Kun joudumme
myymään "Ei oota"...
Meillä on useita tällaisia tapauksia tässä osuuskunnassa. Joskus on kiusallista, että ei voi olla varma esim. pääseekö remonttimiehemme silloin tai milloin, kun meidän pitäisi vastata heti asiakkaalle. Äskettäin kävi myös niin, että putkimies sai urakkasopimuksen (huoneiston putkiremontti) ja 10 minuuttia myöhemmin hän sai kilpailijalta toisen työvuokrauskeikan. Tämä aiheutti sen, että remontti tapahtui illalla toisen työsuhteen jälkeen. Ja hän ei halua kertoa, kenellä on työssä. "Hyviä osuuskunnan jäseniä", vai mitä? Erikoisesti, kun he eivät halua ottaa lisätyötä ja nyt joudumme myymään "ei oota" parille muulle remontille, ja vasta ensi vuonna he "vapautuvat" toisesta työsuhteesta.
Entäpä, kun työntekijä jakaa lehtiä aamuisin ja on sen vuoksi niin väsynyt, ettei jaksa kunnolla tehdä päivätyötänsä meillä, ja myös myöhästelee siksi töistä?
kysyy nimimerkki
"Puheenjohtaja"
Velvollisuudet
määritelty tarkasti
Kyllä laissa sellainen pykälä on työsopimuslain 3. luvussa (Työntekijän velvollisuudet). Luvun 1§:n mukaan työntekijän on noudatettava niitä määräyksiä, jotka työnantaja antaa ja vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa työntekijältä kohtuudella vaadittavan menettelyn kanssa.
3 § kieltää työntekijää tekemästä toiselle sellaista työtä, joka ilmeisesti vahingoittaa työnantajaa ja on hyvän tavan vastaista kilpailevaa toimintaa. Siis työnantajan kanssa kilpailevan toisen yrityksen töihin ei saa mennä ilman työnantajan lupaa. Jos menee, työsuhde voidaan irtisanoa. Kilpailevalta työnantajalta voidaan vaatia vahingonkorvausta, jos se ottaa töihin työntekijän, vaikka tietää että työntekijä on kilpailijalla töissä.
Jos työsuhde on pätkätyö, kielto koskee sitä aikaa, jolloin työsuhde on voimassa. Väliaikoina, kun työntekijä muuten olisi työttömänä, saa tehdä muutakin työtä. Osa-aikainenkin työsuhde estää kilpailevan työn vastaanottamisen työsuhteen aikana.
Työaikana ei tietenkään saa tehdä mitään muuta, mutta vapaa-aikanaan työntekijä saa tehdä muita töitä, ei kuitenkaan työnantajan kanssa kilpailevaa. Ihan muun alan sivutöissä saa olla, jos se ei häiritse varsinaista työtä.
Työnantajalla on työnjohto- eli direktio-oikeutensa puitteissa oikeus asettaa työlle laatuvaatimuksia. Jos työntekijä ei väsymyksensä vuoksi pysty töihin niin kuin pitäisi, siitä saa työnantaja huomauttaa ja antaa varoituksen. Jos varoitus ei auta ja huono työnteko jatkuu, voi siitä tulla työsuhteen irtisanomisen peruste.
Kannattaa
sopia etukäteen
Näin siis, kun kysymystä tarkastellaan työsopimusoikeuden näkökulmasta. Jos työntekijät ovat myös osuuskunnan jäseniä, ja asiaa katsotaan osuustoiminnallisesta näkökulmasta, asia muuttuu hieman toiseksi ja monimutkaisemmaksi. Tietysti työsopimuslaki koskee myös osuuskunnan jäsenen työsuhdetta, mutta asetelma työnantaja - työntekijä ei enää ehkä olekaan yksiselitteinen ja selvä. Kuka tai ketkä osuuskunnassa käyttävät työnantajalle kuuluvaa työnjohto-oikeutta? Ketkä ovat työntekijäasemassa? Vaihtuvatko roolit eri tilanteissa? Voiko joku osuuskunnan jäsen antaa määräyksiä toiselle osuuskunnan jäsenelle ja noudattaako toinen näitä määräyksiä?
Kun tilanne kärjistyy, sen ratkaiseminen voi olla vaikeaa. Siksi olisi erittäin tärkeää, että menettelytavoista sovitaan etukäteen selkeästi ja kirjallisesti.
Pelisäännöt
jäsensopimuksiin
Osakeyhtiöissä on kauan ollut käytössä osakkaiden keskinäisiä suhteita ja menettelytapoja määrittäviä osakassopimuksia, joilla on esimerkiksi sovittu osakkaan luopumisesta yhtiöstä ja luopumisen rajoituksista, johdon valinnasta, tehtävistä, vastuista jne. Osakassopimus sitoo allekirjoittajia ja sen rikkomisesta voidaan määrätä vahingonkorvauksia, sopimussakkoja tai muita seurauksia.
Samanlainen jäsensopimus kannattaa tehdä myös osuuskunnan jäsenten kesken. Uusien jäsenten hyväksymisen ehtona voi olla jäsensopimuksen allekirjoittaminen. Sopimuksessa voidaan määrätä mm. milloin jäsen voi ottaa vastaan työn osuuskunnan ulkopuolelta, sopia työn laadun valvonnasta, osuuskunnan työn ensisijaisuudesta, lojaliteettivelvollisuudesta ja vaikka osuuskunnasta erottamisesta, lain rajoissa tietenkin.
Kun asioista on sovittu, on hallituksella ja muilla osuuskunnan jäsenillä selkeä peruste seurata ja tarvittaessa myös puuttua sopimusta rikkovan jäsenen toimintaan.
Jukka Pötry
jukka.potry@lakes.fi
|