uotsivu.gif (3732 bytes)


Työsuhde, ammatinharjoittaminen vai työkorvaus?

Kysymys:
Osuuskuntamme suunnittelee, valmistaa ja markkinoi käsityönä tehtyjä kodintekstiilejä. Osuuskunta on toiminut jäsenien työnantajana, maksanut palkkaa ja hoitanut työnantajan sivukulut. Onko muuta mahdollisuutta korvata jäsenille heidän tekemänsä työ, kun työ tehdään lähinnä alihankintana?

”Käsityöläinen”


Vastaus:
Osuuskunnalle töitä tekevät jäsenet voidaan jakaa työsuhteisiin työntekijöihin ja itsenäisiin ammatinharjoittajiin.

Työsuhteessa ovat sellaiset työntekijät, joiden työsopimukseen on sovellettava työsopimuslakia.

Työsopimuslakia sovelletaan, kun työntekijä sitoutuu tekemään 1) henkilökohtaisesti työtä, 2) työnantajan lukuun, 3) palkkaa tai muuta vastiketta vastaan ja 4) työnantajan johdon ja valvonnan alaisena.
Kysyjä tarkoittanee henkilökohtaista työtä. Työtä tehtäneen osuuskunnan lukuun, ja palkkaus lienee selvä.

Tulkinnan kohteeksi jää siten kohta 4; tehdäänkö työ työnantajan johdon ja valvonnan alaisena. Oikeuskäytännön mukaan riittää se, että työ on tarkoitettu tehtäväksi näin, työnantajan tosiasiallinen valvonta ei ratkaise. Lain soveltamista ei estä yksinomaan se, että työ tehdään työntekijän kotona tai muussa hänen valitsemassaan paikassa.

Olennaista on se, onko työntekijä velvollinen noudattamaan työnantajan antamia ohjeita ja määräyksiä esimerkiksi siitä miten, milloin ja missä työ tehdään. Työsopimuksen käsite on pakottavaa oikeutta, eli työsopimuksen osapuolet eivät voi sopia siitä, että lain tunnusmerkit täyttävässä sopimussuhteessa ei sovelleta työsopimuslakia.

Tunnusmerkkien olemassaolo on päätelty kokonaisharkinnalla. Harkinta on päätelty kulujen korvaamisesta, sillä verottomia päivärahoja ja kilometrikorvauksia maksetaan vain työsuhteessa; palkkaustavasta sekä omien ja työnantajan työkalujen käytöstä. Jos kaikki työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, on maksettava palkkaa ja siihen perustuvat sivukulut.

Jos yksikin tunnusmerkeistä puuttuu, kyse ei ole työsuhteesta vaan ammatinharjoittamisesta. Yleensä ammatinharjoittajat ovat rekisteröityneet toiminimenä kaupparekisteriin ja ennakonpidätysrekisteriin.

Osuuskunnan jäsenelle tai muulle työntekijälle, joka ei ole työsuhteessa, mutta jota ei myöskään ole merkitty ennakonpidätysrekisteriin, maksetaan palkan sijasta työkorvausta. Työkorvauksesta pidätetään ennakonpidätys kuten palkasta, mutta ei makseta eläkemaksua tai muita sivukuluja.

Jukka Pötry
jukka.potry@lsyrityskeskus.fi

| Sivun alkuun |