uotsivu.gif (3732 bytes)


Osuuskunnat esiin yritysneuvonnassa

Osuustoiminta lujittaa otettaan yleisessä yritysneuvonnassa. Tavoitteena on, että aloitteleva yrittäjä saa tietoa osuuskunnista muiden yritysmuotojen rinnalla. Projektijohtaja Risto Rautkoski Pirkanmaan TE-keskuksesta esittää mallin ot-neuvonnan valtakunnalliseksi työnjaoksi.

Rautkoski vetää Seudulliset yrityspalvelut -hanketta, jossa kootaan eri tahojen antamaa yrityspalvelua yhteisiin palvelupisteisiin. Nyt esitettyä ot-neuvonnan työnjakoa on pohdittu yhdessä ministeriöiden ja muiden toimijoiden kanssa.

Julkista yritysneuvontaa antavat mm. TE-keskukset, työvoimatoimistot, kunnat ja uusyrityskeskukset. Uudessa mallissa osa neuvojista erikoistuu oman toimensa ohella osuustoimintaneuvontaan. Nämä seudulliset perustamisneuvojat hallitsevat sen erityispiirteet, tunnistavat tilanteet, joissa osuuskunta on toimivin yritysmuoto ja ohjaavat yrittäjää osuuskunnan perustamisessa.

Seudulliselle neuvojaverkostolle järjestetään koulutusta. Jokaiselle seudulle tulisi vähintään yksi ot-neuvoja.

- Kaikkia seutupisteiden neuvojia ei voi kouluttaa osuuskuntaosaajiksi, ainakaan heti. Mutta yhdenkin läsnäolo pitää esillä osuustoimintaa. Pitkällä aikavälillä tulisi toki kaikki toimijat, myös yksityiset, saada ok-neuvonnan osaajiksi. Ylimitoitus tarjonnassa voi kuitenkin olla vahingoksi, jos palveluille ei ole kysyntää, Rautkoski arvelee.

Seutuverkosto tarvitsee valtakunnallista tukea, jota neuvoja saa käyttöönsä sovitun yhteistyön kautta. Niinpä neuvoja osaa tarvittaessa kääntyä oikean asiantuntijan luo tai ohjata sinne asiakkaan.

- Tukea tarvitaan sekä erityisongelmien ratkaisemiseksi että erityistoimialojen osuuskuntien tarpeisiin. Esim. energia- ja vesiosuuskunnat tarvitsevat erityistietoa ja on hyvä, että niitä varten on erikoistunutta palvelua, Rautkoski mainitsee.

Uusosuustoimintaa rasittaa tällä hetkellä kolmannen sektorin leima. Tavoitteena on, että sekä yrityksen perustajat että neuvojat ottavat osuustoimintavaihtoehdon vakavasti ja oivaltavat sen monikäyttöisyyden. Toistaiseksi osuuskuntia perustetaan vain yksi prosentti verrattuna osakeyhtiöihin.

Risto Rautkoski huomauttaa, että osuustoiminnan erilliset neuvontahankkeet ovat romahtaneet aktiivivuosista. Parhaiten menestyneet kytkettiin vahvasti yleiseen perustamisneuvontaan tai tiiviiseen ihmissuhdeverkkoon.


Valtakunnallisen ot-neuvonnan työnjako

* Tiedotus ja tietopalvelu:
Pellervo-Seura ry.
(Oppaat, OT-lehti, materiaalit, ot-rekisteri, laki- ja erikoisneuvonta)

* Koulutus seudullisille neuvojille:
Seutu-YPP, Pellervo, Maaseutuyrittäjyyden Edistämiskeskus, Tampereen Seudun OT-keskus

* Seudullisen neuvonnan tuki:
Tampereen Seudun OT-keskus
(Perehdytys, apu, ohjaus erityisasiantuntijoille)

* Valtakunnallisten asiantuntijoiden verkosto:
Coop Finland ry:n edustajat, asiantuntijat Pellervosta ja muualta

* Tutkimus ja kehitys:
Helsingin Yliopisto/OT-yksikkö

| Sivun alkuun |