Pienosuuskuntia etsitään nyt mukaan verkostoon kehittämään omaa toimintaansa. Erityisesti palvelualoilla, hoiva-alalla, kotipalveluissa, siivouksessa, tietotekniikassa, viestinnässä ja käsityöaloilla toimivia pieniä osuuskuntia etsitään nyt kumppaneiksi mukaan alkaneeseen Pellervon kolmevuotiseen
Netco-projektiin.
Tavoitteena on yhteistyön avulla nostaa pienten osuuskuntien toiminta selvälle kasvu-uralle. Hankkeessa rakennetaan uusia toimintamalleja verkostomaiselle liiketoiminnalle. Etuna pienosuuskunnille on esimerkiksi projektin kautta saatavissa oleva maksuton konsultointi ja neuvonta liiketoiminnan kehittämiseksi.
Tiedustelut mahdollisesta mukaan tulemisesta kannattaa nyt alkuvaiheessa tehdä nimenomaan Pellervon projektipäällikkö
Juhani Lehdolta, e-mail juhani.lehto@pellervo.fi ja puhelin 09 - 4767 5562, Simonkatu 6, 00100 Helsinki. Myös muihin näissä artikkeleissa kerrottuihin henkilöihin kannattaa olla yhteydessä, varsinkin jos oma osuuskunta toimii samalla alueella tässä kerrottujen kanssa.
Pellervo-Seura toimii kumppanina myös Helsingin yliopisto Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus Mikkelin
Equal-hankkeessa. Se kehittää hoivaosuuskuntien toimintaa Etelä-Savon alueella. Sekin hanke toteutetaan vuoden 2007 loppuun mennessä
(OT 6-7/04). Mikkelin projektikoordinaattoriksi on palkattu Osuuskunta Saimaan Hoivan vetäjänä kunnostautunut
Eijaliisa Kuva.
Tutustu Eijaliisa
Kuvaan ja hänen projektiinsa >>
Esimerkki
kotisiivouksesta
Seuraamme hankkeiden etenemistä tiiviisti tässä Osuustoiminta-lehdessä. Käytännössä toimiviksi todetut toimintamallit tulevat jatkossa näin leviämään valtakunnallisesti. Kuitenkin esimerkiksi osuustoiminnan brändejä rakennettaessa joudutaan erityistä huomiota kiinnittämään toiminnan jatkuvaan laatuun, jotta pettymyksiltä vältyttäisiin jatkossa.
Otan esimerkin kotisiivouksesta. Sitä kysytään nimenomaan kotitalousvähennyksen ansiosta nykyisin usein paljon enemmän kuin mitä palveluja on tarjolla. Palvelun tilaajien luottamus moniin yksittäisiin työntekijöihin ei välttämättä vielä ole kovin korkea, mikä rajoittaa kysyntääkin.
Asiakkaalle on usein tuskaista, miten siivoojalta ei millään löydy aikaa. Eli yhden siivoojan yritykset ovat turhan tiukoilla, erityisesti jos sattuu vielä joku sairaspäivä väliin.
Kaikkien yksittäisten siivoojien toimintatavatkaan eivät välttämättä ole kunnossa. Naapureille samassa taloyhtiössä voidaan valitella, kuinka kauhean likaista asiakkailla aina kotona on. Tavaroita voi huolestuttavasti hävitä tai rikkoutua. Ja vakuutukset eivät tietenkään ole silloin kunnossa.
On mahdollista kehittää kotisiivousta tarjoavien pienosuuskuntien tarpeisiin hyvä ja toimiva laatustandardi, ehkä jopa brändi, jolla asiakkaat vakuutetaan. Samalla näin laajennetaan kysyntäpohjaa. Täytyy täyttää tietty laatutaso, ennen kuin tekijä hyväksytään mukaan osuustoimintaan. Sitä voisi enemmän käyttää hyväksi. Yhteistyöllä pystytään saamaan myös kapasiteettiongelmat hyvin hallintaan.
Suomalaisten asiakkaiden kuitenkin kannattaa vähitellen totutella siihen, että siivooja voi hyvin olla myös tummaihoinen tai puhua korkeintaan huonoa suomea. Oleellista on aina, että hän hoitaa oman työnsä hyvin ja on luottamuksen arvoinen.
Oppia toisten
kokemuksista
Oppia pystytään ottamaan hyvin myös perinteisen osuustoiminnan yli 100-vuotisesta kokemuksesta. Myös nykyiset Suomen suurimmat osuustoimintayritykset joutuivat 1900-luvun alussa aloittamaan hyvin vaatimattomista oloista.
Esimerkiksi Valion jäseniksi hyväksyttiin aikanaan vain ja ainoastaan ne osuusmeijerit, jotka pystyivät valmistamaan ensiluokkaista voita. Näin suomalaisen laatuvoin maine luotiin ja se myös saatiin hyvään hintaan myydyksi Englannin Hullin voisatamaan.
Lukuisia muitakin yritysesimerkkejä puitiin Jyväskylässä Pellervon Netco-projektia aloitettaessa 11. maaliskuuta. Jokaiselle tuotteelle ja palvelulle on yleensä löydettävissä ”oma
Hullinsa”, paikka jossa kysyntä ja tarjonta parhaiten kohtaavat. Esimerkiksi monilta maaseututuotteita valmistavilta osuuskunnilta puuttuvat myyntikanavat ja -paikat pääkaupunkiseudulta. Niitäkin voidaan yhteistyön avulla järjestää.
Tilaukset voivat kulkea myös pääkaupunkiseudulta maaseudun monille suunnittelutoimistoille, joilla kapasiteettia riittää palvella hyvin asiakkaita.
Liity mukaan!
Juuri nyt on oikea aika lähteä kehittämään oman osuuskunnan liiketoimintaa ja liittyä mukaan tarjolla olevaan kehitysverkostoon! Se vaatii lähinnä vain ennakkoluulottomuutta, yrittäjähenkeä ja sopeutumista kehittyvään yhteistyöhön, joka voi olla todella antoisaa.
Ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen Pellervo-Seura on saanut tähän pienosuustoiminnan edistämistyöhön riittävästi myös resursseja.
Pienosuustoimintaa kehitetään Netcolla
kasvu-uralle >>
Mauno-Markus Karjalainen