Vakuutus turvaa toiminnan
jatkumisen
Riskitöntä yritystoimintaa ei ole, joten riskien huomioon ottaminen kuuluu jokaisen yrityksen peruskysymyksiin. Asiaa on syytä pohtia jo ennen toiminnan aloittamista ihan siitäkin syystä, että osa riskien hallintaan käytettävistä vakuutuksista on pakollisia. Osuuskunnat ovat erilaisia, joten yhtenäisiä sääntöjä vakuuttamiselle ei ole. Siksi niitä joudutaankin yleensä arvioimaan tapauskohtaisesti.
Riskit voidaan jakaa liikeriskeihin ja vahinkoriskeihin. Liikeriskit ovat lähinnä päätöksentekoon liittyviä liiketoiminnallisia riskejä. Vahinkoriskejä ovat esimerkiksi tulipalot tai toiminnan keskeytymisestä aiheutuvat tilanteet.
Liikeriskit jäävät selvemmin yrittäjän omalle vastuulle, mutta vahinkoriskejä voidaan siirtää vakuutusyhtiöiden kannettavaksi. Liikeriskien ja vahinkoriskien raja ei kuitenkaan ole selvä. Riskejä on kuitenkin mahdollista hallita esimerkiksi vakuutusturvaa hankkimalla.
Työnantajan
velvollisuudet
Osuuskunnalla, joka toimii työnantajana, on velvollisuus ottaa työntekijöilleen eläkevakuutus. Työsuhteen pituudesta, palkan suuruudesta ja osuuskunnan toimialasta riippuu, mikä vakuutusmuoto valitaan. Yksityisen työnantajan palveluksessa tehtyä työtä varten otetaan joko työntekijäin eläkelain (TEL), lyhytaikaisessa työsuhteessa olevien työntekijöiden eläkelain (LEL) tai eräiden erityisryhmiin, esimerkiksi taiteilijat, kuuluvien työntekijöiden eläkelain
(TaEL) mukainen eläkevakuutus.
Yrittäjien eläkelain (YEL) mukainen eläkevakuutus ei yleensä tule osuuskuntien kohdalla kysymykseen, koska edellytyksenä on, että yrittäjällä on joko yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosentin osuus yrityksestä.
Lisäksi työnantajana toimiva osuuskunta on velvollinen ottamaan työntekijöilleen tapaturmavakuutus. Siihen liittyen on myös otettava yleissitovan työehtosopimuksen mukainen työttömyysvakuutus ja ryhmähenkivakuutus.
Monta tapaa
vakuuttaa
Vakuutusyhtiöt ovat kehittäneet runsaasti vapaaehtoisen vakuutuksen muotoja, joilla ne korvausta vastaan ottavat yritysten riskejä kannettavakseen. Tyypillisiä vapaaehtoisia vakuutuksia, joita jo osuuskunnan perustamisvaiheessa voi harkita, ovat esimerkiksi omaisuusvakuutus, kuljetusvakuutus, keskeytysvakuutus, vastuuvakuutus sekä erilaiset toimialakohtaiset vakuutukset.
Esimerkiksi omaisuusvahingot saattavat keskeyttää yrityksen toiminnan pitkäksi aikaa, joten jos osuuskunta on erityisen riippuvainen vaikkapa joistakin koneistaan, voi keskeytysvakuutuksen ottaminen tällöin olla paikallaan. Myös edellä kuvattujen työntekijöille otettavien lakisääteisten vakuutusten turvaa voidaan vapaaehtoisilla vakuutuksilla laajentaa.
Juhani Lehto
juhani.lehto@pellervo.fi
|