ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Osuustoiminnan läpimurto 
elinkeinopolitiikkaan

Osuustoiminnan Päivässä puhunut Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Esa Härmälä sanoo, että suomalainen osuustoiminta jatkaa menestystarinaansa - se on tapa pitää tärkeät asiat omissa käsissämme ja lähellä itseämme.

- Nyt ollaan osuustoiminnan uuden tulemisen kynnyksellä. Suomalaiset arvostavat osuustoimintaa ja keskinäisyyttä, ja koko yhteiskunnassa on sitä suosivia perusvirtoja.

Härmälän mukaan Suomi tarvitsee kaikenlaista yrittäjyyttä, joka tukee yhteisiä sosiaalisia, kansantaloudellisia ja alueellisia tavoitteita. Osuustoiminnallisen yrittäjyyden kohdalla edistystyö kannattaa aloittaa perusteista: yritysneuvonnasta, tutkimuksesta ja yleisistä asenteista. Osuustoimintaa ei ole myöskään toistaiseksi opetettu kunnolla missään.

Kuntien elinkeinotoimi on tärkeässä asemassa pienosuustoiminnan edistämisessä. Osuuskunta on matalampi kynnys yrittäjyyteen kuin esimerkiksi osakeyhtiö. Pellervo tulee Härmälän mukaan ensi syksynä lähestymään kuntia. Myös valtion elinkeinopolitiikkaan osuustoiminta on nyt syytä kytkeä mukaan.

Osuustoiminnan neuvottelukunnan tehtävänä on ajaa osuustoimintaopetuksen ja -tutkimuksen merkittävää vahvistamista. On tärkeää, että yhteiskunnan avainpaikoille sijoittuvilla on jatkossa myös osuustoiminnan ymmärrystä.

Uudessa tilanteessa on rakentumassa myös uudenlainen kumppanuus tuottajan ja kuluttajan välillä. Tuottajien osuuskunnilla on parhaat mahdollisuudet kattavan laatuketjun luomiseen, kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Halvin tuote kaupassa ei ole välttämättä paras valinta, Härmälä muistutti kuluttajan osuudesta.

Sivu 34

Amerikkalaiset farmarit pettyneitä 
geenimuuntelun tuloksiin

Pohjois-amerikkalaiset viljelijät ovat pääosaltaan pettyneitä geenimuunneltujen eli gm-ruokakasvien satotuloksiin ja taloudellisiin tuloksiin, toteaa brittiläinen Soil-Association -järjestö viime syyskuussa julkaisemassaan selvityksessä. Viljelijöiden ja ruokaketjun laajan mittakaavan kokemuksia gm-kasveista tunnuslukuineen kertovan raportin tuloksia ei tähän mennessä juuri ole näkynyt suomalaisessa lehdistössä.

Yhdysvaltain taloudelle gm-viljelyn epäonnistumisten ja markkinointivaikeuksien arvellaan 1999-01 aiheuttaneen vähintään 12 miljardin dollarin ylimääräiset menot. Markkinointiongelmissa Atlantin takana syytetään herkästi EU:ta, kun se ei ole halunnut hyväksyä geenimuuntelua, jota taas amerikkalaiset ovat pitäneet omana kilpailuvalttinaan.

Sivu 36

| Sivun alkuun |