Hyvään osuuskuntaan
voi olla vaikeampi päästä
Uusosuuskuntaan liittyminen on vain harvoin automaatti. Jäseneksi pyrkivän on tehtävä tosissaan työtä myydäkseen itsensä mukaan jo toimivaan osuuskuntaan.
Uusien osuuskuntien perustamiset ovat nostaneet kiinnostusta osuuskuntien jäsenyyteen. Valitettavasti asiakas saa vain harvoin liittymisestä oikeaa ja riittävää tietoa. Tästä seuraa kysymysruuhka osuuskuntaneuvojalle.
Yleensä osuuskunnat edellyttävät uudelta jäseneltä vahvaa ammattitaitoa, selkeää liikeideaa, mielellään jo olemassa olevia asiakkaita sekä vahvaa yrittäjyyttä. Vain harva osuuskunta haluaa jäsenekseen henkilön, jonka liikeidea on tasolla "Tars tehdä jotakin."
Liittymistä harkitseva voi tietää liian vähän osuuskunnasta yritysmuotona, jäsenyyden merkityksestä ja mahdollisuuksista sekä omasta roolistaan osuuskunnassa. Sisäinen yrittäjyys voi olla kateissa ja osuuskuntaan haikaillaan mukaan ajatuksella "Kai siellä joku antaa hommia, ei kai mun tarvi hommata asiakkaita itse?"
Liittymisestä kiinnostunut on myös voinut hylätä esimerkiksi toiminimiyrittäjyyden, koska liikeidea ei riittänyt tai yrittäjätaidoissa oli puutteita. "Oon miettinyt oman yrityksen perustamista, mutta sillä ei elä. Olisko osuuskunta parempi vaihtoehto?"
Myös oman työn ja kiinteiden kulujen syntymisen yhteyttä voi olla vaikea ymmärtää. Moni asiakas ajattelee, että osuuskunta automaattisesti tarjoaa esimerkiksi työhuoneen, koneen ja internet-yhteyden.
Ensiksi kannattaa lukea säännöt
Liittymistä harkitsevan on ehdottomasti luettava sen osuuskunnan säännöt, johon on liittymässä. Säännöistä selviävät mm. osuuskunnan jäsenilleen kohdistamat erilaiset maksuvelvoitteet, joita voivat olla ylimääräinen maksu tai lisämaksuvelvollisuus.
Säännöistä ilmenevät myös osuusmaksun määrä ja mahdollisen liittymismaksun määräämisperusteet. Säännöt rajaavat muutenkin osuuskunnan toimintaa. Liittyjän on siis tärkeä hahmottaa, millaiseen yritykseen on menossa mukaan.
Osuuskunnan säännöt ovat julkinen asiakirja, jonka voi kuka tahansa tilata patentti- ja rekisterihallituksesta. Myös osuuskuntalaki kannattaa selata.
Työn hinnoittelu välttämätön oppia
Jos osuuskuntaan liittyvä on henkilö, tulisi hänen sisäistää oman työnsä hinnoitteluperiaatteet. Henkilölle maksetaan osuuskunnan kautta yleensä palkkaa, ja osuuskunta työnantajana maksaa kaikki palkkaan liittyvät lakisääteiset sivukulut.
Valitettavan usein kiinnostus liittymisestä katkeaa hinnoittelun karkeaan todellisuuteen - osuuskunnan kautta ei omaa työtään voi myydä sen halvemmalla kuin muissakaan yritysmuodoissa. Jokaisessa osuuskunnassa myös kiinteiden kulujen määrä ja rakenne vaihtelevat. Niinpä liittyjän on selvitettävä, millaisia yleiskuluja hänen täytyy hinnoitella omaan palveluunsa.
Osuuskunnat ovat velvollisia ilmoittamaan tilinpäätöstietonsa kaupparekisteriin eli myös sieltä voi pyytää viimeisimmän tilinpäätöksen. Tilinpäätöksestä on helppo katsoa, millaisella pohjalla liiketoiminta on, ja millainen on ollut vaikkapa kiinteiden kulujen rakenne.
Usein asiakkaat ajattelevat kaikkien osuuskuntien toimivan samoin. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan jokainen osuuskunta on erilainen ja itsenäinen yritys.
Liittyjän tuleekin riittävästi selvittää, miten osuuskunnassa on hoidettu erilaiset rutiiniluonteiset hallinto- ja talousasiat. Hoidetaanko yrityksen kirjanpito luotettavasti? Ovatko erilaiset maksut ja verot hoidettu ajallaan? Onko osuuskunnalla esittää verovelkatodistus ja TEL/TaEL vakuutustodistus? Millainen on osuuskunnan maine ja yrityskuva asiakkaiden silmissä?
Ihmiskeskeistä yrittäjyyttä
Osuuskunta demokraattisesti omistettuna yrityksenä on aina myös hyvin ihmiskeskeistä yrittäjyyttä. Liittyjän kannattaa osallistua osuuskunnan tapaamisiin ja tutustua tuleviin yrittäjäkumppaneihinsa. Jos ajatusmaailma jo alkuvaiheessa tuntuu menevän kovasti ristiin, kannattaa liittyminen unohtaa.
Monet osuuskunnat tarjoavat uudelle tulokkaalle niin sanottua koejäsenyyttä, vaikka osuuskuntalaki ei tällaista järjestelyä tunne. Käytännössä koejäsenyydellä tarkoitetaan sitä, että liittyvän työpanos laskutetaan asiakkaalta, ja liittyvälle maksetaan työstä palkka ilman jäsenyyttä. Tällainen järjestely voi olla voimassa jonkin aikaa, kunnes liittymisestä tehdään virallinen päätös.
Periaatteessa osuuskuntaan voi liittyä kuka tahansa. Liittyvä voi siis olla työtön, työssä käyvä, opiskelija tai eläkeläinen. Jokaisen yhteiskunnan tukea saavan kannattaa selvittää maksetun palkan vaikutus tukeen. Maksettu palkka tietyn rajan jälkeen yleensä pienentää yhteiskunnan tukea.
Työssäkäyvän tulee selvittää työnantajansa kanssa mahdolliset sivutoimilupa-asiat, jos osuuskunnan kautta tehtävät työt voidaan tulkita kilpailevaksi toiminnaksi.
Jos liittyvä on lopettamassa muuta yritystoimintaa, kuten toiminimeä, kannattaa selvittää toiminimen siirtoa osuuskunnan aputoiminimeksi. Aputoiminimi voi olla hyvä ratkaisu myös silloin, kun liittyjän toimiala on täysin erilainen kuin osuuskunnan. Liittyessä tulee myös tarkistaa, että oma toimiala löytyy säännöistä - ellei, voidaan sääntöihin tehdä toimialapykälään lisäys.
Pehmeästi mutta yrittäjämäisesti alkuun
Osuuskuntaan liittyminen on hyvä tapa aloittaa yritystoiminta. Aina ei ole perusteltua perustaa uutta yritystä. Liittyjällä tulee kuitenkin olla kaikki yrittämisen edellytykset, kuten liikeidea ja yleiset yrittäjätaidot.
Osuuskunta voi tarjota pehmeän yrittäjyysväylän, mutta yrittäminen on aina yrittämistä ja vaatii paljon. Tästä syystä osuuskuntaa harkitsevan kannattaa käydä esimerkiksi paikallinen yrittäjäkurssi ja hahmotella tosissaan omaa liikeideaansa.
Osuuskunta ei koskaan ole ratkaisu sinällään, mutta voi tarjota osuustoiminnan oikein ymmärtäneelle loistavat mahdollisuudet menestyä yhteisyrityksen jäsenenä. Niina Immonen
|