Kulttuurialan
nousua Pirkanmaalla
Osuustoimintayrittäjyyden suosio Pirkanmaalla on vahva. Yli seitsemän vuoden toiminnan jälkeen Osuustoimintakeskuksen asiakasvirta on vakiintunut ja vuosittain ns. alkuneuvonta-asiakkaita, joilla on alustava liikeidea, on noin 350.
MANSEN MÖÖPELI.
Mansen mööpeli ja huushollihuolto Osuuskunnan ihmiset tekemässä rahoitushakemusta, vasemmalta Keijo Heinonen, Leena Häkkinen, Katri Väänänen ja Ilse Brandt.
KUNNIAKIRJA INNOSUOMI -KILPAILUSSA.
Tampereen Seudun Osuustoimintakeskuksen ja Pirkanmaan Osuuskaupan yhteinen koulutusmalli sai kunniamaininnan Pirkanmaan Innosuomi-kilpailussa. Palkinnon vastaanottivat osuuskaupan henkilöstön kehittämispäällikkö Mirkka Voutilainen (vas.) ja osuustoimintakeskuksen Niina Immonen.
Palkinto tuli koulutusmallista, jonka tavoitteena on vastata joustavan ja täsmäkoulutetun työvoiman tarpeeseen sekä samalla mahdollistaa työntekijöille osa-aikaisen toimeentulon sijaan kokopäiväinen työ. Ensimmäisen pilottikoulutuksen tuloksena on syntynyt Tasokkaat -osuuskunta, joka tällä hetkellä työllistää n. 40 henkilöä. Koulutusmalli kiinnostaa valtakunnallisesti, sillä se tuo palvelusektorille kipeästi kaivattua uutta ajattelua ja tapaa toimia. Tämänvuotisen Innosuomi-kilpailun voitti Mandrel Oy ja muut kunniakirjat myönnettiin Sisu Diesel Oy:lle ja Tampere Business Campus ry:lle. |
Asiakkaista naisia on tänä vuonna ollut 61 %. Ikähaitari on jakaantunut suhteellisen tasaisesti, ja myös alle 25-vuotiaita asiakkaita on noin 10 %. Osuustoimintayrittäjyydestä kiinnostuneet ovat edelleen korkeasti koulutettuja; korkeakoulutason koulutus on 34 %:lla ja opisto/amk -tason koulutus 34 %:lla. Kokonaan ilman koulutusta on vain 4 % asiakaskunnasta.
Työttömien osuus asiakkaista on ollut laskussa - heidän osuutensa on vuonna 2005 ollut 29 %. Sen sijaan työelämässä mukana olevien (31 %) ja yrittäjien (8 %) kiinnostus ot-yrittäjyyttä kohtaan on ollut kasvussa.
Asiakkaiden ammattijakaumassa kulttuuriyrittäjyydellä alkaa olla merkittävä rooli. Käsityöalan ammattilaisia on asiakkaista 16 %ja taide/kulttuurialaa edustaa 15 % asiakkaista. Myös kotipalvelu- ja hoiva-alan osaajat sekä erilaiset kouluttajat ovat kiinnostuneet osuustoiminnasta.
Marraskuun puoliväliin mennessä Tampereen seudulle perustettiin tämän vuoden aikana Osuustoimintakeskuksen avustuksella 17 uutta osuuskuntaa.
Uusia hoiva-alan osuuskuntia olivat Hyvinvointiosuuskunta Pirteesti sekä Osuuskunta Tampesti. Työyhteisökouluttajille perustettiin peräti kolme osuuskuntaa (Osuuskunta Adalex, Osuuskunta Iloksi ja Voimaksi sekä Osuuskunta Tampereen Majakat).
Kulttuurialaan liittyen perustettiin kaksi teatteriosuuskuntaa (Kulttuuriosuuskunta Kaje ja Teatteriosuuskunta Toijalan takana), kaksi musiikin ja tanssin ympärille keskittyvää (Samba Deusa Osk ja Fruta Bomba Osk), kaksi käsityöosuuskuntaa (Osuuskunta Optimaali ja Mansen mööpeli- ja huushollihuolto Osk) ja lisäksi kolme osuuskuntaa sisällön tuotantoon liittyen (Osuuskunta Kauniit portaali, Markkinointiosuuskunta Tricsociety ja Mediaosuuskunta Tampere Kymmenen).
Niina Immonen
|