ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Inflaatio, laskeva pörssi 
ja nousevat korot uhkaavat


Osakkeiden ostoon ja suurten asuntojen hankintaan liittyy nyt useita uusiakin varoitusmerkkejä, kirjoittaa sitoutumaton pörssikolumnistimme Nicholas Anderson tällä kertaa.

Aiemmin tänä vuonna suosittelin osakkeita niille, joilla on sekä pitkän aikavälin näkemystä että aikaa odottaa useita vuosia myyntiä. Varoitin myös asuntojen korkeista hinnoista sekä turhan isoista asuntolainoista. 

Viime kuukausina on ilmennyt jonkin verran syitä täsmentää näitä neuvoja. Osakkeiden ostoon liittyy nyt useita uusiakin varoitusmerkkejä. Samat merkit ovat lisänneet varovaisuuttani myös asunnonostosta. 

Osakemarkkinat Euroopassa ovat nousseet kahtenatoista viime kuukautena 15 - 25 prosenttia. Tukholman pörssin pääindeksi on noussut 29 ja Suomen 23 prosenttia. Ranskassa ja Saksassa vastaava nousu on ollut 21 prosenttia, euroalueella 15 ja Isossa-Britanniassa 14 prosenttia.

Suomalaisten osakkeiden hinnannousu on siis ollut linjassa muun Euroopan kanssa. Tällainen hinnannousu on erinomainen asia nykyisille osakkeenomistajille, jos heillä on kiire myydä. 

Mutta nousu lisää liiaksi ensiostajien riskejä. Nyt tarvitaan jäitä jäähdyttämään niitä yksityissijoittajia, joilla on taipumus reagoida välittäjien ostosuosituksiin, kun markkinat ovat nousseet näin paljon. 

Nyt houkuttelee 
käteisen pitäminen


Yksityissijoittajan on paras myydä silloin, kun ison hinnannousun jälkeen välittäjät soittavat ja suosittelevat osakkeiden tai rahasto-osuuksien ostoa.

Toinen ja tärkeämpi syy erityiseen varovaisuuteen on nyt se, että inflaatiosta näkyy lisääntyviä merkkejä. Tämä merkitsee korkojen nousua, minkä pitäisi automaattisesti pienentää osakkeiden arvoa. Laskevat osakekurssit ja korkeammat korot painavat asuntojen hintoja. Nämä kolme tekijää vähentävät palvelusten ja tavaroiden kysyntää. Tällainen paha kierre on tavallinen ilmiö pääomamarkkinoilla. 

Käteisen pitäminen ei ole koskaan tuntunut yhtä houkuttelevalta. Käteistä ei tarvitse pelätä, vaikka kaikki pankit ovatkin innokkaasti suosittelemassa omia ”tuottoisampia” vaihtoehtoja tallettajille.

Tarkoittaako tämä sitä, että sinun pitäisi myydä osakkeesi nyt? Luultavasti, saisit niistä todennäköisesti kotiutettua hyvät voitot, joista myös veroja saava yhteiskunta samalla hyötyisi. Mutta ongelmana on valita aika, jolloin luovut ja milloin teet jälleen uusia sijoituksia. Sijoittaminen on riskialtista ja jopa entistä riskialttiimpaa, kun yksityissijoittaja ryhtyy käymään aktiivista kauppaa sijoitussalkullaan.

Asuntokaupoissa 
laskettava tarkkaan 

Ensiasunnon ostajan, jolla on todellinen hankintatarve, pitäisi ostaa vain sellaista, mihin hänellä aidosti on varaa. Vuokramarkkinat ovat pullollaan tyhjiä asuntoja, ja vuokrat ovat laskussa. Uusia toimistotiloja ja asuntoja rakennetaan jatkuvasti, mutta vajaakäyttösuhde on jo liian korkea, jotta nykyinen vuokrataso säilyisi. 
Vanhoja taloja ja toimistoja voi ostaa uusiin verrattuna selvästi alihintaan. Ensiasunnon ostajan tulisi siis hakea vanhempia asuntoja tai vuokrata asunto vuodeksi tai kahdeksi.

Ylimääräisistä neliömetreistä vapautuvat ylimääräiset varat voi käyttää paremmin. Jotkut haluavat antaa varoja lapsilleen. Toiset taas voivat nauttia esimerkiksi matkustelusta ja hienoista aterioista ravintoloissa.

Ihmiset tiedustelevat edelleen mielipidettäni vapaaehtoisista eläkesijoituksista. Vastaukseni on yksinkertainen. Lisäeläkkeen ostamiseen ei liity merkittävää veroetua. Vapaaehtoisen eläkesäästämisen edut menevät vakuutusyhtiöille ja heidän välittäjilleen. 

Jotkut ovat kysyneet ylimääräisten varojen sijoittamisesta rahastoihin. Yritän vastata selkeästi. Ole tänään varovampi osakkeiden ostossa kuin vuosi sitten ja sijoita vain, jos se sopii omaan pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmaasi. 


Nicholas Anderson

| Sivun alkuun |