TUUNATAAN YHDESSÄ
– osuuskuntatietoa kouluihin

Parikymmentä yhdeksäsluokkalaista istuu luokassa ja katsoo diaesitystä. Luokan edessä komeilee Hannes Gebhardin kuva. Opettaja kertoo, että Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa. Mistähän tässä on kyse?


Koulun kioskia pyörittävän osuuskunnan toimitusjohtaja Petri Häkkinen, mainospäällikkö Taika Marttinen ja talouspäällikkö Sandra Ikävalko lupaavat laittaa vauhtia yritystoimintaan.
Kuva Anne Hytönen
Olemme Mikkelissä Haukivuoren yläkoulun 9. luokan yhteiskuntaopin tunnilla, jonka pitää tällä kertaa projektipäällikkö Seija Paksu Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Oppitunnin aiheena on osuustoiminta.

Oppitunti on osa valtakunnallista Tuunataan yhdessä -hanketta, jossa nuorille kerrotaan osuustoiminnasta ja sen mahdollisuuksista. Oppitunteja tarjotaan lähinnä yläasteen, lukion ja ammatillisten oppilaitosten käyttöön. Halutessaan oppilaat voivat kirjoittaa aineen, jonka aiheena on ”Millaisen yrityksen haluaisin perustaa yhdessä ystävieni kanssa?”

Yrittäjätiimi pyörittää kioskia

Yksi hankkeeseen mukaan lähteneistä kouluista on Haukivuoren yläkoulu Mikkelissä. Koulun opinto-ohjaaja Helena Manninen sai kipinän koululle keväällä saapuneesta tiedotteesta.

– Päätös oli helppo, sillä yrittäjyys on tärkeä asia kertaa kaksi, naurahtaa Manninen. – Yrittäjyys on ollut koulumme valinnaisaineena jo vuodesta 1996 silloisen yhteiskuntaopin opettajan aloitteesta.

Haukivuoren yläkoulu on oiva esimerkki siitä, miten yrittäjyyskasvatus on otettu mukaan koulun jokapäiväiseen toimintaan. Koulun yhdeksännen luokan yrittäjätiimi pyörittää koulussa toimivaa kioskia osuustoiminnalliseen tapaan. Kioski sijaitsee koulun eteisaulassa, ja se on auki ruokavälitunneilla. Kioskissa myydään terveellistä naposteltavaa, ja perjantaisin valikoimasta löytyy myös karkkia.

– Normaalin yritystoiminnan tavoin tiimi suunnittelee kioskiin teemoja vuodenaikojen tai vaikkapa ystävänpäivän mukaan, kertoo Manninen. – Lisäksi oppilaat tekevät asiakaskyselyjä ja järjestävät arpajaisia, joissa on palkintona kioskilahjakortteja.

Koko luokka osallistuu

Jokaisella nuorella on yrittäjätiimissä oma tehtävänsä. Petri on toimitusjohtaja, joka vastaa tavaran ostosta ja hinnoittelusta. Ossi ja Mikke ovat markkinointipäälliköitä, Sandra ja Antti talouspäälliköitä. Henkilöstöpäälliköinä Tiivo ja Joel vastaavat työvuorolistoista, ja Taika on puolestaan mainospäällikkö. Koko luokka osallistuu kioskin töihin.

Kioskissa myytävät tuotteet hankitaan omalla rahalla, ja toimitiloista maksetaan pieni vuokra. Kahdelle henkilölle maksetaan tuotoista keväällä yrittäjyysstipendi, ja osa tuotoista menee luokkaretkikassaan. Kaikki kioskin tuotot käytetään koko luokan hyväksi kouluaikana. – Oppilaat voivat mennä vaikkapa yhdessä syömään, ehdottaa Manninen.

Kuten oikeassakin elämässä, yrittäjyys ei aina suju suunnitelmien mukaan. Koulun kioski on tällä hetkellä tauolla, mutta eheyttämistoimet ovat jo käynnissä.

– Vastoinkäymiset on tehty voitettavaksi, huikkaa väliin toimitusjohtaja Petri.
Manninen toivookin, että koko luokka oppii projektin myötä puhaltamaan yhteen hiileen.

– Vastoinkäymiset kuuluvat elämään, ja yhteisvoimin niistä päästään yli. Jokaisen työpanos on tärkeä.

Osuuskunta kannustaa yrittäjyyteen

Hankkeen yhdessä professori Tapani Köpän kanssa ideoinut Seija Paksu iloitsee jokaisesta projektiin mukaan lähtevästä koulusta. Oppituntien ja ainekirjoituksen tarkoitus on herättää kiinnostusta yrittäjyyteen, omatoimisuuteen ja yhdessä toimimiseen. Osuuskunta on helppo ja turvallinen tapa tutustua yrittäjyyteen. Yhdessä tekeminen voi myös edistää nuoren työllistymistä tulevaisuudessa.

– Kuten Haukivuoren esimerkki osoittaa, yrittäjyys on samalla vastuun harjoittelemista ja aikuistumista, toteaa Paksu.

Hän kannustaa nuoria miettimään omia vahvuuksiaan. Voimavaroja ja osaamista yhdistämällä pienistä yrittäjistä tulee yhtenäinen, vakavasti otettava palveluntarjoaja. Osuuskunnassa tulonlähde voi tulla vaikkapa omasta harrastuksesta.

Aina ei tarvitse perustaa uutta osuuskuntaa, vaan nuori voi liittyä alueella jo toimivaan osuuskuntaan. Osuuskunta onkin nuorille helppo ja riskitön vaihtoehto testata omaa liikeideaa.

– Osuuskunnan kautta oman toiminnan tueksi saa yhteisöllisyyttä, vertaistukea, ideoita, rohkeutta ja itseluottamusta, innostuu Seija Paksu.

Anne Hytönen

Tuunataan yhdessä – yhteistoiminta ja yhteisöllisyys mukaan koulujen oppimisympäristöihin -hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.


| Sivun alkuun |