Vahvat taseet kestivät laman
Osuustoimintayritysten taseet ovat lamavuosien jälkeen poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Se antaa niille nyt hyvää liikkumavaraa jatkossa.
Osuuspankit ja koko OP-Pohjola -ryhmä ovat selviytyneet finanssikriisin painajaismaisen vaikeista vuosista 2008 - 2009 yllättävän hyvin, vaikka lama tuntuikin tuloksenteossa selvästi. Taseiltaan erityisen vahvoja ovat tunnetusti paikallisosuuspankit.
Julkaisemme ohessa graafin ot-yritysten oman pääoman kehityksestä viideltä viime vuodelta. Pienet notkahdukset ovat olleet HK:n ruotsalaisen liha-alan markkinajohtaja Scanin osto 2007 ja Op-ryhmän Pohjolan osto 2005. Nekin menivät keveästi ja nopeasti vuodessa ohi kuten kuviosta näkyy.
Myöskään S-ryhmän 2005 ostama Esso ei päässyt taseita sekoittamaan. Tosin SOK:n vikkelästi 13 – 28 prosentin välillä hyppelevä omavaraisuusasteen kehitys ei mahtunut mukaan graafiin. Siinä on mukana vain S-osuuskauppojen yhteinen kehitys.
Merkittävimmät
toiminnan petraajat
Muutamia suomalaisia ot-yrityksiä vielä vuosi sitten uhanneet katastrofit on nyt onnistuttu hyvällä työllä välttämään. Toki uusiakin huolenaiheita on näkyvissä, mutta ne näyttäisivät olevan aiempaa pienempiä.
Metsäliitto-konserni on nyt ollut poikkeuksellisen hyvässä vauhdissa koko tämän vuoden alkupuoliskon. Tuotesortimentti on nyt pääosin kohdallaan. Metsäliiton tulostahti oli jopa parempi kuin sitä suurempien UPM:n ja Stora Enson, ja moni on ollut todella yllättynyt. Konsernin tarvitsema taseremontti ottaa kuitenkin vielä aikaa, jota sille myös löytyy. Kaikki lainavastuut pystytään hoitamaan ja moni voi hengähtää helpotuksesta.
Heikoimmassa asemassa eli velkasaneerattavana pitkään toiminut Järvi-Suomen Portti sai kuluneena kesänä merkittävän sopimuksen HKScanin kanssa. Ne perustavat yhteisyrityksen, joka tulee pyörittämään Mikkelin nykyaikaista laitosta. HKScan ottaa siitä enemmistöomistajana vetovastuun. Portille jää jonkin verran myös kokonaan omaa tuotantoa Kouvolaan.
Suurimmat
pudotukset
Osuustoiminnasta osittain pois liukuneen Suomen Lähikauppa Oy:n tilanne on tällä hetkellä kriittisin. Osuuskunta Tradeka-yhtymä on siinä mukana enää vähemmistöomistajana noin 16 %:n osuudella. Lähikaupan omavaraisuusaste pääsi tippumaan lamavuonna 2009 entisestä 18,4 prosentista viiteen prosenttiin. Se oli viime vuoden suurin yksittäinen pudotus. Tilanne johti myös toimitusjohtajan pikaiseen vaihtumiseen keväällä.
Suomen Lähikaupan pääomistajana toimii ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö IK, jossa ilmeisesti on jo pidempään manailtu sitä, ettei se saa edes sijoittamiaan pääomia Lähikaupasta pois. Ketjua on tiettävästi yritetty myydä, mutta riittävän kiinnostunutta ostajaa maailmalta ei ole löytynyt. Suomen Lähikaupassa on alkamassa uusi yt-neuvottelu, jonka tarkoituksena on vähentää noin 50 henkeä tukitoiminnoista.
Sen sijaan Tradekan kokonaan omistama hotelli- ja ravintolatoimintaa pyörittävä Restel Oy kyllä näyttää pärjäävän. Myös sen jäsenkonsepti toimii hyvin.
Jäsenmäärissä suurin pudotus viime vuonna koettiin Järvi-Suomen Portissa. Sillä oli vuodenvaihteessa noin 1800 jäsentä. Se oli vajaa viidennes edellisvuotta pienempi.
Kaikki muutkin kymmenen suurinta jäsenmäärien pudottajaa olivat eri alojen tuottajaosuuskuntia. Mutta niillä vähennykset johtuivat suurelta osin tuotannosta luopumisista. Sekin on tämän karun ajan kuvaa.
ANALYYTIKKOTIIMI 2010.
Osuustoiminta-lehden analyytikkotiimiin kuuluvat tänä vuonna vasemmalta lukien toimittaja Riku-Matti Akkanen, yritysanalyytikko Pasi Saarnivaara, ekonomi Jorma Savolainen, toimituspäällikkö Mauno-Markus Karjalainen, ekonomi Ari-Pekka Virta, PTT:n tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen, Pellervo-Seuran pienosuustoiminnan asiamies Juhani Lehto, toimittaja Antti Mustonen, ekonomisti Yrjö Kotisalo ja pienessä kuvassa näkyvä PTT:n maatalousekonomisti Tapani Yrjölä. Tiimi teki yritysvierailun tällä kertaa Osuuspankkikeskukseen. Kuva Tapani Lepistö |
Keskustelu
jatkuu
Analyytikkotiimiin olemme rekrytoineet hieman vahvistuksia sekä tutkimuksellisesti että toimituksellisesti (esittely oheisen kuvan yhteydessä). Tiimin idea on yhdistää eri alojen erilaista osaamista lukijoidemme palvelemiseksi mahdollisimman hyvin.
Meille työssämme mahdollisesti sattuneet virheet oikaisemme hyvän tavan mukaan seuraavassa numerossa. Lisäksi tarvittaessa teemme sen nopeamminkin lehtemme nettisivuilla. Keskustelu eri muodoissaan varmasti jatkuu.
Osuustoimintayritysten päätöksenteossa on tärkeää nähdä 360 astetta omaan koko ajan muuttuvaan toimintaympäristöön. Myös olosuhteiden hyvällä ennakoinnilla on havaittu olevan vissi merkitys.
Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi
Osuustoiminta-lehden analyyseissään käyttämistä peruskäsitteistä löytyy määritelmät ja taustatietoa lehtemme nettisivuilta, www.osuustoiminta.coop/ot (valitse vasemman reunan valikosta kohta OT-SANASTO ja sieltä edelleen YRITYSANALYYSIEN KÄSITTEET).
PARHAITA KANSIA.
Suomalaisten osuustoimintayritysten vuosi- ja toimintakertomusten parhaiksi kansiksi
vuodelta 2009 valitsimme Osuustoiminta-lehden toimituksessa oheiset kahdeksan.
Ne kertoivat ot-yritysten nykyisestä toimintaideasta eri aloilla mielestämme kaikkein
parhaiten. Myös elävä, hauska ja paikallinen kuvaustapa toivat lisäpisteitä.
Seurannassamme mukana olivat sekä sähköisesti että printtinä julkaistut kaikki
lähes 500 kertomusta. Sähköisinä julkaistuja paljolti pdf-kertomuksia oli jo noin
puolet kaikista. Niitä on sähköpostin liitteenä helppoa jakaa pitkin vuotta muulloinkin
kuin kokousten yhteydessä.
Osa yrityksistä julkaisee nykyisin kertomuksensa sekä sähköisenä että printtinä.
Ilman kansikuvaa olevat lehdelle lähetetyt yritysten hallitusten toimintakertomukset
eivät osallistuneet kilpailuun.
Kannet ylhäältä vasemmalta alkaen Tapiola, Kannuksen Osuuspankki, OP-Pohjola, Hämeenmaa, Oulun Seudun Sähkö, PPO, Faba Palvelu, Kaustisen Osuusmeijeri.
|