Toistakymmentä vuotta olemme osuustoiminnallisessa maailmassa viljellet sellaisia sanoja kuten corporate governance eli omistajahallinto, good practise eli hyvä käytäntö ja puhuneet hallintohenkilöiden keskeisestä roolista. Näistä ja sittemmin osuustoiminnan roolista ilmastomuutoksessa ja talouskriisissä on kuluvan vuoden aikana pidetty seminaareja Suomessa, Euroopassa ja myös maailman tasolla. Tapana on todeta, että eurooppalainen osuustoiminta on sekä markkinaehtoista että jäsenkuntaa huomioiva. Jatkuva vertailu kilpailijoihin pitää osuuskunnan yritysmuotona kilpailukykyisenä. Miten menestystä mitataan? Kaikilla sektoreilla – tuottaja-, kuluttaja- ja palveluosuustoiminnassa – jäsenet äänestävät jaloillaan. Missä on parantamisen varaa? Paikallisuus ja identiteetti ovat olleet osuustoiminnan peruspilareita. Elintarvikkeissa olemme menettäneet paljon juuri näistä arvoista. Koetaanko Forssassa tai Nurmossa tehtyä lihatuotetta paikalliseksi? Tuskinpa, paitsi ehkä näiden paikkakuntien asiakkaat voivat niin tuntea. Olemmeko onnistuneet kertomaan osuustoiminnan menestyksestä? Mielestäni ei! Osuustoiminta on tänään niin arkinen ja tärkeä asia, että sen nykyaikaisista ja edistyksellisistä yrityksistä sopisi laajemminkin pitää meteliä. Katsokaa vaikka Valio-ryhmän tuotteiden tuottoisaa jalostusastetta, lihatalojen monikansallisuutta, S-ryhmän monisataisen tuotekorin edullisuutta tai OP-Pohjolan finanssitavarataloa. Erinomaisia suomalaisia esimerkkejä tehokkuudesta ja määrätietoisesta strategiasta asiakkaiden ja jäsenistön eduksi. Lopuksi sokeri 110-vuotiaan osuustoiminnan juhlavuoden pohjalle. Vuoden suuriin ilonaiheisiin kuuluu SOK:n kansainvälisten asioiden johtajan Anne Santamäen valinta ICA:n hallitukseen. Hän on tällä tasolla vasta kolmas suomalainen, Väinö Tannerin ja Raija Itkosen jälkeen, järjestön 115 toimintavuoden aikana. Suoraan sanoen hurja saavutus. Voimme olla Annesta ylpeitä ja toivottaa edelleen menestystä ja voimia osuustoiminta-aatteen edistäjänä.
|
|||
| Sivun alkuun | |