uotsivu.gif (3732 bytes)


Aimo Kontturi, Osk. Sontikka:
Osuuskunta on hyvä
luomaan uusia työpaikkoja 

Osuuskunta Sontikan toimitusjohtaja Aimo Kontturi on ollut osuustoimintamies koko elämänsä ajan. Enon Silkussa Pohjois-Karjalassa pienviljelijäperheeseen syntynyt Kontturi kertoo osuusmeijereiden ja osuuspankkien tulleen hänelle tutuiksi lapsuudesta lähtien.


AITOA BISNESTÄ.
-Pienosuuskuntaa ei alkuvuosina mielletty yritykseksi, vaan enemmänkin yhdistykseksi. Nykyään meidät hyväksytään tasavertaisena yrityksenä kaikkien asiaikkaiden piirissä, iloitsee Aimo Kontturi Osuuskunta Sontikasta. Taustalla on osuuskunnan tunnettu symboli, sateenvarjo.

- Nykyisenlaiseen osuustoimintaan tutustuin Sontikkaa perustettaessa runsas kymmenen vuotta sitten, kun luulimme keksineemme kokonaan uuden yritysmuodon, muistelee Aimo Kontturi.

Sontikka sai alkunsa helmikuussa 1995, kun Kontturi yhdessä Pentti Seudun kanssa kävi paikallisopaskurssia samalla autolla. Molemmilla oli tahto tehdä jotain oman kotiseudun ja vallitsevan työttömyyden hyväksi.

- Kevään aikana yhdeksän kyläläisen kanssa käytiin kurssi ”Miten perustat osuuskunnan”. Ajatuksena oli perustaa omanlainen, meille sopiva yritys.
- Emme halunneet käyttää valmista mallia. Esittelimme ideaa monissa paikoissa esim. työvoimatoimistossa, kunnassa, yrityksissä, ja kun kaikki näyttivät vihreää valoa, Sontikka rekisteröitiin marraskuussa 1995.

Yrityksen perustamiselle oli Kontturin mukaan selkeää tarvetta, sillä hän oli havainnut kylillä paljon käyttämätöntä energiaa, joka tarvitsi kanavaa purkautuakseen. Tänä päivänä Sontikan toimialueena on koko Pohjois-Karjala. Palkkalistoilla on ollut viimeiset kolme vuotta myös henkilö Itä-Uudeltamaalta.

Aika muutti yrityksen

Sontikka, joka tarkoittaa sateenvarjoa, on kaikille avoin työosuuskuntamuotoinen yritys. Se toimii yrittäjiensä työnantajana vastaten palkanmaksusta ja kaikista lakisääteisistä työnantajavelvoitteista.

- Tekijänä eli osuuskuntayrittäjänä voi olla kuka tahansa alansa taitaja eri toimialoilta. Alussa ehdoton edellytys oli jäsenyys, mutta nykyään se ei enää ole kynnyksenä, vaan työn tekeminen on kaikille tekijöille maksutonta, kertoo Kontturi.

Osuuskunta toimii lisäksi sopimuskumppanina työnteettäjille hoitaen tarjousten tekemiset ja laskutuksen. Tekijöille jää vastuu tekemistään töistä laadullisesti ja ajallisesti.

Kontturi kertoo, että aikaisemmin hänen ”tavoitteenaan” oli lopettaa Sontikka tarpeettomana sitten, kun kaikilla olisi vakituinen työ. Tilanteiden kuitenkin muututtua myös Sontikka yrityksenä muuttui. Tavoitteena on nyt luoda vakituisia työpaikkoja, joita on tällä hetkellä jo kymmenkunta.

- Osuuskuntaa ei alkuvuosina mielletty yritykseksi, vaan enemmänkin yhdistykseksi. Nykyään meidät hyväksytään tasavertaisena yrityksenä kaikkien asiakkaitten piirissä. Asiakkaina ovat olleet valtio, kunnat, suuret ja pienet yritykset aina kotitalouksiin asti.

Sontikka on maksanut tänä vuonna palkkaa yli 80 eri henkilölle yhteensä runsaat puoli miljoonaa euroa. Työvuosiksi muutettuna tämä on yhteensä noin 30 vuotta. Jäseniä Sontikalla on enää vähän yli kaksikymmentä, joista työntekijöitä on kuusi. Sontikan liikevaihto tulee olemaan vuonna 2007 noin 900.000 euroa.

Pehmeämpi yritysmuoto

Aimo Kontturin mielestä monelle kynnys ryhtyä yrittäjäksi on korkea, mutta osuuskunnan kautta oikeaa yrittäjähenkeä löytyy helposti.

- Itse näen pienosuustoiminnan yhtenä tapana yrittää. Se ei sovi kaikille, mutta niille jotka lähtevät avoimin ja rehellisin mielin mukaan, tämä on erinomainen, pehmeämpi tapa yrittää.

Erityiskohtelua Kontturi ei osuuskunnille halua, mutta toivoo niille tasavertaista asemaa muiden yritysmuotojen kanssa. Parannettavaa hänen mukaansa vielä löytyy. Esimerkiksi yrittäjäkoulutuksissa usein vieläkin unohdetaan kertoa osuustoiminnasta yritysmuotona.

- Jokainen pienosuuskunta on yritys, siihen pitää suhtautua vakavasti. Jos leikkiin lähtee, se pitää kestää loppuun asti. Vastuuhenkilöiden valinta on elintärkeää, painottaa Kontturi.

Vuosien kokemukset osuuskuntayrittäjänä Kontturi tiivistää yhteen lauseeseen:
- Annetaan ajan kulua, aika hioo särmiä ennemmin tai myöhemmin.
Osuustoiminnan lisäksi 53-vuotias Kontturi harrastaa mm. Lions-toimintaa, harrastajateatteria ja yleisurheilua huoltajatasolla.

Riku-Matti Akkanen
riku-matti.akkanen@pellervo.fi


| Sivun alkuun |