Vastuuvakuutus työosuuskunnan turvana

Osuuskunnan kodinhoitaja pesee ikkunoita rintamamiestalossa, jossa ikkunapuihin on asennettu lisälasi. Pesun aikana yksi lisälaseista putoaa hatarasta kehyksestään, hajoaa ja rikkoo pudotessaan vielä lattiapinnankin. Kodinhoitaja kertoo kiireesti, että osuuskunta on vakuuttanut hänen työnsä, ei hätää. Miten osuuskunta voi suojautua tämän tapaisten onnettomuuksien varalle?

Kuva Tuula Merikivi

KOLHUJA KORJAAMOLLA?
Huollettavaksi tuotu esine voi saada joskus kolhuja korjausliikkeeseen kuljetettaessa. Tällöin turvana on vastuuvakuutuksen erityisehto. Kuvassa nahan ohennuslaite toiminnassa.

Toiminnan vastuuvakuutus on se turva, joka osuuskunnalla on. Tosin sekään ei korvaa työn kohdetta, joksi tässä tapauksessa katsotaan ikkunan rikkoutuminen. Vastuuvakuutuksessa on tavallisesti vielä melko iso omavastuu, joten tapaturmalle tulee kyllä hintaa. Vakuutus sen sijaan korvaa lattian korjaamisen, josta tulisi vielä isompi lasku.

Osuuskunta ei voi suojautua siltä, jos sen työntekijät tekevät ammattitaidottomasti huonoa työtä, mutta huonon työn seuraamuksista voidaan hakea vakuutusturvaa. Toiminnan vastuuvakuutus on tuote, jota vakuutusyhtiöt syntyneisiin vahinkoihin tarjoavat.

Työosuuskunnissa on eri alojen työntekijöitä. Kyselin LähiTapiolan korvauspäälliköltä Altti Männistöltä, miten toiminnan vastuuvakuutus korvaa sähkömiesten tekemät virheet. Männistö muistutti, että osuuskunnan tulee korjata huonosti tehty työ, mutta jos esimerkiksi sähkömies kytkee lattialämmityksen sähköjohdot niin, että asiakas saa lattiasta sähköiskun, tämän sairauskulut korvataan.

Jos katon uusimisessa käytetään harjoittelijoita, jotka asentavat katon niin, että seuraavana talvena se vuotaa ja pilaa talon rakenteita, korvaako vastuuvakuutus? Vakuutus korvaa kyllä rakenteiden korjaamisen, mutta osuuskunta on vastuussa katon korjaamisesta. Sillä ei ole merkitystä, tekeekö katon osuuskunnan vakituinen vai tilapäinen työntekijä.

Erityisehto vakuutukseen

Kuka korvaa, jos kitaran tai hanurin korjaaja rikkoo korjattavan soittimen esimerkiksi sitä työpajalle kuljettaessaan? Erityisehtona vastuuvakuutukseen voidaan ottaa lisäys, että vakuutuksesta korvataan myös vahinko, joka syntyy huollettavaksi tai korjattavaksi otetulle asiakkaan laitteelle tai esineelle. Vahinko korvataan, jos se syntyy laitetta siirrettäessä tai jos laite putoaa työtasolta. Korjattavaa esinettä ei kuitenkaan korvata, jos se muutoin rikkoutuu korjauksen yhteydessä.

Entä jos korjattu hevosen satula pettää ja ratsastaja putoaa ja loukkaa itsensä. Korvaako vastuuvakuutus loukkaantuneen hoitokulut? Männistö vastaa, että jos voidaan näyttää toteen, että satula on korjattu huolimattomasti ja huono työ on aiheuttanut putoamisen, vahinko korvataan.

Varautuminen vahinkoihin

Korvausvastuu voi siis syntyä, kun vahinko on seurausta virheestä, huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Tällöin vahingon seuraukset korvataan toiminnan vastuuvakuutuksesta.

Osuuskunnan jäsenten ja muidenkin työntekijöiden kanssa täytyisi käydä nämä vastuukysymykset läpi jo ennakolta ja miettiä miten maksetaan esimerkiksi tuo rikkoutunut ikkuna ja omavastuu, kun niitä ei vakuutus korvaa.

Teksti ja kuva:
Tuula Merikivi

 

Takaisin etusivulle »

 

 

 

 

 

 

TUULA MERIKIVI

Kirjoittaja on porilaisen Sataosaajat Osuuskunnan toimitusjohtaja ja toiminut Satakunnassa osuuskuntaneuvojana vuodesta 1994 alkaen.