|
Puolison jäsenyyttä koskevat tiedot
Kysymys:
Olen naimisissa oleva nainen. Valitettavasti avioliittomme on nyt kariutumassa. Asumme vanhemmiltani perimässäni omakotitalossa. Olen vesiosuuskunta X:n jäsen. Olen siinä määrin periaatteen ihminen, että ilmeisesti aivan lähiaikoina tapahtuvassa avioerossani en ainakaan vapaaehtoisesti halua paljastaa omia asioitani etenkään mieheni lapsuudenaikaiselle koulutoverille, joka on asianajaja ja jonka mieheni aivan ilmeisesti tulee ottamaan asiamiehekseen tulevassa osituksessamme. Osituksesta tulee varmaan hyvin riitainen, koska meillä on aika paljon omaisuutta ja siitä suurin osa on minun. Avioehtosopimusta meillä ei valitettavasti ole.
Voinko kieltäytyä antamasta vesiosuuskunnan ja minun välisistä asioista tietoja mieheni koulukaverille tai jollekin muulle lakimiehelle, joka tulee toimimaan hänen asiamiehenään?
Vastaus:
Avioliittolain mukaan avioliiton aikana kumpikin aviopuoliso omistaa ja hallitsee yksin omaa omaisuuttansa. Tämä omasta omaisuudesta määräämisoikeus koskee nykyisin kaikkea omaisuutta paitsi puolisoiden yhteisenä kotina käyttämää asuntoa. Aikaisemmasta poiketen puoliso ei tarvitse toisen puolison suostumusta edes kiinteistön myyntiin tai muuhun luovutustoimeen, ellei kiinteistöä käytetä puolisoiden yhteiseen asumiseen.
Kysyjän tapauksessa kysyjä omistaa ja hallitsee vesiosuuskunnan osuudet yksin. Tässä tilanteessa myös liittymissopimuksen on aivan ilmeisesti solminut ja allekirjoittanut kysyjä yksin. Näin ollen hän myös määrää yksin kaikesta kysyjän omistamaan kiinteistöön ja vesiosuuskuntaan liittyvistä asioista.
Siinäkään vaiheessa kun kysyjän ja hänen puolisonsa välinen ositus tulee vireille, hänen ei periaatteessa ole pakko antaa tietoja vesiosuuskuntaan liittyvistä asioista miehelleen eikä tämän mahdolliselle asiamiehelle.
Käytännössä tietojen antamatta jättäminen ei kuitenkaan ole järkevää. Onhan niin, että mikäli puolisot eivät osituksessa anna vapaaehtoisesti tietoja omaisuudestaan ja veloistaan, tilanne johtaa siihen, että osituksen toimittamista varten joudutaan hankkimaan tuomioistuimen määräämä pesänjakaja. Hänelle puolisoiden on sitten pakko antaa tiedot omaisuudestaan ja veloistaan ym.
Osuusmaksujen ja liittymismaksujen verokohtelu
Kysymys:
Olemme juuri perustaneet valokuituosuuskunnan. Olemme yrittäneet selvittää sekä osuusmaksujen että liittymismaksujen ALV- ja muuta verokohtelua. Eri tahoilta saamamme neuvot ovat olleet keskenään hyvin ristiriitaisia.
Voisiko lakimies kertoa, kuinka osuusmaksuja ja liittymismaksuja lain ja vallitsevan verotuskäytännön mukaan verotetaan tai jätetään verottamatta?
Vastaus:
Osuusmaksujen osalta asia on hyvin yksinkertainen ja selvä. Ne ovat sekä arvonlisäverosta että tuloverosta vapaita.
Olen viimeisten kahden vuoden aikana tässä lehdessä jo ainakin kaksi kertaa selostanut liittymismaksujen verokohtelua. Olen käsitellyt asiaa vesiosuuskuntien osalta, mutta niiden liittymismaksuista kirjoittamani soveltuu myös valokuituosuuskuntien liittymismaksuihin.
On toisaalta erittäin hyvä, että tämä liittymismaksujen verokohtelu tuodaan jälleen esiin. Olen nimittäin useissa yhteyksissä havainnut, että asia on valitettavan monille edelleen epäselvä.
Ainoastaan palautuskelpoiset alvittomia
Korkein hallinto-oikeus katsoi ratkaisussaan KHO 2004:14, että kunnallisen sähkölaitoksen perimät siirtokelpoiset, mutta ei-palautuskelpoiset liittymismaksut olivat vastiketta verkonhaltijan suorittamista palveluista ja siten niistä oli suoritettava arvonlisäveroa. Siirtokelpoisia, mutta ei-palautuskelpoisia liittymismaksuja oli Korkeimman hallinto-oikeuden mielestä pidettävä lopullisina, kertaluontoisina korvauksina maksun suorittajan liittymisestä palveluverkkoon.
Palautuskelpoiset liittymismaksut katsottiin kuitenkin pääomasijoituksen luonteisiksi, eikä niihin liittynyt arvonlisäveron suorittamisvelvollisuutta.
Tämän Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun antamisen jälkeen verohallitus antoi Verohallinnon ohjeen (OHJE Dnro 350/40/2004 19.2.2004), jonka mukaan vain palautuskelpoiset liittymismaksut ovat arvonlisäverosta vapaita.
Vain palautuskelpoiset
myös tuloverotuksessa verovapaita
Joulukuun 30. päivänä 2008 annetulla lailla (1077/2008) muutettiin liittymismaksujen verotusta koskevan EVL:n 6 §:n alku ja 3-kohta kuulumaan seuraavasti:
Veronalaista tuloa eivät ole:
--- 3) sähkö-, tele-, vesi-, viemäri- tai kaukolämpöverkkoa ylläpitävän yhteisön verkkoon liittymisestä perimät maksut, jotka palautetaan suorittajalle.
Tästä seuraa, että nykyisin ainoastaan ja vain palautuskelpoiset vesiosuuskunnan liittymismaksut ovat osuuskunnalle verovapaata tuloa.
Ennen nyt tapahtunutta muutosta voimassa olleen EVL 6 §:n mukaanhan verovapaata tuloa olivat sekä palautuskelpoiset että siirtokelpoiset liittymismaksut. Nyt siirtokelpoiset, mutta palautuskelvottomat liittymismaksut ovat osuuskunnalle verotettavaa tuloa ja niiden osalta on suoritettava myös arvonlisävero.
Kari Lehto
kari.lehto@pellervo.fi
|