Osuustoimintaa rangaistiin kateusrajalla
Ennen kuin suuri veropaketti hyväksyttiin eduskunnassa, Pellervon ja sen jäsenyritysten edustajat yrittivät saada osuuskunnat rinnastettua listaamattomiin osakeyhtiöihin. Silloin osuuspääoman korko olisi ollut osinkojen lailla verovapaata tuloa 90.000 euroon asti. Toisin kävi, osuuskunnille tuli Pellervo-Seuran hallituksen puheenjohtaja
Marcus H. Borgströmin sanoin 1500 euron kateusraja.
Maanviljelysneuvos Borgström laski, että yksin eduskunnassa Pellervo-Seura kävi viime vuonna parikymmentä kertaa tapaamassa poliitikkoja ja heidän avustajiaan.
- Toimme vahvasti esille, kuinka osuustoiminta edustaa sinivalkoista omistusta, yrittäjyyttä ja pääomaa parhaimmillaan. Korostimme sitä, että osuustoiminta perustuu jäsen ja ääni -periaatteeseen, osuuskuntaa ei voi kaapata tai myydä, eikä siirtää rahoja Englannin kanaalin saareen ja omistajia Sveitsiin.
Kaikki osuustoiminnalliset yritykset ovat sidottuja alueeseensa, jossa ovat jäsenet ja asiakkaat, raaka-ainetoimittajat ja jalostava teollisuus. Osuustoiminnallisessa arvoketjussa syntyvä lisäarvo ei valu ulkopuolisille sijoittajille, vaan hyödyttää kaikkia osallistujia. Erityisen vahvasti ketju sitoo tuottajia ja kuluttajia. Se luo suomalaista työllisyyttä ja pitää maaseutua elävänä.
Borgström lisäsi, miten erityisesti tuottajaosuuskunnat kohtaavat pääomaongelmia, kun jäsenmäärä pienenee. Myös kuluttajaosuuskunta voi ajautua rahoituskriisiin, kuten jouduttiin näkemään Eka-yhtymän kriisissä.
- Kuvittelimme, että eduskunnassa olisi ymmärretty osuuskuntien pääomahuoltoa. Joka puolueessa oli ymmärtäväisiä poliitikkoja, mutta ryhmissä muut jännitteet pilasivat hankkeemme. Kateusraja jäi osuuskunnille 1500 euroon, Borgström sanaili.
Hän arveli kateuden johtuvan siitä, että muutama prosentti Suomen yli kolmesta miljoonasta osuuskunnan jäsenestä on päässyt sijoittamaan reippaammin osuuskuntaansa. Suuri osa sijoituksista on metsäsektorilla, jonkin verran myös liha- ja maitosektoreilla. Näillä sektoreilla osuuskunnat tarvitsevatkin eniten pääomia. Mutta tämäkään järkeily ei purrut eduskunnassa.
- Jos halutaan suomalaisen omistuksen ja työpaikkojen pysyvän Suomessa, Suomessa olevalle pääomalle on luotava tätä asetelmaa tukevat verotusratkaisut. Toivon jatkossa uudenlaista, vahvaa puoluepoliittista ymmärtämystä tätä suomalaista omistajuutta kohtaan.
- Osuuskunnilla on syvä yhteiskunnallinen tehtävä. Ne tukevat jäsentensä elinkeinoa ja taloudenpitoa. Siten osuustoiminta merkitsee todellista sinivalkoista omistajuutta, Borgström tähdensi.
|