![]() |
|||
Osuuskunta-asuminen veitsen terällä
Suomessakin asuntopoliittisessa keskustelussa osuuskunta-asuminen on ollut jatkuvasti esillä. Nykyiset lähes 30 000 asumisoikeusasuntoa on rakennettu 10 viime vuoden aikana. Ne sijaitsevat pääosin suurimmilla kasvukeskusalueilla eli niitä on rakennettu sinne, missä asuntojen kysyntä on suurin. Osuuskuntamuotoista asumista on perusteltu eri maissa sillä, että kysymyksessä on kohtuuhintainen, voittoa tavoittelematon asuminen. Asumisturva on korkea, koska asumisoikeus antaa pysyvän oikeuden asumiseen. Taloissa toimii demokraattinen jäsenkontrolli. Asukkailla on yhteiset tavoitteet talonsa hoidossa ja ylläpidossa. Osuuskuntataloissa pyritään mahdollisimman korkeaan rakentamisen ja kiinteistönpidon laatuun.
Suomalaista asumisoikeusjärjestelmää valmisteltiin ensin täysin osuuskuntamuotoisena, mutta juridisten ongelmien vuoksi päädyttiin siihen, että säädettiin erillinen laki ja otettiin käyttöön uusi käsite asumisoikeusasunto. Järjestelmä vastaa kuitenkin sisällöltään osuuskuntaa. Asunnon hankkija suorittaa asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankinta-arvosta. Asumisoikeustaloon voi päästä ilmoittautumalla rakennuttajan asumisjonoon. Asunnon asukas maksaa pääoma- ja hoitokustannusten mukaista käyttövastiketta. Asumisoikeuden haltijaa ei voida irtisanoa, hänen asemansa voidaan lähinnä rinnastaa asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajan asemaan. Asumisoikeustalossa on pysyvät luovutusrajoitukset eli asumisoikeustalot on tarkoitettu olemaan pysyvästi asumisoikeustaloina.Luopuessaan asunnostaan tai vaihtaessaan sen toiseen asukas saa luovutushinnan, johon luetaan huoneistosta suoritettu asumisoikeusmaksu, asumisoikeuden indeksikorotus sekä asukkaan tai häntä edeltäneiden asukkaiden huoneistoon tekemien kohtuullisten parannusten arvo.
Asuntopoliittisesti asumisoikeusasuntoja tarvitaan asukasläheisenä asumismuotona, johon asukkaat itse panostavat asumisoikeusmaksun. Siten vähennetään painetta vuokra-asuntojonoissa. Samalla voidaan tarjota pienellä omalla pääomalla turvallinen asumismuoto sellaisille henkilöille ja perheille, joilla ei mahdollisuutta omistusasunnon hankkimiseen. Vaikka asumisoikeusasuminen on suosittua ja siihen on selvä tarve asumismuotojen monipuolistajana, sen ylle on kasaantunut pilviä, jotka uhkaavat koko järjestelmän jatkuvuutta. Asumisoikeusasunnot on rakennettu valtion lainoituksella. Asumisen kustannukset määräytyvät pääosin lainojen lainaehdoista. Tänä vuonna on tullut mahdolliseksi rakentaa myös vapaarahoitteisia asumisoikeustaloja. Ympäristöministeriön Asumisoikeusjärjestelmän kehittämistä käsitellyt työryhmä (106/2003) on esittänyt yksinkertaisen, selvän ja myös asumisoikeusasuntoja koskevan peruslähtökohdan, että aravarahoituksen tulee olla lainansaajalle vapailta markkinoilta saatavaa rahoitusta edullisempaa. Vapaiden rahoitusmarkkinoiden halvat korot ovat murentaneet tätä lähtökohtaa. Aravalainoituksen tulisi reagoida nykyistä paremmin ja nopeammin rahamarkkinoiden muutoksiin. Työryhmä pitääkin ydinkysymyksenä aravarahoituksen ehtojen suhdetta muuhun markkinoilta saatavissa olevaan rahoitukseen, "sillä markkinaehtoisen rahoituksen kustannustaso määrää sen, mitä asumisoikeuden haltijat ovat valmiita maksamaan asumisestaan". Pitkään raskaina jatkuneet valtion lainoituksen ehdot ovat olleet johtamassa siihen, että asumisoikeusasuntoja on jäänyt tyhjiksi ja annettu vuokralle. Nyt asumisoikeusasunnot ovat veitsen terällä. Asukkaiden keskuuteen on leviämässä epävarmuus asumismuodon tulevaisuudesta, mikä voi aikaansaada ketjureaktion. Osuuskunta-asuntoja rakennettiin aravalainoilla edellisen kerran vuosina 1962-1978, jolloin rahoitettiin ja rakennettiin 299 valtion lainoittamaa asunto-osuuskuntaa. Näissä osuuskunnissa oli yli 8 000 asuntoa. Nämä asunnot ovat poistuneet markkinoilta osuuskunta-asuntoina, kun osuuskunnista ei pidetty huolta eikä järjestelmää kehitetty eikä laajennettu tarpeeksi.
Olavi Syrjänen |
|||
| Sivun alkuun | |