuutoksesta ja 60,00 euroa aputoiminimestä eli yhteensä 345,00 euroa.

Aputoiminimi on oivallinen keino erottautua ja yksilöidä palveluita osuuskunnan sisällä tarpeen mukaan!

Niina Immonen 

| Sivun alkuun |